ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ - ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων

Σκληραίνει ακόμη περισσότερο της στάση της η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά της κυβέρνησης για το θέμα των συμβασιούχων, καθώς οι συνδικαλιστές σήμερα αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος, οι σωροί με τα σκουπίδια που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα, δεδομένου και του «μίνι» καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως έγραψε το BBC NEWS '' Σωροί σκουπιδιών έχουν συγκεντρωθεί σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα από την αρχή της εβδομάδας μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και των συμβασιούχων για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι τουριστικές περιοχές της Αθήνας ήταν από εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο. Προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης στη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης και στο νησί της Κέρκυρας.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε 24ωρη απεργία στο κέντρο της Αθήνας

Οι Έλληνες έχουν γνωρίσει και στο παρελθόν απεργίες και προσπαθούν να κρατήσουν τα σκουπίδια τους σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά το κύμα καύσωνα είναι καθ' οδόν και μια βόλτα το Σαββατοκύριακο δεν θα είναι καθόλου ειδυλλιακή για τους Αθηναίους και τους τουρίστες''.

Ειδικότερα, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά την σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να συνεχίσει τις καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και τους ΧΥΤΑ όλης της χώρας, τουλάχιστον έως την επόμενη Πέμπτη. Παράλληλα θα συνεχιστεί η αποχή των εργαζομένων μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα καθώς επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια μέρα.

Έντονες αντιδράσεις από τις εξελίξεις για τους συμβασιούχους υπάρχουν και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η οποία δίνει διορία στο υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης την Τετάρτη 28 Ιουνίου, με το ερώτημα του κλείσιμου των Δήμων, σε περίπτωση που δεν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών λύση που θα άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συμβασιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εσωτερικών δια του πολιτικού προϊσταμένου του Πάνου Σκουρλέτη κατά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ ανέφερε πως πως προσανατολίζεται στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων-παρατασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτή η λύση «πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».

Επίσης, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν, άμεσα, οι περίπου 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ενώ κλήθηκαν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τυχόν νέα αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. «Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Καθώς οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν πλέον σε όλη την Ελλάδα, το ζήτημα με τη συσσώρευση σκουπιδιών τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε… χωματερές, ενώ μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει και στις πόλεις της επαρχίας.

Υπό το φόβο να κάνουν ένα καλοκαίρι πνιγμένοι στα σκουπίδια, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, όπως επίσης και οι τουρίστες, καθώς οι κινητοποιήσεις έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί η τουριστική σεζόν.

Τα σκουπίδια τείνουν να εξελιχθούν σε υγειονομική βόμβα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι θερμοκρασίες. Γι αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το κράτος να βρει μια λύσει σε αυτό το μείζον ζήτημα.

Foto: BBC NEWS
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕ - ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">