ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΣΥ: Το Εθνικό σύστημα υγείας αντί να ενώνει ''σκοτώνει''

Όπως αναφέρετε στην προτομή του Γ. Γεννηματά (''το ΕΣΥ είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν διχάζει άλλα ενώνει''), όμως σύμφωνα με όσα ισχύουν ακόμα και σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας, αντί να ενώνει ''σκοτώνει'', και μάλιστα μεγάλο αριθμό πολιτών.

Έχοντας την αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και δεδομένου ότι η αξιολόγηση θα γίνει και από τον διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, που εκ του ρόλου του οφείλει να γνωρίζει εάν στα νοσοκομεία που εποπτεύει έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, απαιτείται και η συμβολή των πολιτών.


Σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε το υπουργείο Υγείας, στις αρχές Απριλίου, οι διοικητές όφειλαν να απαντήσουν αν αναρτούν τη λίστα χειρουργείου, αν έχουν οργανώσει τα γραφεία προάσπισης των δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών Υγείας και έχουν αποτελεσματική διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας των προσλήψεων, ώστε να αναλαμβάνουν υπηρεσία οι νέοι εργαζόμενοι σε 4-5 μήνες μετά την προκήρυξη. 

Επίσης, έπρεπε να απαντήσουν για το εάν έχουν φροντίσει ώστε ο συνολικός χρόνος αναμονής κάθε περιστατικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως την τελική διεκπεραίωση να μην ξεπερνάει τις 2 έως 2,5 ώρες, ο χρόνος αναμονής για τα «ψυχρά» χειρουργεία να μην ξεπερνά τους έξι μήνες, για το πρώτο ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία τις 20 ημέρες, και για τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών, τις 15 ημέρες.

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ έχουμε στον ''Γ'' στοιχεία ότι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η αναμονή του πρώτου ραντεβού υπερβαίνει κατά πολλές ημέρες τις 20, καθώς επίσης, οι απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών μπορεί να γίνουν και έπειτα από (3) τρείς μήνες, όταν το όριο το οποίο θέτει το υπουργείο είναι οι 15 ημέρες. 

Επικεντρώνουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ.Γεννηματάς, στο οποίο κάναμε το ρεπορτάζ, το οποίο θα συνεχιστεί και σε άλλα αθηναϊκά νοσοκομεία, και απ' αυτό το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα όρια τα οποία θέτει το υπουργείο δεν αποκλίνουν ελάχιστα,( λίγες ημέρες ), αποκλίνουν πολλούς μήνες με σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις  για τις απεικονιστικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών, και συγκεκριμένα από το Καρδιολογικό τμήμα - μονάδα - στην οποία οι χρόνοι για υπερηχογράφημα καθώς και για HOLTER υπερβαίνουν τους δυόμιση μήνες !!!

Σε ερωτήσεις που θέσαμε στο προσωπικό του Νοσοκομείου για τους τρείς μήνες αναμονής οι απαντήσεις τους ήταν ότι τα μηχανήματα ήταν χαλασμένα και έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός αναμονής. 

Απόρροια αυτής της αναμονής , πολλών μηνών, είναι ότι για πολλούς πολίτες στους οποίους πρέπει άμεσα να συνταγογραφηθούν φάρμακα, οι γιατροί χρειάζονται τις απεικονιστικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες καθυστερούν επί μήνες, άρα επιβαρύνεται η υγεία τους, και σε κάποιες απ' αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν και μοιραία συμβάντα.

Το Εθνικό σύστημα υγείας αντί να ενώνει ''σκοτώνει'', και ενώ για τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα , μέσα σε μια ημέρα διευθετήθηκε το πρόβλημα υγείας του στο Ευγενίδειο, για τον Ελληνικό λαό από την κυβέρνησή του ισχύουν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις κ. Πολάκη.



Το ρεπορτάζ συνεχίζεται . . .






 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΣΥ: Το Εθνικό σύστημα υγείας αντί να ενώνει ''σκοτώνει'' Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">