ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Θεοδωράκης: Αναθεώρηση του Συντάγματος για την ισορροπία των θεσμών

Την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να επανέλθει η χαμένη ισορροπία ανάμεσα στους τέσσερις θεσμούς (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νομοθετική Εξουσία, Εκτελεστική Εξουσία, Δικαιοσύνη), σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης σε άρθρο – παρέμβαση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

«Πιστεύω ότι θα πρέπει το συντομότερο να γίνει μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που να ξαναφέρει τη χαμένη ισορροπία ανάμεσα στους τέσσερις θεσμούς (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νομοθετική Εξουσία, Εκτελεστική Εξουσία, Δικαιοσύνη) που ο νομοθέτης επάνω σ' αυτές τις τέσσερις κολόνες στήριξε την «πολυκατοικία» του Συντάγματος του 1976. Φανταστείτε τώρα σε ένα τέτοιο μεγάλο κτίριο να γκρεμίσουν τη μία από τις τέσσερις κολόνες που το στηρίζουν. Μα κι αν δεν σωριαστεί σε ερείπια, θα γέρνει επικίνδυνα, με φόβο μια μέρα να πέσει. Στο μεταξύ όσοι ζούνε μέσα εκεί θα πρέπει να ζούνε σε μια διαρκή ανωμαλία. Αλλοτε να σκαρφαλώνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο κι άλλοτε να γλιστράνε από το μπάνιο στην τραπεζαρία».

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, μετά την αναθεώρηση του 1986, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει για να φτάσει στην τσουλήθρα των Μνημονίων που οδηγεί κατευθείαν στον «υπόνομο», δηλαδή στην τελική διάλυση της χώρας πολύ πιο πριν από τα 100 χρόνια που ο κ. Τσίπρας την πούλησε στους ξένους.

«Ζητάω λοιπόν πολλά όταν προσδοκώ από τη χώρα μου, όσο μικρή κι αν είναι, να βοηθήσουμε όλοι μαζί, ώστε να γίνουμε κι εμείς σοβαροί και υπεύθυνοι σεβόμενοι το αρχικό Σύνταγμα που είχαμε αποδεχθεί και που κατά τη γνώμη μου λειτούργησε θετικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες; Για τον λόγο αυτόν δεν έπρεπε να δεχθούμε την αλλοίωσή του ακόμα κι αν την πρότεινε ένας πολιτικός με μεγάλο κύρος και μεγάλη απήχηση στον Λαό μας, όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Εξάλλου πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη χώρα η ψηφοφορία που ενέκρινε την αλλαγή του Συντάγματος στα 1986 όφειλε να θεωρηθεί άκυρη, δεδομένου ότι παραβιάστηκε η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας με την επιβολή χρωματιστών ψηφοδελτίων και προσεβλήθη βάναυσα η προσωπικότητα των βουλευτών με την πρωτοφανή παρακολούθησή τους με δεκάδες προβολείς στραμμένους επάνω τους για να καταγράφονται οι κινήσεις τους» σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης, σχολίαζοντας πως αυτή η στιγμή ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του νεότερου κοινοβουλευτισμού».

«Ένας κυβερνήτης σε ένα πλοίο που παίρνει ανάποδες στροφές με αποτέλεσμα να κάνει φαύλους κύκλους και να παραμένει ακίνητο. Και εμείς οι υπόλοιποι να το παρακολουθούμε ανήμποροι και ανίκανοι να αντιδράσουμε...» σχολιάζει για την διακυβέρνηση Τσίπρα, τονίζοντας πως «αυτό το πλοίο είμαστε όλοι εμείς. Είναι η πατρίδα μας. Είναι το μέλλον των παιδιών μας» και προσθέτοντας πως «οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, όμως οι Λαοί παραμένουν και συνεχίζουν…».

«Ποτέ άλλοτε οι Ελληνες δεν υπήρξαν ανεξάρτητοι εκτός από το 1821;» διερωτάται ο Μίκης Θεοδωράκης, απαντώντας: «Στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση και για όσους μπήκαν στα κάτεργα της Χούντας, στα 1967!», υπογραμμίζοντας πως «όλο τον άλλο καιρό ζούνε ζαλισμένοι, εξού και οι συνεχείς ανωμαλίες με τα πάνω και τα κάτω που σημαδεύουν την Ελλάδα των δύο αιώνων ελεύθερης ζωής. Γιατί άλλο η ελευθερία και άλλο η ανεξαρτησία. Είμαστε σχετικά ελεύθεροι να ζούμε, όμως μέσα στα όρια που μας επιτρέπει η συνεχής εξάρτησή μας από τους κατά καιρούς "προστάτες" μας.

«Έκτοτε στη σκέψη μου υπήρχε μόνο μία λέξη, η "Ανεξαρτησία". Δεν θέλω κανέναν προστάτη. Είμαι υπέρ της Ευρώπης των ελεύθερων Λαών. Όμως σας θέτω το ερώτημα: Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας; Ναι, μπορούμε» απαντά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται και στο μέλλον της χώρας, λέγοντας πως προσωπική του φιλοδοξία με την ίδρυση της Σπίθας ήταν να λειτουργήσει «σαν ενωτική δύναμη με στόχο την οργάνωση ενός Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου με στόχο τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας», προσθέτοντας πως με τη βοήθεια του καθηγητή Γ. Κασιμάτη να πείσει τον Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσουν την Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση, φιλοδοξώντας να γίνει το όργανο της μεγάλης πλειοψηφίας.

«Έρχομαι τώρα στον ελληνικό λαό που είναι και ο πρώτος υπεύθυνος παράγοντας για το μέλλον της χώρας μας.

Εως το 2009 τον μονοπωλούσαν τα δύο κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και τα δύο κάτω από την επιρροή βασικά της αμερικανικής πολιτικής. Η επιρροή τους έφτανε το 80% και πλέον των ψηφοφόρων.

Σ' αυτή την περίπτωση και με διασπασμένη την Αριστερά, δεν μπορούσε κανείς να κάνει όνειρα για ένα μεγάλο μαζικό - λαϊκό κίνημα με προοπτική να το καταστήσει κάποτε όργανο της Ιστορίας  

Ξαφνικά βλέπουμε στις εκλογές του 2009 να εγκαταλείπουν τη ΝΔ δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι και αμέσως μετά, στις αρχές του 2010, να φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι.


Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι εκτός κομματικής στέγης δεν αποτελούν μήπως μια μεγάλη λαϊκή δύναμη ανατροπής και επιβολής μιας νέας εθνικής πολιτικής που θα σεβότανε τις πάγιες εθνικές μας αξίες και δικαιώματα του ελληνικού λαού και συνάμα θα προσπαθούσε να πάει τη χώρα πιο μπροστά;  

Ηταν μήπως λανθασμένη μια τέτοια διαπίστωση; Υπήρχε όμως μια προϋπόθεση, η Ενότητα όλων αυτών των σκόρπιων δυνάμεων και η συμπόρευσή τους όφειλε να στηριχτεί επάνω σε ένα πρόγραμμα αρχών και επιδιώξεων που θα τους ενέπνεε, θα τους εξέφραζε και θα τους κινητοποιούσε με στόχο μια ρεαλιστική λύση των προβλημάτων μας» .

«Είχαμε τότε συμφωνήσει, ο Μ. Γλέζος, ο Γ. Κασιμάτης κι εγώ, να σταθούμε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και τότε να κατεβεί από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους βουλευτές του να μας συναντήσει δείχνοντας έτσι τη θέλησή μας να εργαστούμε χέρι - χέρι για τη δημιουργία του Μεγάλου Ενιαίου Λαϊκού Μετώπου» αναφέρει, προσθέτοντας πως «Με αυτή την ιδιότητα καλέσαμε τον Λαό στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 στην Πλατεία Συντάγματος. Εκείνη η συγκέντρωση που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ, νομίζω ότι επιβεβαίωνε την πεποίθησή μου ότι ο Λαός μας πίστευε ότι ενωμένος θα μπορούσε να πετύχει την έξοδο από τα Μνημόνια με ειρηνικούς τρόπους και να προχωρήσει προς την αναγέννηση της χώρας. Στο σημείο αυτό σταματά και αλλάζει η νεότερη Ιστορία μας γιατί όλα έδειχναν ότι επιχειρούμε μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ένα μεγάλο ιστορικό βήμα προς τα εμπρός)

Ομως ο Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές του δεν βγήκαν από τη Βουλή να ενωθούν μαζί μας, εμείς λουστήκαμε με τα δηλητηριώδη χημικά, ο Γλέζος λιποθύμησε και ο λαός αφού χτυπήθηκε άγρια από τα ΜΑΤ άρχισε από τότε απογοητευμένος την υποχώρησή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ το μέλλον γίνεται ολοένα πιο σκοτεινό.».

Σημείωση του ''Γ'': Αναφέρουμε στον κ. Θεοδωράκη ότι ηταν αναμενόμενο, διότι για πραγματικές - ουσιαστικές αλλαγές, πρέπει να υπάρχει το κύτταρο στους ανθρώπους, ενώ ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα και τους υπολοίπους, ήταν επι αρκετά χρόνια εξοικειωμένος με τις πολιτικές των προκατόχων τους, ασκούσαν αρκετά καλά το παιχνίδι της αντιπολιτεύσεως, όμως πολλά απ' όσα διακήρυσαν δεν τα πίστευαν πραγματικά, και απεδείχθη εκ των υστέρων.

Τους δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία με την αποστροφή του λαού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την εκμεταλλεύτηκαν,  όμως ο υποφαινόμενος την εγνώριζε εκ προοιμίου, και άλλωστε επί χρόνια των διωκόμενων εκπομπών μας τονίζαμε ότι σε μελλοντική φάση θα καταρρεύσουν τα ισχυρά κόμματα του διπολικού συστήματος, και μια σειρά μικρών κομμάτων του 3% θα βρεθούν στην διακυβέρνηση της χώρας μας.

Βεβαίως εκείνη τη περίοδο, δεν πιστεύαμε ότι και αυτά τα μικρά κόμματα, θα λειτουργούσαν αναλόγως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και ενώ βρήκαν διέξοδο τα μικρά κόμματα ο λαός μας δεν θα έβρισκε διέξοδο.

Ο λαός σήμερα είναι αποσβολωμένος, με μια κυβέρνηση η οποία διαφεντεύει τα κρατικά μέσα, και με λίγα ολιγαρχικά συμφέροντα τα οποία βαρούν τα τύμπανα ώστε οι υπόλοιποι να κρατούν το ρυθμό τους, όμως σε όλο αυτό το σκηνικό δεν υπάρχει ίχνος αρμονίας, διότι υπολειπόμεθα της Ανεξαρτησίας.

Είναι μεγάλο κεφάλαιο η διαφθορά στη χώρα μας, και η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ πάσχει, όμως σύμφωνα των διαμορφωμένων συνθηκών δύσκολα θα προκύψουν αλλαγές. Δείτε το κουκούλωμα της (GRECO). 

«Η διαφθορά συνιστά απειλή για το κράτος του δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση, τη δίκαιη μεταχείριση και την κοινωνική δικαιοσύνη, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και των ηθικών θεμελίων της κοινωνίας»

Την αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος την είχαμε ζητήσει από την δεκαετία του 90, και μας στοχοποίησαν με σειρά διώξεων και κατασχέσεων, γιατί όπως ο Μίκης και εμείς διαπιστώναμε ότι το οικοδόμημα γέρνει, και συνεχίζει και σήμερα να γέρνει, ενώ για τα στενά οφέλη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι τάχα κάνουν ότι δεν το βλέπουν. 

Για εμάς υφίσταται κοινωνική σήψη, και με δεδομένη τη σήψη στον ιστό της χώρας μας δεν μπορεί να υπάρξει ενδεδειγμένος αγώνας. Τουλάχιστον 2.000.000 εκ. πολιτών έπρεπε να είναι στους δρόμους και τις πλατείες απαιτώντας ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,  νέο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, νέα κυβέρνηση, και νέους νόμους ισονομίας - ισοπολιτείας, και κυρίως με βασικό αίτημα την αποδέσμευση των Ο.Τ.Α από τα αστικά κόμματα και τους επαγγελματίες βολευτές ημέτερων - πολιτικούς.

Υ.Γ.: Με τις απειροελάχιστες δυνατότητες που έχουμε, επιχειρούμε να στήσουμε ένα δίκτυο, ώστε ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούμε το τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού, ( με εικόνες που θα προβάλλονται πειραματικά τηλεοπτικά), και πιστεύουμε να το πετύχουμε, διότι η μοναδική μας έμφαση θα είναι το Ελληνικό. 

Μη ξεχνάτε ότι γεννηθήκαμε εντός του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, μας απαλλοτρίωσαν τον αρχαιότερο συνοικισμό της Γλυφάδας, ( ΒΟΣΠΟΡΟ), μας δίωξαν από τα σπίτια μας, και εν συνεχεία έναντι πινακίου φακής τον χάρισαν στον Λάτση, ενώ για εμάς οι κομιστές επιφύλασσαν διώξεις και κατασχέσεις από το 1977 μέχρι και το 2005, οι οποίες έχουν αλλάξει διάσταση τα τελευταία χρόνια υπηρέτησης όσων έστησαν επί ημερών τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.  

Είναι ανήκουστο, επί 40 χρόνια στον ίδιο μας το τόπο Νεοδημοκράτες και Πασόκοι κακοδιαχειριστές των χρημάτων όλων των δημοτών, να μεριμνούν για ημέτερους και πάντα παρανομώντας επί των αιτήμάτων μας. Θα εγκληματήσουμε στο τέλος.   
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Θεοδωράκης: Αναθεώρηση του Συντάγματος για την ισορροπία των θεσμών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">