ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επίσκεψη στο ωραιότερο πάρκο της Αθήνας του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας

Η άνοιξη μπήκε με το δεξί για το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας αφού την Πέμπτη 1 Μαρτίου επισκέφτηκε τον πολυχώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο γράφουν οι μαθητές στο Διάλειμμα.

Εμείς πρέπει να τονίσουμε, διότι συνήθως οι μνήμες είναι κοντές, όσα διακηρύξαμε πριν από δεκαετίες. Είμαστε οι πρώτοι που περάσαμε την ιδέα για τη συμμετοχή των σχολείων, και της νεολαίας στην δημοσιογραφία και τον τύπο, καθώς επίσης, και δημιουργία τοπικών δομών υπό την Αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας. 

Αντί να ισχύσει η πρόοδος στο τόπο,  μας δίωξαν και μας έκλεισαν τον τοπικό Ρ/Σ επί διοικήσεως Σ.Σφακιανάκη , όπως και παλαιότερα επί Λανδράκη ( ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ). Ο πρώτος είχε και προεκλογικό πρόγραμμα υποστήριξης της τοπικής ενημέρωσης ! 

Ελπίζουμε να προκαλούν μεγαλύτερη εντύπωση στους μαθητές, σήμερα το 2018, όσα ισχύουν από τη πλευρά ενός κόμματος το οποίο διοικεί το δήμο αντί των δημοτών της Γλυφάδας, και να είναι βέβαιοι ότι θα τους προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση το ''πάρκο των ξενόφερτων'' στο τέως αεροδρόμιο.

Ένα τεράστιο ''πάρκο'' με τσιμέντο, ατσάλι, και γυαλί, καθώς και ένα δεύτερο με σειρά από κεραιοσυστήματα εμπορικής προπαγάνδας για τα συμφέροντα και την υπεραξία ολιγαρχών αντί του κοινωνικού συνόλου.

Θα μπορούσατε να αναφέρεται, όπως στον τίτλο του άρθρου σας, ότι στη πόλη μας έχουμε τον ωραιότερο τοπικό πολιτισμό ; Επίσης, μπορείτε να διερωτηθείτε , αν δεν είχε υπάρξει η διάδοση του διαδικτύου, τι θα ίσχυε σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σε εθνικό ; Θα υπήρχε η δυνατότητα μαθητές, σπουδαστές, συλλογικότητες, κ.α. , να έχουν την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, η θα ήταν όλα ελεγχόμενα για τα στενά συμφέροντα λίγων προνομιούχων  ;

Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, μετά την διάδοση του διαδικτύου και στη χώρα μας, διαθέτουν ιστοσελίδες πάσης φύσεως, και αρκετοί εξ αυτών διαβιώνουν μέσω αυτής της οδού. Χωρίς την διάδοση του διαδικτύου, γνωρίζεται τι θα ίσχυε για ένα μεγάλο κομμάτι - τμήμα της κοινωνίας μας ; Τα ιδιωτικά ΜΜΕ, καθώς και τα δημόσια , είναι αρκετά για όλους, καθώς και για πλουραλισμό - πολυφωνία, και την συνολική κάλυψη θέσεων εργασίας ; 

Και ένα τελευταίο ερώτημα: Δεδομένου ότι τα αστικά πολιτικά κόμματα επιδιώκουν την διαχείριση των κοινών, ( τους δήμους ),  γνωρίζεται από το έργο τους να υπάρχει η μέριμνα ώστε όσα ισχύουν σε τοπικό επίπεδο να προβάλλονται, ( δηλ. πολιτικές, αθλητικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, κ.α. εκδηλώσεις ) χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις ; 

Κέντρο Πολιτισμού του Ίδρυματος "Σταύρος Νιάρχος"

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του και εξερεύνησαν κάθε γωνιά του τεράστιου πάρκου.

Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η επίσκεψή τους στην νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, τόσο από το μέγεθος του κτιρίου όσο και από τον όγκο των βιβλίων που μπορεί να φιλοξενήσει αφού μπορεί να είναι μέχρι και 2.000.000 τίτλοι βιβλίων. Το διάστημα αυτό είναι σε εξέλιξη η μεταφορά των βιβλίων από το παλαιό κτίριο και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλη. 

Διαθέτει μία ευρεία ποικιλία βιβλίων για όλες τις ηλικίες, πολλές ερευνητικές συλλογές,  χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα και μεγάλο αριθμό ιστορικών εγγράφων και αρχείων, που αριθμούνται περίπου στα 780.000. 

Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να  εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, από ακαδημαϊκούς ερευνητές, έως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που αποτελούν τη νέα γενιά χρηστών. Η Βιβλιοθήκη έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει, και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της. Επιλεγμένα χειρόγραφα της πλούσιας συλλογής της θα εκτίθενται εκ περιτροπής δίνοντας στον κόσμο την ευκαιρία να θαυμάσει τους θησαυρούς και την πολιτιστική κληρονομιά που περιέχουν.


Εξωτερικά ήταν πιο εντυπωσιακά. Από την Αγορά, τον υπαίθριο δημόσιο χώρο συνάντησης που συνδέει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η είσοδος της βιβλιοθήκης οδηγεί στο μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής. Το φυσικό φως που διαχέεται σε όλο το κτίριο βοηθά στη δημιουργία ενός ανοικτού, φιλόξενου περιβάλλοντος για ατομική και συνεργατική μάθηση.

Ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές ήταν η ύπαρξη ενός μεγάλου πιάνου, όπου κάποιοι μικροί επίδοξοι πιανίστες δοκίμασαν το μουσικό τους ταλέντο, συνδυάζοντας έτσι την χαρά της εκδρομής με την διασκέδαση και την καλοπέραση. 


Το Πάρκο είναι ένα τεράστιο καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια και ανοιχτούς χώρους, καθιστώντας έτσι την επίσκεψη  απλά μοναδική. Οι μαθητές μπόρεσαν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή χρησιμοποιήσουν τα πολλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως το μεγάλο σκάκι. Να να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο ή να επισκεφτούν το Μεσογειακό κήπο με φυτά της Ελλάδας. 


Αριστερά έξω από τον τεράστιο κήπο υπήρχε ένα πανέμορφο, γαλάζιο κανάλι που όμως λόγω της ετήσια συντήρησης το είχαν αδειάσει και καθαριζόταν. Ήταν το μέρος που η φαντασία συμπλήρωσε το νερό που απουσίαζε… 

Καταλήγεις μετά τον εντυπωσιακό κήπο  σε έναν τεράστιο πέτρινο δρόμο που οδηγεί στην ταράτσα που στεγάζει Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Εκεί έχει εντυπωσιακή θέα βλέπεις όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. 

Το τεράστιο κέντρο πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Ελλάδας  φιλοξενεί πολιτιστικές, κοινωνικές και  επιστημονικές εκδηλώσεις αποτελώντας έτσι πηγή δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους.
Ήταν μια μοναδική επίσκεψη σε έναν πολύ όμορφο χώρο που γέμισε τις μπαταρίες μαθητών και καθηγητών για το απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου.

Σπύρος Φαρμάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μαριάμ Φουντά
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επίσκεψη στο ωραιότερο πάρκο της Αθήνας του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb