ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τετάρτη 30 Μαϊου - Συνάντηση της σύμπραξης για τα Ιστορικά μνημεία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 8μμ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ.

Στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε εκτός από την ανεργία, την φτωχοποίηση εργαζόμενων και συνταξιούχων και τη στέρηση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους απαξίωσης, ακόμη και εξαφάνισης, τα ιστορικά μνημεία, που αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα και σαν μέσα για την προσέλκυση “επενδυτών”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εκποίηση του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην εταιρεία Blackrock, η εκποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού στη εταιρεία Lamda Developement, η απαξίωση του
αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα μετά την παραχώρηση του δάσους της Βουλιαγμένης στην εταιρεία Jermyn Real Estate, και άλλα πολλά παραδείγματα σε πολλές περιοχές της χώρας, που πολλοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχουν καταγγείλει.

Η σύμπραξή για τα ιστορικά μνημεία αφενός αντιστέκεται σε αυτή την “επίθεση” του δέχονται τα ιστορικά μνημεία και αφετέρου αγωνίζεται για να αποδείξει ότι τα ιστορικά μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά ανήκουν στην κοινωνία, και αποτελούν κοινά αγαθά. Επομένως οι πολίτες οργανωμένα και μέσα από τις τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα, μπορούν όχι μόνο να τα προστατέψουν αλλά και να τα αναδείξουν σε όφελος του πολιτισμού και της τοπικής οικονομίας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία

Από την αρχή της δημιουργίας η Σύμπραξη δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές της Αττικής με στόχο να ενεργοποιήσει συλλογικότητες και
πολίτες για την ανάγκη να ασχοληθούν ενεργά με την προστασία και ανάδειξη των τοπικών ιστορικών μνημείων. Μέχρι σήμερα στη Σύμπραξη συμμετέχουν συλλογικότητες, όπως ο Σύλλογος “Κασταλία”, ο Σύλλογος “Κρηταγενής Ζεύς”, ο Σύλλογος “Πνοή”, η Ανοιχτή Συνέλευση Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Η Εναλλακτική Δράση, όπως και μεμονωμένοι πολίτες. Επίσης έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις με τη Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, τη Λαϊκή Συνέλευση Κουκακίου-Πετραλώνων, το Συντονιστικό Αγώνα της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στα πλαίσια της δράσης μας έχουμε πραγματοποιήσει ιστορική ενημέρωση
σε πολλά μνημεία, έχουμε παράγει έντυπο, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό και έχουμε πάρει μέρος σε αγώνες για την προστασία ιστορικών μνημείων.

Για την ανταλλαγή εμπειριών από των μέχρι τώρα δράσεων όπως και για
τον προγραμματισμό νέων, καλούμε σε συνάντηση συλλογικότητες και
πολίτες που δραστηριοποιούνται ήδη ή που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων στις γειτονιές της Αττικής.

Η συνάντηση θα γίνει Τετάρτη 30 Μαϊου 8μμ, Χαλκοκονδύλη 25,
8ος όροφος, Ομόνοια.

Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο/η
Το συντονιστικό της Σύμπραξης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τετάρτη 30 Μαϊου - Συνάντηση της σύμπραξης για τα Ιστορικά μνημεία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">