ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στέλιος Πέτσας: Κύριοι των Financial Times ανασκευάστε

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που εν τω μεταξύ έδωσε το έναυσμα για νέο γύρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν έλαβε καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα σε υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το επικριτικό δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με το «παράθυρο» που -όπως καταγγέλλεται- ανοίγει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα προς όφελος υπόπτων/κατηγορούμενων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έδωσε πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ για νέα σφοφρή επίθεση στην κυβέρνηση. 

Από την Φλώρινα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «συγκλονιστικό δημοσίευμα της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας διεθνώς», εκφράζοντας με ισχυρή δόση ειρωνείας, τη βεβαιότητα ότι το θέμα δεν πρόκειται να «παίξει» στα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας, όπως δεν είχε προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου της Novartis.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επίμαχες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έσπευσε να δώσει σε όσους βρίσκονται υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ήταν δεσμευμένα τα τελευταία οκτώ χρόνια) τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους αν έχουν παρέλθει 18 μήνες χωρίς να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. 

Σημείωσε μάλιστα ότι το ρεπορτάζ των FT αναφέρει πως είναι πιθανόν να υποβαθμιστεί η Ελλάδα στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον, και ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από οικονομικούς εγκληματίες θα τους επιστραφούν. 

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προσέλθει στη Βουλή, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που του έχει υποβάλει. «Μέχρι τώρα φρόντισε να απαντήσει σε ερωτήσεις – πάσες βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για να σκοράρουν σε κενό τέρμα», σχολίασε σκωπτικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «τα στραβά μάτια στους εγκληματίες του χρήματος που φοράνε κοστούμια και γραβάτες, στους τραπεζίτες που έχουν ποινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα έχοντας προσυπογράψει τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, σε εκείνους που έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, οι υποθέσεις τους λιμνάζουν». 

Aπάντηση Πέτσα

Η κυβέρνηση αντέδρασε σε πρώτη φάση με επιστολή προς τη διεύθυνση των FT, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για «φθηνό λαϊκισμό» καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν πήγε καν στη Βουλή για να ψηφίσει στη χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία». «Θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή αντιπολίτευση να νοιάζεται για την πολύχρονη ταλαιπωρία τόσων συμπολιτών μας που άδικα παραμένουν όμηροι των πολύ αργών ρυθμών της Δικαιοσύνης» και μάλιστα «όμηροι, χωρίς να τους έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη, δηλαδή μια διαδικασία που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ίσως και παγκοσμίως, και που σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέα ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα», ενώ ξέχασε «να καταγγείλει για φθηνό λαϊκισμό και τους Financial Times που κάνουν τις αποκαλύψεις». Την Παρασκευή σε νέες του δηλώσεις για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης. «Εχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. 

Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», επανέλαβε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Για την ίδια την διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό δίκαιο με βάση τη σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ειδικότερα εξήγησε ότι κάποιος κατηγορούμενος για κάποιο ποινικό αδίκημα μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντίθετα, για οικονομικά αδικήματα, το πάγωμα λογαριασμών συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Εδώ μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα των Financial Times
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στέλιος Πέτσας: Κύριοι των Financial Times ανασκευάστε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">