ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Covid-19: Συνεχίζεται η μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι χώρες του πλανήτη, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας.

Στον Καναδά

Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, επιβάλλει από τη Δευτέρα 23/11 lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να τετραπλασιαστεί ως το τέλος του έτους, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Το Τορόντο και μεγάλο μέρος των προαστίων του θα τεθούν σε lockdown από σήμερα και για τουλάχιστον 28 ημέρες, ανακοίνωσε την Κυριακή 22/11 ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο Νταγκ Φορντ.

Βάσει των νέων περιορισμών, απαγορεύεται κάθε ιδιωτική συνάθροιση σε εσωτερικούς χώρους επί ποινή προστίμου, θα κλείσουν τα μη απαραίτητα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μπορούν να δίνουν γεύματα σε πακέτο ή για διανομή κατ’ οίκον. Στις κηδείες και τους γάμους θα επιτρέπονται έως δέκα καλεσμένοι, όμως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή”, τόνισε ο Φορντ. “Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να δούμε τα νοσοκομεία μας να καταρρέουν”, πρόσθεσε, την ώρα που η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά ξεπέρασε τις 100.000 μολύνσεις από covid-19.

Στην Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 44.059 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 511 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού έχει πλέον φθάσει τα 9,14 εκατομμύρια — πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ — ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει πλέον φθάσει τους 133.738 νεκρούς, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Πάντως ο αριθμός των μολύνσεων στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου μοιάζει να μειώνεται, μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση παραμένουν κάτω από το όριο των 50.000 τις τελευταίες δύο εβδομάδες και πλέον, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στην Αργεντινή

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της χώρας, την Κυριακή και τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.184 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 100 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 37.002 νεκρούς επί συνόλου 1.370.366 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.187 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 303 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει πλέον φθάσει τους 101.676 νεκρούς επί συνόλου 1.041.875 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Στην Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ενημέρωσε την Κυριακή μέσω Twitter ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 7.924 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 183 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.287 νεκρούς επί συνόλου 1.248.417 μολύνσεων.

Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η πρωτεύουσα Μπογοτά, με 359.210 επιβεβαιωμένα κρούσματα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, την 6η Μαρτίου.

Στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 18.615 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα 194 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της νότιας Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 169.183 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επί συνόλου 6.071.401 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.497 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 39 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 15.069 νεκρούς επί συνόλου 540.640 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Στη Νότια Κορέα

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/11 οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 271 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 4 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της ανατολικής Ασίας ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 509 νεκρούς επί συνόλου 31.004 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,64%.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έπεσαν κάτω από 300 για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι ημέρες. Ωστόσο ο αριθμός τους παρέμεινε τριψήφιος για 16η συνεχόμενη ημέρα, λόγω του εντοπισμού μικρών εστιών μόλυνσης στην πρωτεύουσα Σεούλ (109 κρούσματα), στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (74 περιπτώσεις), καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό (16 μολύνσεις).

Η μείωση των κρουσμάτων καταγράφηκε την επομένη της επιβολής αυστηρότερων μέτρων ως προς τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, στελέχη υπηρεσιών δημόσιας υγείας έχουν σημειώσει πως η μείωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τα Σαββατοκύριακα μάλλον οφείλεται στο ότι γίνονται λιγότερα τεστ.

Στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/11 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 11 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έναντι δεκαεπτά μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό για τις οποίες έκανε λόγο την προηγουμένη.

Διευκρίνισε ότι τα εννέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό. Τα δύο κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 10, από 11 την προηγουμένη.

Άλλοι 12 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικές δομές υγείας. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 315 ασθενείς, οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.442 μολύνσεων.

Στην Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας της Τουρκίας τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.017 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 — είναι η πρώτη φορά που ξεπέρασαν τα έξι χιλιάδες —, ενώ 139 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Η γειτονική χώρα έχει καταγράψει 12.358 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού επί συνόλου 446.822 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 4.217 άνθρωποι.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 10:00 τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της χρονιάς, με τα μαθήματα να παραδίδονται μόνο ψηφιακά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,TASS, ΑFP, Reuters, Xinhua

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Covid-19: Συνεχίζεται η μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">