ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΚ: Ανάγκη για προστασία των παιδιών από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση λόγω πανδημίας

Ο αντίκτυπος της Covid 19 στην κοινωνία γίνεται όλο και πιο σοβαρός με αποτέλεσμα να υφίσταται μεγάλος κίνδυνος φτώχειας και να διακυβεύονται τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, την ψυχική υγεία, τη βία και την κακοποίηση.

Κρίνεται απαραίτητο τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, την οικογενειακή υποστήριξη και τη φροντίδα των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι αυτές οι υπηρεσίες φτάνουν σε όλα τα παιδιά.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δια της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών είναι σαφέστατο επ’ αυτού. Σε σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε σήμερα με 48 ψήφους υπέρ και 7 αποχές, υπογραμμίζει ότι «ένα παιδί είναι πρωτίστως παιδί, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, το φύλο, την εθνικότητα ή το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, την ικανότητα, τη μετανάστευση ή καθεστώς διαμονής».

Υπογραμμίζει το τεράστιο ποσοστό επιπτώσεων που έχει η κρίση COVID-19 στα παιδιά, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο φτώχειας, επηρεάζοντας σοβαρά την πρόσβαση τους στην εκπαίδευση, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο βίας και κακοποίησης. Κρίνεται απαραίτητο μπροστά σε αυτήν κατάσταση να κατατεθεί νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής εγγύησης για τα παιδιά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν το δικαίωμα εκπαίδευσης για κάθε παιδί, να αποτρέψουν την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση με βάση και το φύλο στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς από την πρώιμη παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Ρομά, των παιδιών με αναπηρία και των παιδιών μεταναστών. Η ψηφιακή εκπαίδευση δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσει μόνιμα την προσωπική μάθηση υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας επίσης να συμπεριληφθούν στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα πληροφορίες για το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση των παιδιών μετανάστευσης εντός και εκτός της ΕΕ, να δοθεί έμφαση στην οικογενειακή επανένωση και σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής, εξαλείφοντας τα εμπόδια πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και μέτρα ένταξης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την κράτηση παιδιών και να εγγυηθούν ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα επωφεληθούν από νόμιμους εκπροσώπους και κηδεμόνες.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας και των περιορισμών η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στην λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και τα προστατευτικά ιδρύματα που έχουν καταστεί εξαιρετικά απρόσιτα. Δυστυχώς όμως τουλάχιστον 23 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει την οδηγία του 2011 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο, η επιτροπή τονίζει ότι η συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου και τους παρόχους υπηρεσιών είναι καθοριστικής σημασίας και καλεί τα κράτη μέλη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να ποινικοποιήσουν την διαδικτυακή περιποίηση.

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει στο σύνολό του το μη νομοθετικό ψήφισμα κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας (8-11 Μαρτίου). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τους προσεχείς μήνες μια ενημερωμένη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των παιδιών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Το άρθρο ΕΚ: Ανάγκη για προστασία των παιδιών από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση λόγω πανδημίας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/evropi/ek-anagki-gia-prostasia-ton-paidion-apo-ti-ftocheia-kai-ton-apokleismo-apo-tin-ekpaideysi-logo-pandimias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΚ: Ανάγκη για προστασία των παιδιών από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση λόγω πανδημίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">