ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανάλυση: Η εξελιγμένη σφεντόνα της Παλαιστίνης

Πριν από λίγα χρόνια η διεθνής κοινή γνώμη ήταν εξοικειωμένη με την στερεότυπη εικόνα των Παλαιστινίων διαδηλωτών να αντιστέκονται με σφεντόνες στις πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η σφεντόνα έχει γίνει το σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης και του διαρκούς αγώνα τους για ανεξαρτησία. Ο εντεκαήμερος πόλεμος μεταξύ της παλαιστινιακής Χαμάς και του Ισραήλ κατέδειξε ότι η σφεντόνα των Παλαιστινίων δεν ρίχνει πλέον πέτρες αλλά πυραύλους.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης -Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Το ότι η Χαμάς διαθέτει βαλλιστική ισχύ δεν ήταν μυστικό μέχρι την έναρξη του φετινού πολέμου. Στους πολέμους και ολιγοήμερες κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας είχε χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ρουκέτες και πυραύλους τύπου Κατιούσα εναντίον του Ισραήλ αλλά εκείνη την περίοδο αυτά τα βλήματα ήταν περιορισμένης τεχνολογίας, ακρίβειας κι εμβέλειας. Επιπλέον, το Τελ Αβίβ είχε την δυνατότητα να εισβάλει επανειλημμένα στη Λωρίδα της Γάζας και να καταστρέφει στρατιωτικές υποδομές κι εγκαταστάσεις της Χαμάς με σχετική ευκολία. Αυτή η πραγματικότητα φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν.

Ο πόλεμος του Μάη του 2021 έδειξε ότι οι στρατιωτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς έναντι του Ισραήλ. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Χαμάς έγινε πιο ισχυρή από το Ισραήλ που διαθέτει έναν από τους πιο εξελιγμένους στρατούς μαζί με το Ιράν και την Τουρκία στην Μέση Ανατολή. Ωστόσο η Χαμάς έγινε πιο ισχυρή από ότι ήταν στο παρελθόν κι αυτό αποδείχθηκε από τις εξελίξεις στον πόλεμο: α) Διαθέτει πιο εξελιγμένους πυραύλους σε εμβέλεια κι ακρίβεια, β) διαθέτει καλά προστατευμένους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους για το οπλοστάσιό της, γ) είναι σε θέση να βάλλει με τους πυραύλους το Ισραήλ ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι όταν δέχεται επίθεση από την ισραηλινή αεροπορία, δ) έχει οργανώσει πολύπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων, μέρος του οποίου κατέστρεψε το Τελ Αβίβ ενώ είναι άλλες σήραγγες παραμένουν ακόμη ανέπαφες ή έχουν υποστεί ζημιές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, ε) έχει βελτιώσει την οργάνωση κι οπλισμό των επίγειων δυνάμεών της, στοιχείο το οποίο γνωρίζει το Ισραήλ που γι’ αυτό επέλεξε να μην προβεί σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας αλλά να επιχειρεί από αέρος φοβούμενο ανθρώπινες κι υλικές απώλειες στο έδαφος.

Αυτό που δεν αποτελεί παρελθόν είναι η δεδομένη ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα. Πέραν μερικών από τις σήραγγες της Χαμάς που κατέστρεψε, το Ισραήλ προσπάθησε να στείλει την Λωρίδα της Γάζας μερικά χρόνια πίσω, ισοπεδώνοντας αστικές παλαιστινιακές υποδομές αμάχων, για να επιδεινώσει τις ήδη απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων λόγω του ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού και κυρίως αναγκάζοντας την Χαμάς μελλοντικά να χρησιμοποιήσει τα όποια κεφάλαια διαθέτει για την ανοικοδόμηση υποδομών σε βάρος μελλοντικών εξοπλισμών της.

Ο Πόλεμος του Μάη κατέδειξε ότι ο στρατός του Ισραήλ δεν είναι σε θέση να εξαλείψει το πυροβολικό της Χαμάς από αέρος ή ξηράς. Η Χαμάς με την άνευ όρων υπογραφείσα ανακωχή εξακολουθεί να είναι σε θέση να διαταράσσει ουσιαστικά την καθημερινή ζωή στο Ισραήλ ενώ η αποτρεπτική της δύναμη έχει περιορίσει κατά πολύ την ευελιξία του Τελ Αβίβ για χερσαίες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν τον πόλεμο τακτική επιτυχία για την Χαμάς κι αποτυχία για το Τελ Αβίβ, ενισχύοντας το ηθικό της παλαιστινιακής ηγεσίας στην Γάζα, αλλά και την Δυτική Όχθη, ενόψει του επόμενου πολέμου.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ανάλυση: Η εξελιγμένη σφεντόνα της Παλαιστίνης εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/analysi-i-exeligmeni-sfentona-tis-palaistinis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανάλυση: Η εξελιγμένη σφεντόνα της Παλαιστίνης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">