ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στις ερήμους της Αραβίας | Εν ψυχρώ

Διαθέσιμο έως 03/08/2021

Συχνά μοιάζει ότι τα θηλαστικά κυβερνούν τον κόσμο, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 5.000 είδη παγκοσμίως. Στην Αραβία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ είναι το βασίλειο των ερπετών…
Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα απ΄ τα μισά συναντώνται αποκλειστικά εδώ. Απ’ τη φυτοφάγα σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων, στη πανίσχυρη κι οξύθυμη σαύρα βαράνο της ερήμου, αρπακτικό μεγάλους μεγέθους. Κι απ’ τα γκέκο με τη νυχτερινή όραση και τα κολλώδη πόδια στις πελώριες θαλάσσιες χελώνες με υδρόβια κατατομή που βγαίνουν στη στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αβγά τους. Όλα τα ερπετά απολαμβάνουν τον ήλιο. Ότι είναι ψυχρόαιμα, δεν σημαίνει ότι είναι κρύα, αλλά ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Αντίθετα, ζεσταίνονται ή δροσίζονται απ’ το περιβάλλον. Είναι σαν ζωντανά φωτοβολταϊκά πάνελ που απορροφούν την ηλιακή θερμότητα και τη μετατρέπουν σε πηγή ενέργειας τροφοδοτώντας το σώμα τους. Επειδή δεν χρειάζεται να θερμάνουν το σώμα τους, εξοικονομούν ενέργεια που είναι το κλειδί της επιβίωσής τους σ’ ένα περιβάλλον όπου οι πόροι είναι δυσεύρετοι. Έτσι, το θανατηφόρο βασιλικό φίδι σκοτώνει ένα ποντίκι και η συγκεκριμένη τροφή τού φτάνει για αρκετούς μήνες.

Οι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου αντιδρούν διαφορετικά σε φυσικά φαινόμενα, στη νύχτα ή τη μέρα. Οι δηλητηριώδεις υδροφίδες περιμένουν την πλημμυρίδα να τους σηκώσει από μια φυσική πισίνα ανάμεσα σε βράχια, ενώ η γιγάντια χελώνα καρέτα-καρέτα βγαίνει στη στεριά αποκλειστικά τη νύχτα για να γεννήσει τα αβγά της. Ένα απ’ τα πιο χαρισματικά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας που κυνηγά αράχνες τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του.
Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού!

Η υπέροχη σειρά 5 επεισοδίων είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου που διεισδύει στους ποικίλους οικότοπους της ερήμου, των βουνών, των υγροτόπων, των ξεροπόταμων και των νησιών της.
Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των συναρπαστικών αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.
Η αραβική έρημος είναι ένας απ’ τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει κυριολεκτικά ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο.
Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της ασυνήθιστης και πανέμορφης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.
Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα.
Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Η σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων εντυπωσιάζει με τα αμμώδη κρησφύγετά της. Χιλιάδες πολύχρωμα φλαμίνγκο μεγαλώνουν τα μικρά τους υπό την απειλή της κόκκινης αλεπούς και της τεράστιας σαύρας βαράνου σ’ έναν θαυμαστό κόσμο υγροτόπων!
Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα απ΄ τα μισά συναντώνται αποκλειστικά εδώ. Ένα απ’ τα πιο χαρισματικά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας που κυνηγά αράχνες τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του.
Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού.
Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Στις ερήμους της Αραβίας» προβάλλει νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσφέρει γνώση για το γοητευτικό αραβικό ζωικό βασίλειο κι αποκαλύπτει την ομορφιά μιας περιοχής που βρίθει ευκαιριών.Το άρθρο Στις ερήμους της Αραβίας | Εν ψυχρώ εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertflix.gr/docs/stis-erimoys-tis-aravias-en-psychro/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στις ερήμους της Αραβίας | Εν ψυχρώ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">