ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Αλ. Τσίπρας επεξεργάζεται το άνοιγμα της ΕΡΤ

Του Γιάννη Κουρδομένου

Σύμφωνα με ανεπίσημα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επεξεργάζεται το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Αν πράγματι αληθεύουν κάποια από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε περιορισμένη αναγνωστική κλίμακα, προσωπικά ως πολίτης και πρωτεργάτης των FM δεν καλύπτομαι. 

Τα περισσότερα από τα αναγραφόμενα τα είχα διακηρύξει δημόσια, πριν από πολλά χρόνια, όσων αφορά το καθεστώς της δημόσιας τηλεόρασης, τονίζοντας την ισομερή κατανομή ιδιωτικών και δημόσιων ΜΜΕ στο Ν.Αττικής.

Προσωπικά ως γνώστης του αντικειμένου, θεωρώ ότι χρειάζεται οι δημόσιες δομές ενημέρωσης να βρίσκονται σε αρκετά σημεία του Νομού Αττικής, και να μην περιορίζονται σε ένα ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής στα βόρεια προάστια.

Εν αρχή στη χώρα μας δραστηριοποιήθηκαν οι ιδιώτες όπως ο Χρίστος Τσιγγιρίδης στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε η πολιτεία. Το ίδιο συνέβη και στα FM που πρωτοστάτησαν οι ραδιοερασιτέχνες, και ακολούθησε η κρατική ραδιοφωνία.

Αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό της χώρας μας η μη αναγνώριση όσων πρωτοστάτησαν στα FM και ανιδιοτελώς εξέπεμψαν επί δεκαετίες, όπως και το καθεστώς επί τέσσερις δεκαετίες να υφίστανται διώξεις και κατασχέσεις κατά του τοπικού Γλυφάδα FM. Επίσης, όσα διαμορφώθηκαν, όσων αφορά την δημόσια ραδιοτηλεόραση, θεωρώ ότι είναι τεράστιο λάθος, δεδομένου ότι επί δεκαετίες στα νότια προάστια Αττικής βιώνουμε τον ελλειμματικό πολιτισμό, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό. Τα ραδιοτηλεοπτικά στο Ν.Αττικής είναι πολλά, ο πολιτισμός όμως νοσεί.

Εμμένω δημόσια για ισοκατανομή δημόσιων δομών στο Ν.Αττικής, και ειδικότερα στα νότια προάστια, που δεν διαθέτουν απολύτως καμία ραδιοτηλεοπτική δομή έπειτα από σειρά διώξεων και κατασχέσεων σε όλους των πρωτεργάτες των FM στα νότια προάστια Αττικής. 

Ένα δημόσιο μέσο να εδρεύει στα νότια προάστια, και να πλαισιωθεί από τους κατοίκους - δημότες - δημότισσες - των νοτίων προαστίων Αττικής. (Τους ήδη εργαζόμενους στην ΝΕΡΙΤ, και όσους όσες εργάζονταν στην ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ, καθώς και με όσους δέχτηκαν επί δεκαετίες διώξεις - κατασχέσεις - στα νότια προάστια, και τους ''αφαίρεσαν'' το δικαίωμα αδειοδότησης στην γέννεση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης)

Τονίζω ότι θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αν ένα παράρτημα βρίσκεται στα νότια προάστια, όπως και τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Όσων αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το θέμα το χειρίζεται ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, το πως θα γίνει η επαναλειτουργία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν και υπάρχει ήδη μια σοβαρή νομική πρόταση που δείχνει το δρόμο και επιτρέπει την έναρξη των εκπομπών. 

Αρχικά, και σε εύλογο χρόνο, θα υπάρξει κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου που θα προσδιορίζει ακριβώς τους όρους και τις προυποθέσεις λειτουργίας της νέας ΕΡΤ και θα εμπεριέχει και το κριτήριο της αξιολόγησης.

Η λογική που επικρατεί είναι πως θα προσληφθούν εκ νέου όλοι όσοι εργάζονταν ως και τη βραδιά του λουκέτου της 11ης Ιουνίου 2013. 

Εκτός από τους απολυμένους της εταιρείας, θα έχουν θέση στην ΕΡΤ και όσοι προσλήφθηκαν με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ στη ΝΕΡΙΤ. Δηλαδή στην πραγματικότητα στην πρώτη φάση επαναλειτουργίας της ΕΡΤ θα συνυπάρχουν στο Ραδιομεγάρο οι πρώην εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι του υπουργείου Οικονομικών της ΔΤ, και όσοι πέτυχαν στη ΝΕΡΙΤ με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Το συνολικό έσοδο της εταιρείας από το ανταποδοτικό τέλος που ανέρχεται σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ και δεν επιβαρύνει τον προυπολογισμό, επιτρέπει την πρόσληψη του προσωπικού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της ΕΡΤ με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση ώστε να γίνει πραγματικά δημόσια τηλεόραση. 

Οι αρχές που θα διέπουν την δημόσια τηλεόραση:
  • Καθολική πρόσβαση σε κάθε γωνιά της χώρας, καθώς και από τους απόδημους Έλληνες.
  • Αποτύπωση στο πρόγραμμα όλων των πολιτικών τάσεων και ιδεολογικών προτιμήσεων. 
  • Η αμεροληψία χαρακτηρίζει το περιεχόμενο και ιδιαίτερα την κάλυψη της πολιτικής και των επιμέρους απόψεων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες.
  • Αυτονομία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έναντι της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, αλλά και έναντι των οργανωμένων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων
  • Άμεση χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τους πολίτες μέσω ανταποδοτικού τέλους

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αν και φροντίζει να εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης δεν ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα με όρους τηλεθέασης αλλά με όρους ποιότητας του προγράμματος και επιδιώκοντας ευεργετικά μορφωτικά και πολιτιστικά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση προσπαθεί συνεχώς να δημιουργεί νέα, πρωτοποριακά προγράμματα και περιεχόμενο.

Οργάνωση και διοίκηση της ΕΡΤ στηριγμένη στην κοινωνία, στις οργανώσεις και φορείς με συνάφεια προς το αντικείμενο της ΕΡΤ. 

Στις ελληνικές συνθήκες, η δημόσια τηλεόραση πρέπει να προστατευτεί από τον κυβερνητισμό και τις κρατικές παρεμβάσεις, δια των οποίων εκτός των κομματικών – πολιτικών συμφερόντων εξυπηρετούνται και τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως έδειξε τόσο η εμπειρία της ΕΡΤ προ 11ης Ιουνίου 2013 όσο και πρόσφατα της ΔΤ και φυσικά της ΝΕΡΙΤ.

Ενσωμάτωση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, των χαρακτηριστικών που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της αυτοδιαχείρισης και ιδιαίτερα 
α) της οριζόντιας ιεραρχίας, της ομαδικότητας και ατομικής ευθύνης, 
β) της πολυφωνίας και πολυθεματικότητας, καθώς και 
γ) της αμφίδρομης δικτύωσης με τα νέα μέσα.

Μετεξέλιξη του υπάρχοντος φορέα στην ΕΡΤ, χωρίς ούτε λεπτό με νέο «μαύρο».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Αλ. Τσίπρας επεξεργάζεται το άνοιγμα της ΕΡΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">