ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αλ. Τσίπρας: Xρειαζόμαστε χρόνο

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς είναι ένα διαφορετικού τύπου μνημόνιο, και η πρώτη εντύπωση που έχει ο πολίτης είναι ότι δεν θα υπάρξει ιεράρχηση προτεραιοτήτων των κοινωνικών αναγκών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης γίνετε σαφές ότι προτεραιότητα δίνεται στην επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, που απολύθηκαν από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ενώ για το 1.500.000 εκ. ανέργων, και ειδικά μακροχρόνια ανέργων, δεν έχουμε διαπιστώσει πως θα επέλθει η κοινωνική σωτηρία.  

Η σωτηρία των πολιτών θα είναι να παρακολουθούν όσους διόρισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο ενώ για αυτούς δεν θα γίνετε απολύτως τίποτα;

Αν στις αρχικές ενέργειες της κυβέρνησης είναι η κάλυψη όσων μέχρι πέρυσι εργάζονταν στο δημόσιο, και μέχρι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει σωτηρία για όσους παρείχαν την λαϊκή εντολή.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός".

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη» καταλήγει στη δήλωση του κ. Τσίπρα.

ΝΔ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο Bloomberg, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο.

Την ίδια ώρα δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει μέσω του νέου Μνημονίου, μόνον τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, από τους οποίους όμως, ζητά την αλληλεγγύη τους.

Όμως, προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δις, την οποία δεν θέλει.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται επίσης για δύο ακόμα πράγματα. Για ριζικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πελατειακό κράτος, και για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που σημαίνει νέο δάνειο για την αποπληρωμή των τόκων.

Πώς όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν μόνον οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δις;

Πώς θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος, όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία;

Τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται, όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα.

ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Bloomberg, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, έσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του:
- αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος
- θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ

Σωστά ως αρχή. Τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί;

Έσπευσε επίσης ο κ. Τσίπρας να εστιάσει την πρότασή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε δύο σημεία:

Πρώτον, στον περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και την αντικατάσταση του από το στόχο των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Δεύτερον, στον προσανατολισμό των διαρθρωτικών αλλαγών σε ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας αλλά και πελατειακού κράτους.

Όμως ο πρώτος από τους στόχους αυτούς προϋποθέτει εξειδίκευση των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης κρίσιμων παραμέτρων καθώς το νέο μακροοικονομικό πλαίσιο ταυτίζεται με την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους. 

Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή ήταν και αυτή πρέπει να παραμείνει η εθνική στρατηγική. Η μόνη υπαρκτή και ασφαλής. Άλλα λέχθηκαν όμως προεκλογικά από τα δυο κυβερνώντα κόμματα.

Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια. Μόνο που τώρα υπάρχουν πολλοί εκλογικοί πελάτες με προσδοκίες και απαιτήσεις. Τι θα τους πουν;

To Ποτάμι 

«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει: ότι αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ και ότι δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg

«Εκείνο που μένει είναι», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης - μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Η χώρα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» και να προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις, χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αλ. Τσίπρας: Xρειαζόμαστε χρόνο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">