ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εποικοδομητική η συνάντηση Α.Τσίπρα - Μ.Ρέντσι

Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξουν ισχυροί δεσμοί με τους θεσμούς της ΕΕ, πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν πολύ καλό με τον Ρέντσι να μιλά με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την νέα κυβέρνηση, μιλώντας για νίκη της ελπίδας, και τους δύο πρωθυπουργούς να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα μικρά ονόματά τους.

Υπάρχουν συνθήκες για συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την «εποικοδομητική» συνάντησή τους.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους διχασμούς στην ΕΕ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φεύγει από την Ιταλία πιο αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για την αναγκαία στροφή της ΕΕ σε πολιτικές ανάπτυξης και την επιστροφή της στις ιδρυτικές αξίες της, αυτές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο τέλος της κοινής συνέντευξης, ο Ματέο Ρέντσι, κατά την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, πρόσφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό μια γραβάτα της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ, ζητώντας του «όταν η Ελλάδα βγει από την κρίση», να φορέσει ιταλική γραβάτα. (Η γραβάτα κάτι μας θυμίζει)

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όντως, όταν η χώρα αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση, θα την φορέσει. Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρόσφερε στον Ιταλό ομόλογό του ένα μουσικό CD με τον παραδοσιακό χορό ταραντέλα από τα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας.


Ο Ματέο Ρέντσι, καλωσορίζοντας και ευχόμενος «καλή δύναμη» στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι «όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα», ένα μήνυμα ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά, κυρίως από μια γενιά που ενώ η κρίση έχει πλήξει σοβαρά, θέλει να συνεχίσει να πιστεύει στην πολιτική.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μήνυμα ελπίδας ενάντια στο φόβο, τόνισε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι ενώ με τον Αλ.Τσίπρα προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες, όπως ότι πράγματι η πολιτική μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Τσίπρας: Εποικοδομητική και χρήσιμη χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του και τον ευχαρίστησε για αυτή τη συνάντηση όπου έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναζητά συμμαχίες ώστε η Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τις βασικές αρχές της, για συνεργασία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή.

Επισημαίνοντας ότι με τον Μ.Ρέντσι ανήκουν στην ίδια γενιά, που βρέθηκε επί σειρά ετών στο στόχαστρο αποτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών πληρώνοντας ακριβό τίμημα, τόνισε ότι έχουμε κοινή ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη γενιά, ώστε να μπορέσει να ελπίσει ξανά.

Η κοινή ευθύνη που μας ενώνει, πρόσθεσε ο Αλ.Τσίρας, είναι ν' αγωνιστούμε για να επιστρέψει στην ΕΕ η ατζέντα της ανάπτυξης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Μιλώντας για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνεισφορά της Ελλάδας στην αλλαγή αυτή της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, απαιτείται χρόνος. Μίλησε για μεσοπρόθεσμο σχέδιο τετραετούς διάρκειας, που θα τονώσει την οικονομία και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους.

Απαντώντας εμμέσως στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τον ξένο κυρίως Τύπο ότι προσπαθεί να κτίσει συμμαχίες στην Ευρώπη με στόχο να «χτυπήσει» και να «απομονώσει» τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν ήδη αρκετοί διχασμοί για να θέλουμε να δημιουργήσουμε κι άλλους. Δεν επιδιώκουμε έναν ακόμη διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συμμαχία της λογικής» που θα επαναφέρει την Ευρώπη στις ιδρυτικές αξίες της.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εποικοδομητική η συνάντηση Α.Τσίπρα - Μ.Ρέντσι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">