ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γέφυρα διαλόγου για συμφωνία - Πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής

Η επικείμενη συμφωνία εξακολουθεί να φαίνεται να είναι ακόμα μακριά, δεδομένων των απαιτήσεων της Αθήνας για ελάφρυνση του πακέτου διάσωσης.

Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως γράφουν οι NY μετά από εβδομάδες παζάρια, οι δύο πλευρές στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέτυχαν συμφωνία για τη διεξαγωγή εντατικών διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, και ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

"Η Ευρώπη πάντα έχει στόχο την εξεύρεση συμβιβασμών," δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. "Οι συμβιβασμοί έχουν συμφωνηθεί όταν τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα.Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο, σημείωσε η κ. Μέρκελ που επεσήμανε πάντως ότι, για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες."

Ο Α.Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον περασμένο μήνα, με μια υπόσχεση να καταργήσει μνημόνια και τρόικα, υπέρ ενός νέου, πιο ήπιου προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας: «Η ελληνική αντιπροσωπεία θα λάβει μέρος σε αυτές τις συναντήσεις με πεντακάθαρες προτάσεις και εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας σχετικά με τις προτάσεις μας». «Το πρόγραμμά μας θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα κρατήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος θα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Δεν θέλουμε να πάμε πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων».

Eπίσης ο πρωθυπουργός τόνισε, ό,τι η κυβέρνησή του θα προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις «αδυναμίες του ελληνικού κράτους», όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

«Το πνεύμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πνεύμα συμβιβασμού προς όφελος όλων των μερών», είπε ο Α.Τσίπρας.

Στην ουσία, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, και θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα.

Παρά την πρόσφατη μικρή επιστροφή στην ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία είναι περίπου 25 τοις εκατό κάτω από ό, τι ήταν πριν από την κρίση, και η φτώχεια και η ανεργία έχουν διογκωθεί. Η Ελλάδα έχει τεράστια χρέη, τα οποία διαμορφώθηκαν γύρω στο 175 τοις εκατό του ΑΕΠ, και φέτος θα έχει πρόβλημα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

"Η μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα αποτελεί το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Χωρίς να έχει συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πτώχευση - και μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και να ρίξει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές σε αναταραχή.

Νωρίτερα, ο Α.Τσίπρας μετά από συνομιλία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφώνησαν να επιτρέψουν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης του να συναντηθούν την Παρασκευή με εκείνους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να συζητήσουν τεχνικά θέματα που αφορούν την τρέχουσα στην Ελλάδα διάσωσης.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι πως χρήματα δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ απαισιόδοξος» όσον αφορά στις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

«Οι επιλογές της Ελλάδας, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας της, είναι περιορισμένες... Απαιτείται ακόμη τεράστια προσαρμογή και δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε (σε συμφωνία) τη Δευτέρα» τόνισε.

Σαφώς υπήρξε συμφωνία για γέφυρα διαλόγου, για συμβιβαστική λύση στο Eurogroup της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πετύχει και πάλι μια συμφωνία την τελευταία στιγμή, με την Ελλάδα συμφωνώντας σε μια παράταση διάσωσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας θα χαλαρώσουν και η Ελλάδα θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

Βασικός όρος των πολιτών - Πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πέραν των μεταρρυθμίσεων, και των απαιτήσεων των εταίρων μας, υπάρχει και το βασικό δεδομένο ενός λαού. 

Του Ελληνικού λαού, ο οποίος αξιώνει την προσαρμογή της χώρας σε ένα πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα, με ισχύ του Συντάγματος, θεσμοθετημένα σχέδια νόμου σε πλήρη ισχύ, καθώς και δημιουργία νέων αναπροσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του παρόντος, χωρίς τα αυξημένα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, και τα δυο μέτρα και σταθμά που ισχύουν στην Ελλάδα σε καθολικό επίπεδο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γέφυρα διαλόγου για συμφωνία - Πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">