ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Έχετε σάκχαρο; Μάθετε πως θα σώσετε τα πόδια σας.

Έχετε σάκχαρο; Μάθετε πως θα σώσετε τα πόδια σας.
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα το πρόβλημα και να αποφύγουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από αυτή τη συχνή κατάσταση. 

Ο Δρ. Αχιλλέας Νικολάου είναι υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού Κέντρου Αθηνών και ο πλέον κατάλληλος να μπορέσει να ενημερώσει τους ασθενείς για το τι πρέπει να προσέξουν αλλά και για το ποιες είναι οι σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις.

Εχετε σάκχαρο; Μάθετε πως θα σώσετε τα πόδια σας.
Απαντήσεις σε 7 καυτά ερωτήματα από τον  εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό Δρ. Αχιλλέα Νικολάου, υπεύθυνο του Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού.

Τι είναι το διαβητικό πόδι; 
Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται όλες οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων κάτω από τους αστραγάλους. Ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα άτομα με νευροπάθεια (βλάβες στα αισθητικά νεύρα εξαιτίας του διαβήτη, με συνέπεια το άτομο να μην αντιλαμβάνεται τον πόνο) & περιφερική αγγειοπάθεια (που δημιουργείται λόγω της σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης). Δυστυχώς η κατάληξη δεν είναι πάντα καλή και ο ακρωτηριασμός δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη  καθώς και η σωστή εκπαίδευση του διαβητικού πάνω στη καθημερινή φροντίδα των ποδιών του.

Ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν διαβητικό πόδι;
Ρωτήσαμε τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό Δρ. Αχιλλέα Νικολάου να μας εξηγήσει ποιες οι αιτίες που προκαλούν το "διαβητικό πόδι";
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, του λίπους και των πρωτεϊνών, προσβάλλει κάθε όργανο αλλά οι κύριες εκδηλώσεις συνοψίζονται σε μια χαρακτηριστική «τριάδα»:
1.    Νευροπάθεια 
2.    Αγγειοπάθεια 
3.    Μείωση αντοχής στις λοιμώξεις.  Τι είναι η Διαβητική Αγγειοπάθεια 

Τι είναι η Διαβητική Αγγειοπάθεια
Η διαβητική αγγειοπάθεια, είναι η νόσος που δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Σε αντίθεση με τη νευροπάθεια, τα πόδια είναι κρύα και μοιάζουν μελανιασμένα εξαιτίας της κυκλοφορικής διαταραχής. 
Το δέρμα έχει υποστεί μόνιμη λέπτυνση. Άλλη μία διαφορά σε σχέση με τη νευροπάθεια είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση, ο πόνος γίνεται έντονα αντιληπτός, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν ελαφρύ τραυματισμό. 
Οι ασθενείς αισθάνονται συχνά πόνο στις γάμπες όταν περπατούν. Όσοι διαβητικοί έχουν προσβληθεί από την αγγειοπάθεια υποφέρουν συχνά από μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος των ποδιών  (δερματομυκητίαση) ή των νυχιών (ονυχομυκητίαση) λόγω αυξημένης τάσης στη μόλυνση και ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επούλωση των πληγών είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ λόγω και της κακής κυκλοφορίας αίματος μπορεί να προκληθούν μέχρι και γάγγραινες τροφικές. 

Ποιές είναι οι ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα στα πόδια;
Στην κλινική εξέταση δεν είναι σπάνια η διαπίστωση γάγγραινας στα δάκτυλα των ποδιών σε άτομα με διαβήτη, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους πάσχοντες.
Ενδείξεις ανεπαρκούς κυκλοφορίας αίματος(ισχαιμία)
Τα πόδια είναι κρύα.
Το δέρμα είναι λεπτό σαν περγαμηνή, χλωμό ή μελανό ιδιαίτερα στα δάχτυλα και στο περίγραμμα των ποδιών.
Πόνοι στις γάμπες ή κράμπες στο βάδισμα, ανακούφιση όταν στέκεστε.
Οι πόνοι, όταν ξαπλώνει ο πάσχων, ελαττώνονται όταν κρεμάει τα πόδια έξω από το κρεβάτι.
Οι πληγές, οι τραυματισμοί και μέρη που πιέζονται, πονούν.

Ποιά τα ύποπτα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν άμεσα στον ιατρό - στη "Κλινική διαβητικού  ποδιού";

1.     Αν έχει σπάσει το δέρμα ή υπάρχει έλκος
2.     Αν υπάρχουν φουσκάλες-φυσαλίδες (blisters ή κάλος)
3.     Αν μυρίζει 
4.     Αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (ωχρό, κόκκινο, μπλε, μαύρο)
5.     Αν το πόδι πονάει
6.     Αν υπάρχει "κάλος" - (το πιο ύπουλο σημείο που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει από κάτω)
7.     Αν είναι πολύ ζεστό
8.     Αν έχει αλλοιωθεί η μορφή του ποδιού
9.     Αν δεν ρυθμίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης
10.   Αν το πόδι είναι πρησμένο

Τι είναι η Περιφερική Αγγειοπάθεια;
Η Περιφερειακή Αρτηριακή Νόσος είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων ,η οποία προέρχεται είτε από στένωση είτε από απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι κατά σειρά βαρύτητας:
Η διαλείπουσα χωλότητα (πόνος κατά την βάδιση, ο οποίος αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει)
Ο πόνος ανάπαυσης (ο ασθενής πονάει ενώ κάθεται)
Η νέκρωση ιστών
Η διάγνωση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου γίνεται με την κλινική εξέταση όπου ο αγγειοχειρουργός ψηλαφά τις αρτηρίες των κάτω άκρων και συμπεραίνει την κατάσταση που βρίσκονται , την μέτρηση του δείκτη πίεσης σφυρών ή Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης, το έγχρωμο υπερυχογράφημα (Triplex Αγγείων) και την Αρτηριογραφια (DSA) για την καλύτερη απεικόνιση του αρτηριακού δυκτίου μετά από έγχυση ιωδιούχων σκιαγραφικών ουσιών.

Λίγα λόγια για τον Δρ. Αχιλλέα Νικολάου
Ο Δρ. Αχιλλέας Νικολάου έλαβε την ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής στην Αθήνα και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του εκπαιδεύτηκε σε σύγχρονες τεχνικές σε εξειδικευμένα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παρουσιάζει σημαντικό έργο το οποίο έχει παρουσιάσει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ συνεχίζει αδιαλλείπτως της εκπαίδευση και ενημερωσή του για τις επιστημονικές εξελίξεις παρακολουθώντας σημαντικά επιστημονικά γεγονότα. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος του ιατρείου διαβητικού ποδιού στο Αγγειοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών.

Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού & Αγγειοπάθειας
Το Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού & Αγγειοπάθειας δημιουργήθηκε το 2012 από τις Μονάδες Έρευνας Αγγειολογίας-Αγγειοχειρουργικής και Ιατρικής Απεικόνισης, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη. Σκοπός του είναι αφενός η πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη με τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών και αφετέρου η σωστή διάγνωση και θεραπεία σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί. Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις συχνές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να επικοινωνήσετε με τον ιατρό

www.artiriafleva.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Έχετε σάκχαρο; Μάθετε πως θα σώσετε τα πόδια σας. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">