ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τέλος οι δωρεάν σακούλες

Τέλος και με το νόμο βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος στις πλαστικές σακούλες. Στις δωρεάν πλαστικές σακούλες.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,08 ευρώ για κάθε σακούλα.

Θα προβλέπεται πάντως και μεταβατικό στάδιο με τη μισή χρέωση, 0,04 ευρώ, έως τις 30 Ιουνίου 2018. Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.

Συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1 τοις εκατό ανακυκλώνεται. Ανά έτος, 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη καθώς η κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175. Στόχος είναι μέσα επόμενα 2 χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες γεμίζοντας τις με 50% της αντοχής και χωρητικότητας. Το 81% χρησιμοποιείται στην συνέχεια για τα απορίμματά τους.

Σε περίπτωση χρέωσης 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ένω το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποίουμενη σακούλα.

Στην Ουγκάντα και την Αφρική γενικώς έχει καταργηθεί η χρήση πλαστικής σακούλας ενώ στην Ευρώπη με στόχο την μείωση χρήσης φορολογείται.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η χώρα μας εμφανίζεται εκπρόσθεσμη στην συμμόρφωση στην κοινοτική οδηγία για τις πλαστικές σακούλες λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες με 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης να περιέχει μικροαστικά.

Πάντως όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας κατά την εναρμόνιση της χώρας μας με την Κοινοτική οδηγία και την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων στο ελληνικό δίκαιο, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το κόστος να κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά ανά σακούλα.

Σημείωση του ''Γ'': Ακόμα και στην Ουγκάντα έχει καταργηθεί η χρήση των πλαστικών, ενώ στην Ε.Ε οι πολιτικές εναρμονίζονται με το μεγάλο κεφάλαιο και τους βιομηχάνους. Για εμάς πρέπει να καταργηθεί η χρήση πλαστικών - νάυλον σακούλας στην Ε.Ε. και στη χώρα μας, και οι πολιτικές να επικεντρώνουν στη χρήση χάρτινων, υφασμάτινων - πάνινων, και ειδικότερα επαναχρησιμοποιούμενων, από τη πλευρά των πολιτών.

Γλυφάδα: Ψήφισε να σώσουμε τις θάλασσες
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τέλος οι δωρεάν σακούλες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">