ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Από τη ''γαλάζια σημαία'' στην μαύρη μαυρίλα και την ρύπανση

Πολιτικές ευθύνες καταλογίζει, μέσω συνέντευξης στο liberal.gr ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, και δηλώνει ξεκάθαρα ότι έστω για λόγους ευθιξίας θα έπρεπε ο αρμόδιος Υπουργός να παραιτηθεί.

Του Γιάννη Κουρδομένου

Όπως αναφέρει στην συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Παπανικολάου ''σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα υπήρχε έστω μια παραίτηση''.

Ο Γιώργος Παπανικολάου για τη ζημία που έχει προκαλέσει στους δημότες στα τρία χρόνια διοικήσεώς του δεν έχει πολιτικές ευθύνες ; Γιατί δεν παραιτείται ;

Μήπως ήταν κάποιος άλλος, και δεν ήταν ο ίδιος, ο οποίος υποσχόταν κατά την προεκλογική περίοδο το δήμο όλων των δημοτών ;

Υφίσταται δήμος όλων των δημοτών επί της διοικήσεως του Παπανικολάου ;

Είναι δήμος όλων των δημοτών οι ειδικές μέριμνες για τους ''γαλάζιους'' ημέτερους και οι ανανεούμενες συμβάσεις ;

Είναι δήμος όλων των δημοτών να έχει φροντιστεί ο Γ.Σ στο γραφείο τύπου του δήμου, όπως και δια της πλαγίας ο ασκώντας την δημοσιογραφική αλητεία ;

Στα τρία χρόνια κακοδιοικήσεως του Παπανικολάου, και μέριμνας για τους ημέτερους, οι κάτοικοι Γλυφάδας έχουν εικόνα τι ισχύει με τους υπολοίπους κατοίκους ;

«Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα αν γινόταν τέτοια καταστροφή οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα απολογούντο στον ανακριτή αντί να δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια και θα υπήρχε έστω και μία παραίτηση, ακόμα και για λόγους ευθιξίας», τονίζει χαρακτηριστικά o Γ. Παπανικολάου, και υπογραμμίζει ότι ψευδώς ο Π. Κουρουμπλής ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να τον βρει στο τηλέφωνο.

Επίσης αναφέρει: « Ο Δήμος Γλυφάδας θα διεκδικήσει και την αποζημίωση που δικαιούται στα αστικά δικαστήρια για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των ακτών μας».

Για όσα αναφέρει ο Παπανικολάου τονίζουμε:  Αντί να δίνει συνεντεύξεις στα media ας φροντίσει να καλύψει τις αιτήσεις των δημοτών Γλυφάδας, είτε να παραιτηθεί άμεσα. 

Επίσης, και εμείς θα αξιώσουμε  την αποζημίωση που δικαιούμαστε στα αστικά δικαστήρια για την βλάβη που έχουμε υποστεί στα τρία χρόνια μέριμνας αποκλειστικά για ημέτερους.

Κύριοι που μεθοδεύσατε τη ''γαλάζια σημαία'', ένθεν και ένθεν, και παράλληλα παρανομούσατε εις βάρος ημών, να θυμάστε ότι πλην της δικαιοσύνης, υπάρχει και η θεία δίκη.

Οι ακτές στα Νότια προάστια μπορεί να έχουν καθαριστεί σε ένα βαθμό, όμως οι κολυμβητές δεν διακυνδυνεύουν να κολυμπήσουν σε μολυσμένη θάλασσα, και έχουμε πολλές αναφορές ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν θα κάνουν μπάνιο στις ακτές της Γλυφάδας και των Νοτίων προαστίων.

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο liberal ο δήμαρχος, και σαφώς θα έχετε σαφή συμπεράσματα ότι είναι διφορούμενος ο ρόλος του, δεδομένου ότι αναφέρετε σε όσους έχουν ''πληγεί'' , ενώ εμείς έχουμε διαφορετικά στοιχεία

Εμείς έχουμε πληγεί, και επί τρία χρόνια συνεχίζουμε να πληττόμαστε από την διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας δεδομένου ότι παρανομούν σκόπιμα επί του συνόλου των αιτήσεών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ψηφιακή ραδιοφωνία, και τη πρότασή μας  να υπάρξει συμμετοχή των δήμων των Νοτίων προαστίων αναφορικά με τον πάροχο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ, σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό παράγοντα, είτε ακόμα να υιοθετήσουν τις διαχρονικές προτάσεις μας για την επαναλειτουργία ενός διαδημοτικού ψηφιακού σταθμού των Νοτίων προαστίων Αττικής, πραγματικά όλων των δημοτών.

Δείτε το πρόσφατο δημοσίευμα ΕΔΩ, και τίθεται στη κρίση σας, δεδομένου ότι θεσμικά οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη θέση του νομικού καθεστώτος, ώστε να ιδρύουν Ραδιοτηλεοράσεις, και ειδικά στο Ν. Αττικής έχουμε ελάχιστα δημοτικά σε σχέση με τους εκατοντάδες δήμους, και τα δεκάδες Ιδιωτικά μέσα. Δεν είναι του παρόντος το εν λόγω θέμα, όμως τονίζεται ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επενδυτές, αναφορικά με τον πάροχο της Ψηφιακής Ραδιοφωνίας, είτε ακόμα για την δημιουργία ένος διαδημοτικού μέσου.


- Πως είναι η κατάσταση τώρα στη Γλυφάδα;

- Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλαμε τις τελευταίες πέντε ημέρες - με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε διαθέσιμο μέσο – σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την ιδιωτική εταιρία που επιχειρεί, απέδωσε καρπούς και το μαύρο έφυγε από τις ακτές της Γλυφάδας. Δεν έχουμε ησυχάσει, δεν έχουμε κοιμηθεί παρά ελάχιστα, αλλά εξωτερικά στην παραλία ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι διώξαμε τη μαυρίλα, που είχε μαυρίσει και τις ψυχές μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά στα νερά, στα οποία η ρύπανση δυστυχώς παραμένει – υπάρχουν ακόμα υπολείμματα πετρελαίου, παρόλο που αντλήθηκαν πάνω από 200 τόνοι τις τέσσερις πρώτες μέρες! Καλούμε και πάλι όλους τους πολίτες να μην πλησιάζουν τη θάλασσα και να μην κάνουν μπάνιο, μέχρι το πρόβλημα να επιλυθεί.

- Πόση είναι η έκταση της ζημιάς στην πόλη σας;

- Ακόμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η περιβαλλοντική ζημιά είναι μεγάλη. Η οσμή έφτανε τις δύο πρώτες μέρες μέχρι το εμπορικό κέντρο και τα σπίτια στη Μεταξά. Σίγουρα επίσης έχουν πληγεί σημαντικά τα ξενοδοχεία της Γλυφάδας, οι ψαράδες μας, τα καταστήματα εστίασης κατά μήκος της παραλίας (και όχι μόνο) και άλλες επιχειρήσεις. Είδα ακόμα μπροστά μου ηλικιωμένους ανθρώπους, χειμερινούς κολυμβητές εδώ και δεκαετίες, να βάζουν τα κλάματα που θα στερηθούν μια από τις μεγαλύτερες χαρές που είχαν, το κολύμπι όλο το χρόνο. Η κατάσταση πάντως βαίνει βελτιούμενη. Είναι μείζον για την πόλη μας να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό τη φήμη της ως τουριστικό προορισμό. Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τη ζημιά που έγινε και στο εξωτερικό από τα εκτεταμένα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ.

- Τι έχει πράξει ο Δήμος Γλυφάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

- Από νωρίς την Τετάρτη, όταν δηλαδή ενημερωθήκαμε από το Λιμενικό, ήμασταν σε επαγρύπνηση και αμέσως κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δημιουργήσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Η μάχη φυσικά είναι άνιση, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε και αντιδράσαμε έγκαιρα και περιορίσαμε – σε συνεργασία πάντα με το Λιμενικό και την ιδιωτική εταιρία απορρύπανσης - κάπως τη ζημιά, επειδή έχουμε και στελεχωμένο (με συμβασιούχους) τμήμα πολιτικής προστασίας και οργανωμένες μαρίνες. Να επισημάνουμε και το εξής: Ποτέ κανείς δεν μας έχει πει σε μια τέτοια κρίση τι πρέπει να γίνει. Κάνουμε συνεχώς στα σχολεία προσομοιώσεις για τους σεισμούς, κάνουμε ενημερώσεις και ασκήσεις για τις φωτιές στο βουνό, αλλά ποτέ δεν μας ενημέρωσε κανείς εμάς που έχουμε παράκτιο μέτωπο πως πρέπει να κινηθούμε σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης.

- Έχετε κινηθεί και νομικά;

- Την Παρασκευή το πρωί, μαζί με το Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, υποβάλαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Εισαγγελέα Περιβάλλοντος) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στη περιοχή του Σαρωνικού. Πρέπει να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών, κάτι που ζητά σύσσωμη και η τοπική μας κοινωνία. Ο Δήμος Γλυφάδας θα διεκδικήσει και την αποζημίωση που δικαιούται στα αστικά δικαστήρια για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των ακτών μας.

- Πότε ακριβώς ενημερωθήκατε αρχικά για τη θαλάσσια ρύπανση;

Δυστυχώς πολύ αργά. Το πετρέλαιο ταξίδευε τόσες μέρες και οι αρμόδιες αρχές θεωρητικά το παρακολουθούσαν ενώ εμείς δεν ξέραμε τίποτα, ώσπου την Τετάρτη το πρωί μας ενημέρωσε το Λιμεναρχείο «έχετε το νου μας, γιατί το πετρέλαιο βρίσκεται στον Άγιο Κοσμά και έρχεται στη Γλυφάδα».

- Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι σας κάλεσε στο τηλέφωνο και δεν του απαντήσατε.

- Το Σάββατο το πρωί κλείσαμε τρεις μέρες άυπνοι, είχε μαυρίσει η θάλασσα και η ψυχή μας, συνεχίζαμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια να καθαρίσουν οι παραλίες μας και ο Υπουργός Ναυτιλίας που την Τετάρτη το μεσημέρι δήλωνε στο ραδιόφωνο ότι η Γλυφάδα δεν κινδυνεύει (!) με εγκάλεσε δημόσια επειδή με έπαιρνε τηλέφωνο όπως λέει (ψευδώς) από το Λονδίνο και δεν το σήκωνα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Υπουργός με βρήκε αμέσως μόλις με κάλεσε πρώτη φορά, την Τετάρτη το βράδυ. Δεν επιθυμώ να δώσω συνέχεια στο ατυχέστατο αυτό περιστατικό.

- Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης;

- Δεν θέλω να πω αυτή τη στιγμή περισσότερα. Προέχει τώρα η αντιμετώπιση της κρίσης και η αποκατάσταση της ζημιάς και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γύρω από αυτό το σκοπό. Ας κρατήσουμε μόνο αυτό: Σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα αν γινόταν τέτοια καταστροφή οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα απολογούντο στον ανακριτή αντί να δίνουν συνεντεύξεις στα κανάλια και θα υπήρχε έστω και μία παραίτηση, ακόμα και για λόγους ευθιξίας.

- Τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;

- Δεν θα ησυχάσουμε λεπτό. Συνεχίζουμε το έργο μας, να φτάσει και πάλι η παραλία της Γλυφάδας στο επίπεδο που πετύχαμε να τη φέρουμε την άνοιξη, όταν κατορθώσαμε για πρώτη φορά να κερδίσουμε τη γαλάζια σημαία. Θα συνεχίσουμε καθημερινά τον έλεγχο των υδάτων, παράλληλα με τις αρμόδιες αρχές και με δύτες θα ελέγξουμε το βυθό. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι η απορρύπανση να ολοκληρωθεί τάχιστα, μέχρι το παραλιακό μας μέτωπο να ξαναγίνει πεντακάθαρο και μέχρι οι υπεύθυνοι για τη ζημιά να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε πλέον και προληπτικά: Να δημιουργηθεί σοβαρός μηχανισμός πρόληψης, με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Θα ζητήσετε τη βοήθεια εθελοντών;

- Είναι συγκινητική η ανταπόκριση πολλών ανθρώπων, που αυθόρμητα απευθύνονται στο Δήμο μας και ζητούν να βοηθήσουν. Τις πρώτες ημέρες δεν ήταν εφικτό αυτό, γιατί το πετρέλαιο στην ακτή ήταν πολύ και υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Πλέον, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, την ιδιωτική εταιρία που επιχειρεί για τον καθαρισμό και το Υπουργείο Ναυτιλίας, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Άμεσα θα απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα σε όποιον επιθυμεί να συνδράμει στο έργο καθαρισμού των ακτών, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας και με το συντονισμό των αρμόδιων αρχών και με εξοπλισμό που θα παρέχουμε εμείς και φυσικά με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Όπως μας ενημέρωσαν οι ειδικοί, παρόλο που η ακτή της Γλυφάδας παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα, η θάλασσα θα συνεχίσει να ξεβράζει πετρέλαιο για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα και πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά. Για αυτό και θα ζητήσουμε τη συνδρομή και όποιου πολίτη επιθυμεί να βοηθήσει εθελοντικά.

Πηγή: liberal.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Από τη ''γαλάζια σημαία'' στην μαύρη μαυρίλα και την ρύπανση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">