ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελληνικό: Από σύμβολο παρακμής σημείο εκκίνησης

Το μέλλον της μεγάλης επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στον γερμανικό τύπο και μάλιστα με τίτλο το Ελληνικό από σύμβολο παρακμής σημείο εκκίνησης.

Επισημάνσεις του Γιάννη Κουρδομένου: Δεδομένου αυτού του γεγονότος, το οποίο χαρακτηρίζουν συμφέρον του Αλ. Τσίπρα, και σύμφωνα με όσα αναφέρονται για την ωφέλεια των ιδιωτών αλλά και του ελληνικού κράτους, προσωπικά ετοιμάζομαι να προβώ στην αγορά ενός κοστουμιού 1.000 - 5.000 χιλ. ευρώ, όπως και για πρώτη φορά θα φορέσουμε γραβάτες, και μάλιστα αναζητούμε μια εταιρία να τις κατασκευάζει με λογότυπα ουρανοξυστών.

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα η οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή μας, - χώρα μας - πρέπει να συνδυάζεται και με την ανάκαμψη της κοινωνίας, και ειδικά στο Ελληνικό ο χαρακτήρας της συνολικής ανακάμψεως έχει διαβλητά χαρακτηριστικά.

Έχουμε σειρά αντιδράσεων, καθώς και διαμαρτυριών, από τη πλευρά πολλών πολιτών, φορέων, αιρετών, κ.α., ως προς τον χαρακτήρα εν λευκώ αξιοποιήσεως της περιοχής μας.

Όταν υπάρχει η επίκληση της ωφέλειας των ιδιωτών, αλλά και του κράτους, αυτό πρέπει να μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μεγέθη, και κυρίως να αποσαφηνίζεται ποίων Ιδιωτών. Μιλούν για την ωφέλεια των επενδυτών, διότι στον αντίποδα είναι αμφίβολο ποια θα είναι η ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.

Για άλλη μια φορά εμείς από το δικό μας μετερίζι επισημαίνουμε όσα ποτέ δεν έχουν αναφερθεί από σειρά media εγχώρια, και διεθνή, όπως είναι οι τηλεπικοινωνιακές και μιντιακές κεραίες οι οποίες θα βρίσκονται πάνω στους ουρανοξύστες της περιοχής μας - Γλυφάδας - Ελληνικού - Αργυρούπολης - Αλίμου, ενώ είναι πλήρως ασαφές τι διαμόρφωση θα γίνει από αυτές τις δομές, καθώς επίσης, αν θα υφίσταται η απειροελάχιστη συμμετοχή των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, πλην όσων αναφέρονται , τι θα διακινείται τηλεπικοινωνιακά και μιντιακά στην ευρύτερη περιοχή μας, και ποιοι θα είναι οι επωφελούμενοι.

Είναι σαφές όπως μετεξελίσσονται οι τηλεπικοινωνίες και τα media, ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο μέλλον, και οι ουρανοξύστες στα νότια προάστια κάλλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν την Αίγινα, και άλλα σημεία, ειδικά στην ψηφιακή ραδιοφωνία, DAB,  σε μιντικές δομές για κινητά, τηλεπικοινωνιακές δομές τηλεφωνίας, κ.α.

Το ''έργο'' το παρακολουθούμε επί τέσσερις δεκαετίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Γλυφάδας, στον οποίο υπήρξαν οι δικές μας αιτήσεις, μελέτες, προτάσεις, καθώς και λειτουργία δεκαετιών, και κυρίως χιλιάδες ψήφοι συμπολιτών μας, ενώ οι εκάστοτε δημοτικές αρχές ευνοούν στενά συμφέροντα ημέτερων, και παραταξιακών τους, όπως και τους συκοφάντες και υβριστές τους.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ - ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ - ΑΙΡΕΤΩΝ

Εμείς γνωρίζουμε ότι από τη δεκαετία του 1970 είχαμε τοπικό πολιτισμό στα ερτζιανά κύματα, ο οποίος διευρύνθηκε τη δεκαετία του 1980 με συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας, ενώ στον αντίποδα εκείνη την εποχή έκαναν την εμφάνισή τους ορισμένοι παρασιτικά διαβιούντες, εκδότες, οι οποίοι επικέντρωσαν στους αιρετούς και αποκλειστικά στο δήμο Γλυφάδας.

Ενώ εμείς είμαστε η τοπική πρόοδος , και εμάς επέλεγαν καθημερινά χιλιάδες συμπολιτών μας, αιρετοί και δήμος ουδέποτε μας υποστήριξαν, ενώ στον αντίποδα, πάνω και κάτω από τα τραπέζια φρόντιζαν τους 'εκδότες', οι οποίοι ενίοτε γινόντουσαν και εκβιαστές.

Από τη δεκαετία του 1970 υφίσταντο οι διώξεις - κατασχέσεις και το κυνήγι κατά ημών, ενώ στον αντίποδα οι 'εκδότες' της δεκαετίας του 80 και μετέπειτα οι οποίοι ακολούθησαν με γνώμονα ''το μέλι των εκάστοτε διοικήσεων, δημάρχων, και δήμου'', ποτέ δεν παρείχαν ολοκληρωμένη ενημέρωση η ψυχαγωγία, απολάμβαναν μαύρα και αδήλωτα πάνω και κάτω από τα τραπέζια, και πάντα στο απυρόβλητο αποκλειστικά ασχολούμενοι με τους αιρετούς.

Από τη μία ο πολιτισμός των συμπολιτών μας, στα ερτζιανά, χωρίς συνδρομή του δήμου - αιρετών, και από την άλλη  γνωστοί υβριστές, συκοφάντες, εκβιαστές, και μάλιστα με αλητεία μέχρι σήμερα. ( Όνομα δεν αναφέρουμε )

Αν δήμος και αιρετοί είχαν πράξει το ένα 1 % όσων έκαναν για τους 'εκδότες', σε όλους τους κατοίκους ασχολούμενους με τη ραδιοφωνία, επί δεκαετίες στη Γλυφάδα, θα είχαμε πολιτισμό προδιαγραφών στη πόλη μας, αντί για διευρυμένη αλητεία, καιροσκόπους, υπονομευτές, και διαιρεμένη πόλη - τοπικό πολιτισμό.

Η Μετάβαση των τοπικών εκδοτών, της Ραδιοφωνίας και των τοπικών Ραδιοφωνατζήδων ?

Μνήμη έχουμε, όσοι ζούσαμε τοπικά εκείνη τη περίοδο γνωρίζουμε, και προφανώς έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε τι διαμόρφωσαν οι εκάστοτε πολιτικοί - αιρετοί, με τη συνδρομή μερίδας συμπολιτών μας. Σημειωτέων, τόσο οι πολιτικοί - αιρετοί της Γλυφάδας, όσο και οι 'εκδότες' της δεκαετίας του 80 - 90, θεωρούσαν ότι το χαρτί - εφημερίδα - είναι το μέλλον και ο σημαντικότερος παράγοντας, ενώ σήμερα δεν τυπώνει πια κανένας απ' όσους ζουν, και όλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα - media. 

* Για εμάς που πρωτοστατήσαμε στα κύματα, ( ερτζιανά), το διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι extra των ερτζιανών, και χωρίς τα ερτζιανά ραδιοφωνία δεν λογίζεται !

Ελληνικό: από σύμβολο παρακμής σημείο εκκίνησης

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εστιάζει στο «μεγάλο πρότζεκτ» της επένδυσης για την ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Για σχεδόν 17 χρόνια δεν έχει προσγειωθεί εδώ αεροπλάνο, αλλά τα σήματα παραμένουν: 'Εγχώριες Αφίξεις', 'Διεθνείς Αναχωρήσεις'. 

Οι τερματικοί σταθμοί δεν υφίστανται. Στους διαδρόμους, αγριόχoρτα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ρωγμές του σκυροδέματος. Ένα παλιό jumbo της χρεοκοπημένης Ολυμπιακής σαπίζει. Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αυτό το αεροδρόμιο φάντασμα, ενσαρκώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την οικονομική παρακμή και το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας. 

Όμως πλέον κάτι κινείται. Μια διεθνής κοινοπραξία υπό την ηγεσία του ελληνικού ομίλου ακινήτων Lamda Development σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 8 δις για την ανάπλαση του χώρου. Έτσι ένα σύμβολο στασιμότητας θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια νέα εκκίνηση», σημειώνει η εφημερίδα.


Οι περιπέτειες του Ελληνικού και το συμφέρον του Τσίπρα

«Με την ανάπτυξη του Ελληνικού η τράπουλα ανακατεύεται ξανά, το έργο σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την Ελλάδα», αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development στην Handelsblatt, η οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το επενδυτικό πρότζεκτ. 

«Η περιοχή αποτελεί ένα μοναδικό φιλέτο, μιας και καμία άλλη πρωτεύουσα στην Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει κάτι αντίστοιχο: 620 εκτάρια γης, μια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό, μόλις 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μιας πόλης 4 εκατομ. κατοίκων, ένας χώρος που βρίσκεται στις ακτές του Σαρωνικού. Εδώ οι επενδυτές θέλουν να χτίσουν περίπου 8.000 διαμερίσματα, πολλά ξενοδοχεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μαρίνα και καζίνο.

Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» σημειώνει η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι τα μεγέθη κινούνται στον «υπερθετικό βαθμό»: «Το μεγαλύτερο πάρκο δίπλα στη θάλασσα ανά τον κόσμο», «ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης», «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας» και «ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο». 

Το κόστος των έργων κατασκευής υπολογίζεται στο 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με την κοινοπραξία και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός 12 χρόνων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, που αναφέρει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίες και μετά την ολοκλήρωση του έργου άλλες 75.000.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει μια αναλυτική ιστορική ανασκόπηση στους διοικητικούς σκοπέλους, τις αναβολές, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις δικαστικές διαμάχες γύρω από την υπόθεση του Ελληνικού εδώ και δύο δεκαετίες: Aπό την περιστασιακή αξιοποίησή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τη μετατροπή του σε προσφυγικό καταυλισμό και από τη σκληρή αντίσταση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, στη συμφωνία -μετά την εκλογική νίκη του 2015- μίσθωσης του πρώην αεροδρομίου «υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών, ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια». 

Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούσαν την επένδυση στο Ελληνικό «σύμβολο κακής διαχείρισης και καθυστερήσεων». Όμως, και πάλι κατόπιν πίεσης των διεθνών πιστωτών, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Δεκέμβριο την ανάθεση του έργου, ενώ ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει τον φάκελο του Ελληνικού με την οριστική απόφασή του να αναμένεται μέχρι την άνοιξη. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και η Δικαιοσύνη κινείται γρήγορα, ενώ από την όλη επένδυση δεν θα επωφεληθούν μόνο οι ιδιώτες αλλά και το ελληνικό κράτος. Για το λόγο αυτό ο Τσίπρας έχει «συμφέρον» να προχωρήσει γρήγορα η όλη διαδικασία.

Πηγή: Deutsche Welle
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελληνικό: Από σύμβολο παρακμής σημείο εκκίνησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">