Τη στυγνή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι “σχεδίασαν και διέπραξαν” Σαουδάραβες αξιωματούχοι, αναφέρει στο πόρισμά της η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ανιές Καλαμάρ, μετά την έρευνά της για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Η δολοφονία Κασόγκι από μια ομάδα Σαουδαράβων μυστικών πρακτόρων στις 2 Οκτωβρίου προκάλεσε απέχθεια στη διεθνή κοινότητα, σπιλώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προηγουμένως έχαιρε του θαυμασμού της Δύσης για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες στο Βασίλειο.
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών από νωρίς είχαν εκτιμήσει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε την επιχείρηση δολοφονίας Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post και επικριτή του Ριάντ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η σορός του δημοσιογράφου διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε σε τοποθεσία – ακόμη άγνωστη.
Το Ριάντ αρνείται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος είχε την οποιαδήποτε ανάμιξη στο φόνο
“Οι αποδείξεις που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Τουρκία δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι ο κ. Κασόγκι έπεσε θύμα βάρβαρης και προμελετημένης δολοφονίας, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από αξιωματούχους του Κράτους της Σαουδικής Αραβίας”, τόνισε η Καλαμάρ με ανακοίνωσή της.
Παράλληλα σημείωσε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι “υπονόμευσαν σοβαρά” και καθυστέρησαν επί 13 μέρες τον περασμένο Οκτώβριο τις προσπάθειες της Τουρκίας να ερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Η Καλαμάρ, μετά από μια αποστολή μίας εβδομάδας με την ομάδα της αποτελούμενη από τρεις εμπειρογνώμονες στην Τουρκία, τόνισε ότι απέκτησαν πρόσβαση σε κομμάτι του “ανατριχιαστικού και αποτροπιαστικού ηχητικού υλικού”, της δολοφονίας Κασόγκι που είχαν στην κατοχή τους οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Καταδίκασε την χρήση της διπλωματικής “ασυλίας” για τη διάπραξη ενός εγκλήματος με “ατιμωρησία”
Η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης.
Ένας εκπρόσωπος Σαουδάραβα κρατικού εισαγγελία δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι 21 Σαουδάραβες συνελήφθησαν για την υπόθεση, και ασκήθηκαν διώξεις εναντίον 11 εξ αυτών. Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι αρχές επιδιώκουν την θανατική ποινή για τους κατηγορουμένους.
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις “έντονες ανησυχίες” της για την νομιμότητα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν για τους 11 Σαουδάραβες που θα δικαστούν και ανέφερε ότι επιδιώκει να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βασίλειο.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου