ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της παραλίας Γλυφάδας σε ποιους οφείλετε ?

Για όσους βλέπουν μακέτες, και αναφέρονται σε εμβληματικά έργα στο Δήμο Γλυφάδας, ακολουθεί το συγκεκριμένο άρθρο, και ένα ερώτημα: Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της παραλίας Γλυφάδας σε ποιους οφείλετε ;

Του Γιάννη Κουρδομένου
glyfadaweb@gmail.com

Δεδομένου ότι η κοινωνία μας , ακόμη και σήμερα , κατευθύνεται από κομματικά και διαπλεκόμενα τσιφλίκια, ακολουθεί η απόλυτη αλήθεια αναφορικά με το παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων Αττικής , της Γλυφάδας, καθώς και ευρύτερα.
Επί δεκαετίες διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας δεν άνηκε στο Δήμο Γλυφάδας. Το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας πέρασε στο Δήμο Γλυφάδας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ,και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε ''μαντάρα'' αναφορικά με τα ΑΣΤΕΡΙΑ Γλυφάδας.
''Αντιπολίτευση'' μπορεί να μην υφίσταται στο Δήμο Γλυφάδας, σύμφωνα με όσα περνούν δημόσια ορισμένοι, όμως υφιστάμεθα ακόμα και σήμερα εμείς , και όσοι γνωρίζουν την αλήθεια. Τελικά τι περιμένατε ορισμένοι, να τεθεί από τη πλευρά αντιπολιτευομένων , ότι διαφωνούν , η ότι συμφωνούν ; Οτιδήποτε να αναφέρουν επί ''έργων και εργολαβιών'' επί διοικήσεως έτερων μάλλον θα παρεξηγηθούν.
Επί δημαρχίας Κώστα Κόκκορη είχε τεθεί από τον υποφαινόμενο, έπειτα από 30 χρόνια των αρχικών δημόσιων προτάσεων, το θέμα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου , έχοντας ένα δήμαρχο ο οποίος απάντησε: ''Η παραλία της Γλυφάδας δεν ανήκει στο Δήμο , άρα ο Δήμος δεν θα επενδύσει τα χρήματα των δημοτών σε κάτι το οποίο δεν του ανήκει ''

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Γλυφάδα 23/02/2014 

Θα εντοπίσω αυτή την προσέγγιση των δημόσιων και κοινών αγαθών στο Παράκτιο Μέτωπο, που ξεκινά από το ΣΕΦ και φτάνει στο Σούνιο, μέρος του οποίου αποτελεί και η παράκτια ζώνη της Γλυφάδας.


Πρόκειται για μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση, ένα τοπίο μοναδικής αξίας - οικολογικής, αρχαιολογικής, μνημειακής και αισθητικής. Αν υποθέσουμε ότι έφευγαν οι αυθαίρετες κατασκευές των νυχτερινών κέντρων, ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κοντά στη θάλασσα αναβαθμίζονταν και απελευθέρωναν τα τμήματα του αιγιαλού που καταχρηστικά κατέχουν, αν εκπονούσαμε ένα βασικό σχέδιο ήπιας ανάπλασης-ενοποίησης αυτής της εκτεταμένης ζώνης με το τραμ στα όριά της, τότε η Αττική θα διέθετε έναν ανεκτίμητο πόρο ζωής, οικολογικής ισορροπίας αλλά και οικονομικής ευημερίας των εκατομμυρίων κατοίκων της, ιδιαίτερα των κατοίκων της παράκτιας ζώνης.

Θα αναφερθώ σε 3 σημεία καθοριστικά για τη σωτηρία και την εναλλακτική διαχείριση του παράκτιου μετώπου. Τα αναφέρω επιγραμματικά και θα τα αναπτύξω στη συνέχεια.

1. Το παράκτιο μέτωπο έχει σε μεγάλο βαθμό σωθεί χάρις στους αγώνες που δόθηκαν μεταπολεμικά, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες και πρέπει να συνεχιστούν

2. Είναι αναγκαία η διαμόρφωση και προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου για το παράκτιο μέτωπο, με κέντρο το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

3. Οι σημερινοί αγώνες.

ΣΗΜΕΙΟ 1. ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΧΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΩΘΕΙ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ

Τα αναπτυξιακά έργα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1950 με την έναρξη κατασκευής του παραλιακού αυτοκινητόδρομου από τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Οι πρώτες περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης ήταν η Γλυφάδα και η Βούλα, στη συνέχεια το Καβούρι και η Βουλιαγμένη. Να σημειώσουμε ότι για τους παραπάνω σκοπούς ενεργοποιούνται εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας γης, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, καθώς η Εκκλησία με το 90-95% των εκτάσεων σε Καβούρι - Βουλιαγμένη είναι ο μεγάλος τσιφλικάς της περιοχής.

Τα αναπτυξιακά έργα συνδέονται με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα

Η ΕΔΑ και η εφημερίδα «Αυγή» αντιπαρατίθενται κατά μέτωπο στα προωθούμενα σχέδια. Άρθρα και σχόλια της σύνταξης της εφημερίδας αλλά και του Κώστα Βάρναλη αναδεικνύουν τις αντιλαϊκές κοινωνικές διαστάσεις και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης. Γιατί τα έργα προϋποθέτουν επιχειρήσεις εξευγενισμού με εκδίωξη του λαϊκού κόσμου που κατοικεί στις περιοχές σε φτωχικά οικήματα και παράγκες.

Στη δικτατορία μπαζώθηκαν σε μεγάλη έκταση οι περιοχές Μοσχάτου, Καλλιθέας και κατά το ήμισυ οι παραλίες Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου με τη δημιουργία 2 μαρίνων.

Παραχωρήθηκε σχεδόν όλη η παραλία από το Πασαλιμάνι μέχρι τη Βάρκιζα στον ΕΟΤ με στόχο την τουριστική αξιοποίηση υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Παρά το ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση, προστάτευσε το παραλιακό μέτωπο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την οικοδόμηση τμημάτων της παραλιακής ζώνης. Η ζώνη αυτή, από τη δημιουργία του παραλιακού αυτοκινητόδρομου και μετά, αναπτύχθηκε με επιπλέον τουριστικούς πόλους ακριβού τουρισμού σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο και κάθοδο των δήμων Πειραιά, Μοσχάτου, Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας, Σαρωνίδας, Καλυβίων, Λαυρίου και Σουνίου μέχρι τη θάλασσα.

Εκατοντάδες παράνομα νυχτερινά κέντρα απέκλεισαν την πρόσβαση στην ακτή, προβαίνοντας σε μαφιόζικες εγκληματικές επιθέσεις εναντίον όσων αντιδρούν. Πολλές από αυτές τις επεμβάσεις είναι ανατρέψιμες.

Με την άνοδο του οικολογικού κινήματος από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η προστασία του παραλιακού μετώπου πέρασε στα χέρια των ευαισθητοποιημένων πολιτών, που έδρασαν σε επιμέρους μέτωπα, ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν μια μεγάλη απειλή για τους ελεύθερους χώρους της Αττικής και την παραλιακή ζώνη, αναπτύχθηκαν, όμως, βασικά γύρω από την «Επιτροπή κατά της Διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων», κινήματα σε πολλά μέτωπα και, οπωσδήποτε, σημαντικά κινήματα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των δημόσιων ελεύθερων χώρων.

Τότε, λοιπόν, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού κέρδισε μια σειρά νίκες. Σώθηκε από την παραχώρηση προς εκμετάλλευση στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο ο χώρος του Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα και ο χώρος του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Από τα 5 Ολυμπιακά Έργα που είχαν προγραμματιστεί στον Ιππόδρομο και τα 7 στην παραλία, τελικά έγιναν 2 στην παραλία και τα υπόλοιπα καταργήθηκαν ή μεταφέρθηκαν αλλού και περιορίστηκαν σε μέγεθος. Αποτράπηκαν 2 από τους 3 ανισόπεδους κόμβους στη λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άλιμο καθώς και μια τεράστια μαρίνα και ένα τεχνητό νησί στο Ελληνικό.

Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες είχε προηγηθεί των Ολυμπιακών Αγώνων και συνεχίστηκε μετά τους Ολυμπιακούς.

Αρχικά πήρε διαστάσεις με το νικηφόρο αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού, που απέτρεψε το καζίνο στο Φλοίσβο, τη μετατροπή της Λίμνης της Βουλιαγμένης σε νυχτερινό κέντρο και της παράκτιας έκτασης (δάσος και αρχαιότητες) στα Αστέρια Γλυφάδας σε χώρο εντατικής δόμησης και εμπορευματοποίησης. Τότε σταμάτησαν προγραμματισμένα έργα στο Μεγάλο Καβούρι.

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επί κυβέρνησης Σημίτη, η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και άλλους φορείς – μεταξύ αυτών και ο δήμος Καλυβίων – απέτρεψαν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), που θα σήμαινε την εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση των ωραιότερων περιοχών της χώρας και ειδικότερα του μεγαλύτερου μέρους της παραλιακής ζώνης.

Με προσφυγή στο ΣτΕ η Συντονιστική απέτρεψε, επίσης, την εκποίηση 120 στρ. στο Μικρό Καβούρι και πλέον των 1.500 στρ. στις Αλυκές Αναβύσσου. Τέλος, με παρέμβαση του δήμου Καλυβίων, αποτράπηκε η εγκατάσταση σταθμού βιολογικού καθαρισμού στην παραλία του Λαγονησίου.

Η υπόθεση οικοδόμησης μιας νέας πόλης στο χώρο του αεροδρομίου και της παραθαλάσσιας ζώνης του Ελληνικού αρχίζει με τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα. Τα πρώτα εφαρμοσμένα σχέδια βλέπουν το φως της δημοσιότητας επί υπουργίας Σουφλιά. Έκτοτε, δημιουργήθηκε και δρα σταθερά ένα πάνδημο μέτωπο τοπικών και υπερτοπικών περιβαλλοντικών κινημάτων και ριζοσπαστικών δημοτικών σχημάτων.

Επίσης, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκχωρηθεί δύο μαρίνες: Αλίμου και Γλυφάδας. Πριν μερικές μέρες κατατέθηκε προσφυγή στο ΣτΕ για το Καβούρι, επίσης έχουν κατατεθεί προσφυγές για τις μαρίνες και 3 προσφυγές για το Ελληνικό, που υπογράφονται από ενεργούς πολίτες της περιοχής. Όλα αυτά έχουν καθυστερήσει τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην περίπτωση της Γλυφάδας ανοίγει εκ νέου το θέμα Αστέρια, τα οποία είχαν διασωθεί χάρις στο ενεργό κοινωνικό κίνημα της περιοχής και κινδυνεύει με ιδιωτικοποίηση η παραλία της Γλυφάδας.''

# Με αποσπάσματα ομιλίας της Ελένης Πορτάλιου στην Ανοιχτή εκδήλωση «Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια γη και περιουσία»

Γλυφάδα web: Επί δεκαετίες διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας δεν άνηκε στο Δήμο Γλυφάδας, όπως προαναφέρεται. Το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας πέρασε στο Δήμο Γλυφάδας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ,και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε ''μαντάρα'' αναφορικά με τα ΑΣΤΕΡΙΑ Γλυφάδας.

Στο παρόν δεν θα εξετάσουμε τα οικονομικά σκάνδαλα τα οποία δεσπόζουν σχεδόν σε όλα τα αναπτυξιακά έργα στη νεώτερη ιστορία της χώρας μας. Επίσης, δεν θα εξετάσουμε την κατάλυση της αναλογικότητας αναφορικά με πακτωλό χρήματος ο οποίος καταλήγει στο παραλιακό μέτωπο ενώ για τις συνοικίες της πόλης μας όπως της Τερψιθέας , κ.α., δεν υφίσταται μια αντιστοιχία ανάλογων έργων. 

Η Απόδειξη 

Την περίοδο προτάσεων μας ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Γλυφάδας με ελεύθερης πρόσβασης παραλίες , υπήρχαν παράλληλα οι προτάσεις για στάδιο στην Τερψιθέα Γλυφάδας, καθώς επίσης αξιοποίηση στο Νταμάρι του Βλάχου ώστε να γίνει θέατρο και μουσική σκηνή. Αυτά τα έργα επί του παρόντος ''τρέχουν'' από την δημοτική αρχή  - βρίσκονται στην ατζέντα υλοποιήσεων ; 

ΜΜΕ όλων των δημοτών αντί των συνεργαζόμενων ιδιωτών 

Αναφορικά με ένα μέσο όλων των δημοτών, απεδείχθη το ''ανάστημα'' όλων των δημοτικών αρχών - δημάρχων, δημοτικών παρατάξεων, καθώς και της σημερινής, η οποία διαμόρφωσε τους όρους για πάσης φύσεως ''τσουτσέκια'' αντί να πράξει ανάλογα των υπολοίπων ζητημάτων, άρα ξεκάθαρα πλέον δεν μπορεί να τεθεί αμφισβήτηση της υπηρέτησης μιας χούφτας οικογενειών αντί όλων των δημοτών.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Πολλά ζητήματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαινομενικά εμφανίζονται, και εμπεριέχουν πολλές παραμέτρους , σκοπιμότητες , συμφέροντα, κ.α. Δεν γνωρίζουμε αν ορισμένα στελέχη της ΝΔ, ως αιρετοί , αξιοποιούν εκτάσεις του Δήμου υπέρ του Δήμου και των δημοτών, η εάν αξιοποιούνται υπέρ των εμπλεκομένων, Ιδιωτών, κ.α. του παρόντος, και του μέλλοντος. Όπως έλεγαν οι προγονοί μας '' Ουδέν κακόν αμιγές καλού '' , διότι εμείς τα βλέπουμε όλα πλέον με μια καχυποψία.

Υ.Γ: Επί δημαρχίας Κ. Κόκκορη είχε τεθεί από τον υποφαινόμενο, έπειτα από 30 χρόνια των αρχικών δημόσιων προτάσεων, το θέμα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου , έχοντας ένα δήμαρχο ο οποίος απάντησε: ''Η παραλία της Γλυφάδας δεν ανήκει στο Δήμο , άρα ο Δήμος δεν θα επενδύσει τα χρήματα των δημοτών σε κάτι το οποίο δεν του ανήκει. ''

Υ.Γ 1: Η ΝΔ αποτελείται από κομμουνιστές - αριστερούς και οικολόγους, οι οποίοι προασπίζονται τον Δημόσιο χαρακτήρα ; Ας σοβαρευτούν ορισμένοι. Η κοινωνία μας δεν έχει αυταπάτες, γνωρίζει ποιοι έδωσαν τον αγώνα επί δεκαετίες, όπως μπορούσαν, ώστε όσα δεν άνηκαν στο Δήμο Γλυφάδας, να περάσουν στο Δήμο, και να αξιοποιηθούν υπέρ των δημοτών. 

# Είναι ορθότερο να λέγεται ό,τι όσα γίνονται επί του παρόντος έχουν την σφραγίδα αγώνων και προτάσεων δεκαετιών πολλών δημοτών - κατοίκων, και δεν αποτελούν αποκλειστικά τα έργα του σημερινού δημάρχου. 

# Αν είμαστε εμείς οι διαχειριστές, θα αναιρούσαμε όσα αποτελούσαν τις δικές μας προτάσεις ; Να αναιρούσαμε τις προτάσεις μας αποκλείεται, όμως θα χρησιμοποιούσαμε λιγότερο τσιμέντο - μπετόν και ο σχεδιασμός θα πληρούσε καλύτερους όρους οικολογίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και της αρχικής μορφής και χαρακτήρα της περιοχής μας.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της παραλίας Γλυφάδας σε ποιους οφείλετε ? Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">