ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση


Κατατέθηκε την Παρασκευή 29/1 στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά οι αντιδράσεις συνεχίζονται. 

Με κείμενό τους 260 καθηγητές και καθηγήτριες πανεπιστημίων και ερευνητές και ερευνήτριες σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, αναφέρουν την αντίθεσή τους στη θέσπιση σώματος αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο που συνυπογράφουν: «Η σύσταση του σώματος αυτού μέσα στα πανεπιστήμια θίγει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους, ενώ δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή παράδοση. 

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» δεν συναινεί στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Βίντεο με το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση όσον αφορά την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία, στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  η κυβέρνηση προχωρά σε ένα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και την Πανεπιστημιακή Αυτοτέλεια βήμα, σε μια ανιστόρητη επιλογή: την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Με μια εκσυγχρονισμένη, τονίζει, σε όρους και εργαλεία αλλά σκοτεινή και αναχρονιστική εμμονή, στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ένα πλέγμα διατάξεων πειθάρχησης, ελέγχου, στοχοποίησης κάθε δραστηριότητας που ιστορικά καθιστούσε τα Πανεπιστήμια συλλογικής ζωντάνιας, ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και κοινωνικής διεκδίκησης.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει να επιβάλει “σιγή ιχθύος” στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών»Καταγγέλλει, ακόμη, ότι η εξαγγελία τόσο σοβαρών αλλαγών στα ΑΕΙ με ιδρύματα κλειστά και τους φοιτητές στα σπίτια τους αποτελεί τεράστια πρόκληση.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει ότι από την αποτελεσματική φύλαξη των ΑΕΙ μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου απαίτησε και το ΜΕΡΑ25 κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στη νεολαία και χρησιμοποιεί τα υγειονομικά μέτρα, για να αποφύγει μαζικές αντιδράσεις, φέρνοντας προς ψήφιση ένα αποτρόπαιο σύνολο μεταρρυθμίσεων που βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου, όπως το γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Ασφαλώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει προβλήματα και διατηρεί χρόνιες παθογένειες, όμως, χωρίς αστυνομοκρατία έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα συνολικά εκατομμύρια σπουδαστών οι οποίοι/ες πλαισιώνουν τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της χώρας μας, και παράλληλα πέραν των 500.000 χιλιάδων εργάζονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες του εξωτερικού.

Είμαστε κατά της ''αστυνομοκρατίας'', δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να τα λύνει, και όπως αντιλαμβάνεστε κάτι γνωρίζουμε επί του συγκεκριμένου και εμείς έπειτα από 40 χρόνια διώξεων - κατασχέσεων, και ειδικότερα σε περιπτώσεις που έτεροι δημιουργούσαν το πρόβλημα ενώ αυτοί είχαν στοχοποιήσει εμάς.

Ζήσαμε και εμείς μια ολόκληρη ζωή έχοντας πάνω από το κεφάλι μας διαχρονικά ''τον μπαμπούλα'' κράτος - αστυνομία κ.α. με βασικό τους επιχείρημα την ανομία. Ποια ανομία σε μια χώρα που όλοι οι σταθμοί λειτουργούν επί δεκαετίες χωρίς άδειες ; Διαπράξαμε κάποιο έγκλημα, κακούργημα, κάποιο ειδεχθές έγκλημα ; 

Κατά τον ίδιο χρόνο που οι κυβερνήσεις, τα αστικά πολιτικά κόμματα , και οι κατά τόπους τους οργανώσεις - δήμαρχοι  εξυπηρετούσαν πλειάδα έτερων με τα χρήματά μας , για εμάς υπήρχε αποκλειστικά το πλαίσιο διώξεων - κατασχέσεων, το οποίο σε τι αποσκοπούσε ; Ασφαλώς αποσκοπούσε στην μεγιστοποίηση των κερδών μιας χούφτας οικογενειών καθώς και στην άλωση της συνοχής στις τοπικές κοινωνίες. 

Όταν εμείς δεν έχουμε φωνή έχουν αποκλειστικά αυτοί. Όταν εμείς δεν μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε από κοινού απολύτως τίποτα τα καθορίζουν όλα αυτοί. Σε πολιτικό επίπεδο , σε πολιτιστικό επίπεδο , και σε οτιδήποτε άλλο.

Πραγματικά είναι να λυπάσαι την Ελληνική κοινωνία η οποία διαχρονικά δεν μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο η ίδια να ασκεί τον πλήρη έλεγχο στον τόπο της , στις βαθμίδες εκπαίδευσης , στους χώρους εργασίας , κ.α. , και να θεωρείται απαραίτητη η παρουσία καταστολής και αστυνόμευσης. 

Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προφυλάξει την κοινωνία από τα κακοποιά στοιχεία , δολοφόνους, βιαστές, ληστές, κ.α. Η παιδεία χρειάζεται δημοκρατία δεν χρειάζεται αστυνομία.

ΥΓ: Εσείς που μας διαβάζεται καλείστε να παίρνετε τηλέφωνα και να στέλνετε μηνύματα στις τηλεοπτικές εκπομπές των εκατομμυριούχων επώνυμων ώστε να κάνετε περισσότερο πλούσιους, τόσο την κλίκα των διωκτών μας , όσο και τα τσιράκια τους. Όσο περισσότερο πλουτίζουν αυτοί , τόσο περισσότερο φτωχοποιείται η κοινωνική συνοχή κάθε τοπικής κοινωνίας. 

# Όσων πήραν ''αέρα'' τα μυαλά και θεωρούν ότι είναι πολίτες του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη γή εμείς οφείλουμε να τους προσγειώνουμε λέγοντας: Είμαστε οι αυτόχθονες της Γλυφάδας, αυτός είναι ο τόπος μας, η γή μας, ο πολιτισμός μας. Όσοι ξενόφερτοι κομματικοί, παραταξιακοί, οικονομικοί , κ.α. παράγοντες, λήστεψαν και ληστεύουν το μέλλον μας, και τον αμιγώς τοπικό χαρακτήρα του πολιτισμού μας , θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να πληρώσουν.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">