ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΣΥ: Αγώνας με το χρόνο για τις εντατικές Covid

Αγώνα με το χρόνο ενάντια στην πανδημία δίνει το ΕΣΥ ισορροπώντας καθημερινά στα όρια του. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν κάποια κάμψη τις τελευταίες ημέρες, όμως αυτό που τρομάζει είναι η τάση στην αύξηση των διασωληνωμένων που θα αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς ο μέσος όρος νοσηλείας σε μια ΜΕΘ ξεπερνάει τις δύο εβδομάδες.

Σάββατο και Κυριακή σημειώθηκαν νέα ρεκόρ στις διασωληνώσεις φτάνοντας τους 735 ασθενείς, που αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την Covid-19.

Στο νοσοκομείο Γεννηματά που εφημέρευε κάνουν λόγο για άλλη μια δύσκολη νύχτα. Και οι 16 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, όπως και οι απλές κλίνες covid, με τα ράντζα στους διαδρόμους να φτάνουν τα 20. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν ασθενείς συνεχώς, κάποια διαστήματα, σχεδόν κάθε μισή ώρα.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής είναι δεκάδες, με το προσωπικό των νοσοκομείων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να απορροφώνται άμεσα.

Το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες υγείας σε όσους πάσχουν είτε από covid είτε από άλλα χρόνια νοσήματα” είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ πάντως δεν αναμένεται πριν από διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.

Οι δυνατότητες των νοσοκομείων στην Αττική είναι για άλλες 55 κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν από μετατροπές σε αίθουσες ανάνηψης και χειρουργεία, ενώ οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων “βλέπουν” ως την επόμενη πηγή ανησυχίας τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναμένεται να δεχθούν πίεση, με την κάλυψη των κλινών εντατικής COVID να είναι ήδη απο την περασμένη Πέμπτη στο 77%.

Στην Αχαία τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με πάνω από 200 νοσηλείες, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν η πιο δύσκολη εφημερία με 30 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν με τη βρετανική μετάλλαξη. Την ίδια ώρα αναζητείται νομική φόρμουλα ώστε να βοηθήσουν εθελοντικά βοήθεια 32 ιδιώτες του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας που έχουν προσφερθεί χωρίς να έχουν επιστρατευθεί.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αλλά και σε καταστήματα take away, με παρέες να παραγγέλνουν ποτά και αναψυκτικά και να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το περασμένο 24ωρο άλλα 1449 κρούσματα και 54 θανάτους.

Είναι σαφής η ανάγκη της κοινωνίας να ανοίξει, υπάρχει πίεση, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός όπως είναι και η πανδημία. Ο ιός είναι απρόβλεπτος, το είδαμε στη Μαλεσίνα, το βλέπουμε συνέχεια. Η πανδημία είναι μια ασταθής ισορροπία με την οποία πρέπει να πορευθούμε. Τα καλά είναι τα εμβόλια και αύξηση των τεστ, τα κακά είναι οι μεταλλάξεις. Είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, είπε στην ΕΡΤ ο Καθηγητης Μικροβιολογιας Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ο ίδιος είπε για τα σχολεία, πως αυτές τις μέρες γίνεται η σχετική συζήτηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε και ποιες βαθμίδες ανοίξουν.

Τα δεδομένα που κοιτάμε πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα λύματα, είπε στην ΕΡΤ και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επισημαίνοντας ότι η μείωση της τάξης του 20% που υπήρχε πριν λίγες μέρες εκμηδενίστηκε, φτάνοντας σήμερα πια ακριβώς στην κατάσταση που ήταν τότε. Επομένως δεν βλέπουμε κάτι αυτή τη στιγμή που να δείχνει ότι κατεβαίνουμε. Περιμένουμε τα νέα στοιχεία, είπε.

Η ίδια πρόσθεσε πως είχαμε επιπέδωση των κρουσμάτων, αλλά πρέπει να δούμε μια σταθερά καθοδική τάση για να πούμε ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν οι δραστηριότητες.
Οι εικόνες οι ενθαρρυντικές έρχονται από χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Βρετανία και το Ισραήλ. Ο εμβολιασμός είναι αυτός που οδηγεί σε επάνοδο στην κανονικότητα.

Ένα πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα αποτελεί ωστόσο η μείωση των εισαγωγών που σημειώνεται από την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα σημαντικό εργαλείο στην ανάσχεση της πανδημίας θεωρούνται τα δωρεάν οικιακά τεστ τα λεγόμενα self tests που θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες από τις αρχές Απριλίου.

Ο κ. Σκέρτσος, επικαλούμενος μελέτη των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους, τα χαρακτήρισε ως μια σημαντική συμπληρωματική στρατηγική που όπως είπε προστίθεται στο λεγόμενο τείχος ανοσίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό.

Σημαντικός σύμμαχος θεωρείται όμως και ο καλός καιρός, που θα οδηγήσει σε καλύτερο αερισμό των εσωτερικών των κτηρίων και σε μείωση των συγχρωτισμών σε κλειστούς χώρους.

“Με αυτά τα όπλα πλέον μπορούμε να μιλάμε -κι αυτό το έχει ενστερνιστεί και η επιτροπή των ειδικών- για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας” είπε στην ΕΡΤ ο κ. Σκέρτσος, προκρίνοντας “για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους”.

Η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

www.ertnews.gr



Το άρθρο ΕΣΥ: Αγώνας με το χρόνο για τις εντατικές Covid εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/esy-agonas-me-to-chrono-gia-tis-entatikes-covid/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΣΥ: Αγώνας με το χρόνο για τις εντατικές Covid Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">