ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κυπριακό: Τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη με τουρκική αδιαλλαξία – Γκουτέρες: Δεν εγκαταλείπουμε

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες» , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μετά το τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει οριστικό αδιέξοδο στην προοπτική επίλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου που σε σύντομο διάστημα θα αναζητήσει το κοινό έδαφος για την επανέναρξή των συνομιλίων.

Οι διαβουλεύσεις υπονομεύτηκαν από την αδιάλλακτη στάση που επέδειξαν με την καθοδήγηση της Άγκυρας  οι Τουρκοκύπριοι με τις ακραίες θέσεις περί δύο κρατών, αγνοώντας τα ψηφίματα του ΟΗΕ.

Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον κύκλο επαφών που είχαν ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού στην πρόταση 6 σημείων που υποβλήθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ μεταξύ άλλων αξιώνει:

  • Δύο υφιστάμενα κράτη με ισότιμη διεθνή θέση και κυρίαρχη ισότητα
  • Nέα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που θα υιοθετούν την Τ/ Κ πρόταση
  • Τα δύο « κράτη» θα αναγνωρίζουν αμοιβαία το ένα το άλλο, και τα τρία κράτη εγγυητές θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε επισημαίνοντας: “θα πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε”.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς



Το άρθρο Κυπριακό: Τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη με τουρκική αδιαλλαξία – Γκουτέρες: Δεν εγκαταλείπουμε εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ert.gr/%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%b1/kypriako-telos-ton-synomilion-sti-geneyi-me-toyrkiki-adiallaxia-gkoyteres-den-egkataleipoyme/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κυπριακό: Τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη με τουρκική αδιαλλαξία – Γκουτέρες: Δεν εγκαταλείπουμε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">