ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

04Μαϊ2021 – Εποχές και Συγγραφείς

«Κώστας Παπαγεωργίου»

Ο Κώστας Παπαγεωργίου, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1970, γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά και Φιλολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στην νεολαία της ΕΔΑ και στους «Λαμπράκηδες» και παρακολούθησε από κοντά τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες της εποχής.
Από το 1982 ώς το 1998 διηύθυνε το περιοδικό «Γράμματα και Τέχνες» και δημοσίευε κείμενα κριτικής στη «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας» και στην «Κυριακάτικη Αυγή», με την οποία εξακολουθεί να συνεργάζεται μέχρι σήμερα.
Επίσης, διηύθυνε –μαζί με τον Αλέξη Ζήρα- το περιοδικό κριτικής «Κ».
Επί σειρά ετών παρουσίαζε λογοτεχνικές εκπομπές – με τον Γιάννη Κοντό- στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Λογοτεχνών». Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» για την ποιητική συλλογή «Κλεμμένη ιστορία». Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού έργου, και το 2012 βραβεύτηκε εκ νέου από το περιοδικό «Διαβάζω» για το αφήγημά του «Νερό».

Ποιητικά του βιβλία: «Ποιήματα» (1966), «Συλλογή» (1970), «Επί πυγήν καθίσαι» (1972), «Ιχνογραφία» (1975), «Το οικογενειακό δέντρο» (1978), «Το σκοτωμένο αίμα» (1982), «Ραμμένα στόματα» (1990), «Πατρίδα το αίμα» (1996), «Κλεμμένη ιστορία» (2000) κ.ά.
Πεζά: «Το Γιοτάπατο» (1977), «Των Αγίων Πάντων» (1992), το οποίο μεταφέρθηκε με επιτυχία και στο θέατρο, «Άννα, τώρα κοιμήσου» (1995), «Πήρε φως» (1998), «Αντί σιωπής» (2003), «Νερό» (2011) κ.ά.
Δοκίμιο: Σημειώσεις επάνω στα «Τρία Κρυφά Ποιήματα» του Γιώργου Σεφέρη, «Η γενιά του ’70», «Τα άδεια γήπεδα», «Κείμενα και χειραψίες» κ.ά
Η «Ιχνογραφία» μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο, καθώς και η ποιητική σύνθεση «Έρανα» από τον Νίκο Τάτση.

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.
Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.
Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.
Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Σκηνοθεσία-παραγωγή: Τάσος Ψαρράς

Παραγωγή: Ελληνική



Το άρθρο 04Μαϊ2021 – Εποχές και Συγγραφείς εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertflix.gr/ekpompes-old/epoxes-kai-sigrafeis/04mai2021-epoches-kai-syggrafeis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 04Μαϊ2021 – Εποχές και Συγγραφείς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">