ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Eκεί ψηλά στον Υμηττό - βροχή - έπεσε κάργα το μπετό


Πήραν σειρά και οι αυθαιρετούχοι - καταπατητές στο χθεσινό Δ/Σ του δήμου γλυφάδας , έχοντας εν όψει το Διάταγμα για τον Υμηττό που ήδη μεθοδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακούσαμε δια στόματος δημάρχου Γλυφάδας, και εν γένει της νεοδημοκρατικής παρατάξεως, το αμέριστο ενδιαφέρων ώστε να μπούν στο σχέδιο πόλης οι καταπατητές - αυθαιρετούχοι , το θέμα όμως είναι ότι πρωτίστως καταπατητής - αυθαιρετούχος , ο οποίος έχει καταστρέψει μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού , είναι οι ίδιος , καθώς επίσης, συνολικά η παράταξή του.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παράταξη της ΝΔ,  η οποία διοικεί τον δήμο Γλυφάδας, επιλέγετε και ψηφίζεται και από τους κατά τόπους αυθαιρετούχους - καταπατητές, ενώ τους έχει υποσχεθεί την ένταξη στο σχέδιο πόλης. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι.

Επίθεση κατά μέτωπο στον Υμηττό

Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνολικής και γενικευμένης επίθεσης που στοχεύει στην εξαφάνιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του. 

Ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταπατούν συστηματικά εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, μεθοδεύουν, σχεδιάζουν και προωθούν μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.

Σας θυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης Σημιτικού ΠΑΣΟΚ στη Γλυφάδα η Ανάληψη,το Γύρισμα της Τερψιθέας, η έκταση του Συνεταιρισμού Καφεπωλών και η έκταση του πρώην οικοδομικού συνεταιρισμού πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών, εξαιρέθηκαν από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τμήμα της έκτασης του συνεταιρισμού καφεπωλών, το οποίο έχει ενταχθεί με περίεργες μεθοδεύσεις στο σχέδιο πόλης, ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων στις αρχές του 2000 εκτιμήθηκε πάνω από 40 εκατομμύρια ! Η ΔΟΥ της Αθήνας βγάζοντας σε πλειστηριασμό οικόπεδο από τα καταπατημένα του λεγόμενου κτήματος Καραπάνου στη Γλυφάδα, το εκτίμησε σε 573 εκατομμύρια.

Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1978 επί Νέας Δημοκρατίας

Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1978, επιχειρήθηκε η ανακοπή της επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων οικισμών και δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού (Α’ και Β’), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β’ Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ.). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάνοιξη νέων δρόμων και την κατασκευή ποικίλων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σε διάφορα σημεία του Υμηττού, αλλά και την κατασκευή πολυτελών  κατοικιών οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια», κλπ.

Τον Ιούνιο του 2011, τροποποιήθηκε το, από το 1978, Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης.

Οι θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ. (ΦΕΚ 187Δ’/16.7.2011) που επέκτειναν την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις Ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο ενάντια στο νέο Π.Δ για τον Υμηττό, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκατοντάδες αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος» .

Οι αιτήσεις ακύρωσης 

Αιτήσεις ακύρωσης, συνολικά κατά του νέου Π.Δ., κατέθεσαν και οι Δήμοι Παιανίας - Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης - Ελληνικού και Παπάγου - Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα.

"Εκεί ψηλά στον Υμηττό βροχή θα πέσει το μπετό"

Ο Υμηττός δεν έχει ακόμη Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την προστασία του. Το προηγούμενο ΠΔ του 2011 ακυρώθηκε -εν μέρει- με τις αποφάσεις 2355-2361/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς δεν είχε υποβληθεί σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τον περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νέου ΠΔ με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς _ δήμους, Περιφέρεια, με περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ακολούθησε τον Ιούλιο η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), βάσει της οποίας συντάχθηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «Καθορισμό μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων» για να αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκτοτε …αγνοείται η τύχη του.

Πάντως, σύμφωνα με το νέο σχέδιο ΠΔ που είχε παρουσιαστεί προτείνονται νέες ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. 

Ειδικότερα:

Ζώνη Α: Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων. Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.

Ζώνη Β: Περιφερειακή ζώνη προστασίας. Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ζώνη Γ: Καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Ζώνη Δ: Καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων.

Ζώνη Ε: Υποδιαιρείται στις ζώνες Ε1 (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Αναψυχή), Ε2 (Εκπαίδευση – Έρευνα), Ε3 (Κοιμητήρια), Ε4 (Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Ε5 (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Ζώνη Στ: οριοθετούνται οι υφιστάμενες άτυπες συγκεντρώσεις περιοχών κατοικίας. Οι όροι προστασίας της περιοχής των οικισμών Χέρωμα, Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι, θα καθοριστούν με Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.


* Είναι δυνατόν να επικαλούνται , τόσο ο δήμος , όσο και σειρά έτερων καταπατητών ότι πολλά στρέμματα βουνού και δασικής εκτάσεως του Υμηττού αποτελούν κατάλληλο χώρο για στέγαση γυμνασίων,  παιδικών σταθμών , είτε ''συνοικισμών'' που έχουν βαφτίσει την δασική έκταση ; Ντροπή. Ένας ολόκληρος δήμος εκατοντάδων χιλιάδων κτηρίων δεν διαθέτει χώρο για γυμνάσια , λύκεια, παιδικούς σταθμούς , επιχειρήσεις και συνοικισμούς ; 

Πότε υιοθέτησαν, έστω μια φορά τις δημόσιες προτάσεις μας , δημοσία δαπάνη να ανεγείρονται πολυκατοικίες και να δίνονται στους καταπατητές διαμερίσματα , τα οποία θα αποπληρώνουν σε τριάντα χρόνια ώστε να ελευθερώσουν την δασική έκταση του Υμηττού ; Γιατί δεν ισχύουν σε τούτη τη χώρα όσα ισχύουν στην Αυστραλία , στον Καναδά κ.α. ; Μάλλον δεν ισχύουν διότι ένθεν και ένθεν υφίσταται η κλεφτουριά. Η πολιτεία και οι Ο.Τ.Α ως αρχι- εργολάβοι αναγείρουν επί δεκαετίες υπουργεία , δημόσιες υπηρεσίες, δημαρχεία, λύκεια, γυμνάσια, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, κ.α. ενώ είχαν και έχουν κώλυμα να αναγείρουν πολυκατοικίες !

Επισήμανση: Εμείς αντιλαμβανόμαστε απόλυτα το αμέριστο ενδιαφέρων του ''γαλάζιου'' δημάρχου να εντάξει στο σχέδιο πόλης την κλεφτουριά των καταπατητών, οι οποίοι όπως και ο ίδιος είναι συνολικά ξενόφερτοι , οι οποίοι μάλιστα ήρθαν κάποια στιγμή στην περιοχή μας και επέλεξαν να καταπατήσουν μια δασική έκταση του Υμηττού, όμως άλλο είναι το οξύμωρο.

Τόσο ο σημερινός δήμαρχος , όσο και όλοι οι προκάτοχοί του , πρώτον , είναι και ήταν στο σύνολό τους ξενόφερτοι , ( ουδείς εξ αυτών αυτόχθων ) , δεύτερον , άπαντες ενδιαφέρθηκαν για τους καταπατητές , και τρίτον , κανείς για τον αυτόχθονα !

Ακόμα περισσότερο οξύμωρο είναι το γεγονός του ενδιαφέροντος για όσους ακόμα και σήμερα βρίσκονται με την ''κλεμμένη γίδα στην πλάτη'', ενώ στον αντίποδα δεν υπάρχει ίχνος ενδιαφέροντος για τον ληστεμένο αυτόχθονα της Γλυφάδας. Τυχαίο, δεν νομίζω.

Όσοι επέλεξαν να καταπατήσουν ένα κομμάτι γης έχουν αρωγό τον νεοδημοκράτη δήμαρχο , καθώς επίσης , πλειάδα παραταξιακών του, στον αντίποδα ο δημότης ο οποίος πλήρωσε παράβολα , μηχανικούς, σχέδια, επίσης, κατέθεσε αιτήσεις αδειοδότησης , πλήρωσε ΦΠΑ για αγορά εξοπλισμών Ραδιοφωνίας , έπειτα από σειρά ληστρικών διώξεων - κατασχέσεων δεν έχει τίποτα , ενώ οι καταπατητές έχουν ιδιοκτησίες και αξιώνουν ένταξη στο σχέδιο πόλης , άρα Νομιμότητα !



- Η Ιδιοκτησία μας , ( εικόνα 1. ) , πριν την καταπατήσουν οι αυθαιρετούχοι πάσης φύσεως. Αφήνουμε σκόπιμα εμφανώς το ''φαγωμένο'' τμήμα από την εταιρία η οποία εκμεταλλεύτηκε τον χώρο ώστε να έχετε εικόνα ποιο σημείο της πόλης είναι. Επί της ουσίας διαθέτουμε φωτογραφία χωρίς το τμήμα του βουνού το οποίο λείπει. ( εικόνα 2. ) 

- Σε αυτήν την έκταση την οποία βλέπετε, άλλοτε στήναμε ξόβεργες , και άλλοτε πηγαίναμε για κυνήγι από την δεκαετία του 1920 έως και την δεκαετία του 1960. Ακόμα και εγώ πρόλαβα την κυνηγητική περίοδο. Όσοι και όσες θυμάστε τις ραδιοφωνικές μου εκπομπές, την δεκαετία του 1970 και μετέπειτα , γνωρίζεται όσα είχα περάσει πρώιμα για τα drone , την τεχνητή νοημοσύνη, κ.α., τα οποία έγιναν της μόδας όταν τα πλασάρισαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες ορισμένες κατασκευαστικές εταιρίες. Πιο παλιά δεν τα γνώριζε κανείς !!! , όμως η τεχνολογία για όσους ήταν γνώστες και έπιαναν τα χέρια τους υπήρχε από το 1950.

ΥΓ:Ο ένας ήταν στον ''γιατρό'', ό άλλος δεν ήταν παρόντας , και τελικά αφήνουν ελεύθερο το πεδίο τόσο στις βλέψεις του καταπατητή δημάρχου όσο και των έτερων. Παρεμπιπτόντως η περιοχή ''Νταμάρι του Βλάχου'' αποτελεί ιδιοκτησία μας πάππου προς πάππου και καλούμε τόσο την δημοτική αρχή, όσο και κάθε φιλόδοξο καταπατητή να έχουν το νού τους. Εμείς από το δικό μας μετερίζι προτείναμε πριν από δεκαετίες ο δήμος να εκμεταλλευτεί την εν λόγω έκταση σύμφωνα των προτάσεών μας, δεν έγινε, άρα να αποδεσμεύσουν την ιδιοκτησία μας και να μην έχουν κατά νου βλέψεις σε όσα δεν τους ανήκουν.

ΥΓ1:Σε καμία περίπτωση δεν συγχέουμε, συγκρίνουμε και ενοχοποιούμε, την ανάγκη κάθε φουκαρά για ένα κεραμίδι – το οποίο είναι πανανθρώπινο δικαίωμα, έτσι κι αλλιώς, που το στερεί και αυτό ο καπιταλισμός (το λέτε μερικοί δημοκρατία, αλλά πρόκειται για την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία κατ’ ευφημισμόν και την δικτατορία των λίγων αστών επί των πολλών εργαζομένων, κατ’ ουσίαν), με την ύπαρξη παλατιών και επιχειρήσεων χτισμένων όπου τους καπνίσει , χωρίς κανέναν σεβασμό προς το περιβάλλον και κανένα μέτρο πρόνοιας και ασφάλειας.




  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Eκεί ψηλά στον Υμηττό - βροχή - έπεσε κάργα το μπετό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">