ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι high tech Ρομά στις ηλεκτρονικές απάτες


Οι high tech Ρομά στις ηλεκτρονικές απάτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποσπάσει σημαντικά ποσά εκατομμυρίων ευρώ, και ακόμα και έπειτα από σειρά συλλήψεων συνεχίζουν και δρουν κανονικά και καθημερινά.

Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος

Πριν από δεκαετίες είχαμε τους ρομά ληστές και κλέφτες οικιών , πριν από λίγα χρόνια σπείρες ρομά λήστευαν πολυτελή αυτοκίνητα , και τα τελευταία δυο χρόνια βρίσκονται πίσω από τις ηλεκτρονικές απάτες.

Οι μεθοδολογίες τις οποίες ακολουθούν είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις πέφτουν θύματά τους και έμπειροι αναφορικά με την τεχνολογία.

Συνεχίζει να υπάρχει σπείρα ρομά η οποία βρίσκετε πίσω από ηλεκτρονικές απάτες στις μικρές αγγελίες.

Ειδικότερα, βάζουν ψεύτικες αγγελίες ότι πωλούν ακριβά αντικείμενα - προϊόντα χωρίς να τα διαθέτουν , ενώ παράλληλα αγοράζουν από τις μικρές αγγελίες προϊόντα - αγαθά και βάζουν τα θύματά τους να πληρώνουν τις αγορές ενώ τα αγαθά καταλήγουν στους ρομά !

Ποτέ δεν θα δίνετε ΙΒΑΝ τραπέζας για οποιαδήποτε συναλλαγή σας αναφορικά με μικρές αγγελίες, διότι ελοχεύει ο κίνδυνος.

Περισσότερο επεξηγηματικά μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες στο YouTube από πρόσφατα θύματα της εν λόγω σπείρας, καθώς και σε σειρά άλλες ιστοσελίδες.

Δείτε ενδεικτικά πρόσφατα περιστατικά:

Έκαναν διαδικτυακές απάτες μέσα από καταυλισμό Ρομά και με τα κέρδη έφτιαχναν βίλες! 

Σε έξι συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης, και στην ταυτοποίηση επιπλέον πέντε μελών, που διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022, στο Ζευγολατιό Κορινθίας και στο Ζεφύρι Αττικής. 

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η εγκληματική οργάνωση διέπραξε τουλάχιστον 262 απάτες, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος δύο εκατομμυρίων 2.000.000 ευρώ. 

Μέγαρα: high tech Ρομά έστησαν την ηλεκτρονική απάτη των 2 εκατ. ευρώ

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη πανελλαδική δράση, η οποία από το φθινόπωρο του 2021 δραστηριοποιείται σε ηλεκτρονικές απάτες. 

Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, που κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου 2022 στην Κόρινθο και στην Θήβα, συνελήφθησαν 5 μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων. 

Στέλιος Κουδουνάρης: «Έπεσα θύμα ηλεκτρονικής απάτης, έχασα πάρα πολλά χρήματα»

«Μοιράστηκα αυτό το γεγονός, γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην βγάλω άκρη με την τράπεζα, που θα το κάνω βέβαια, έχω κινηθεί νομικά, και αφού έχω βήμα, το αποφάσισα να το πω για να μην την πατήσει και άλλος κόσμος. Λέμε ότι κόσμος που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία μπορεί να την πατήσει, και να που άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία την πατάνε και αυτοί πιο εύκολα»

«Ήμουν μία μέρα στο κατάστημά μου, και έτυχε να είμαι μόνος μου, συνήθως είναι και τα παιδιά που είναι στην ομάδα, να έχω δουλειά και να μην είμαι συγκεντρωμένος. Χτυπάει το τηλέφωνο, είναι μία κυρία, η κ. Σοφία από το φαρμακείο, που σημειωτέον ξέρω κυρία Σοφία που δουλεύει στο φαρμακείο, είναι υπαρκτό πρόσωπο. μου είπε ότι θέλει να κάνει δήθεν δώρο στην αδερφή της ένα φόρεμα που έχει δει στο ίντερνετ. Μου είπε να μου βάλει τα χρήματα και είπα εντάξει. Δίνω τον λογαριασμό μου, αυτό δεν είναι κάτι γιατί τον δίνεις παντού αυτό. Και στη συνέχεια της δίνω το κινητό μου να μου στείλω το «τέτοιο». Εγώ θεωρώ ότι το «τέτοιο» είναι το αποδεικτικό. Το τέτοιο ήταν δυστυχώς ένα link που μπήκα για να κάνω αποδοχή της πληρωμής υποτίθεται, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σαν έννοια, το να κάνεις αποδοχή της πληρωμής», ανέφερε εξιστορώντας την ιστορία της απάτης.

«Μου είπε μια ιστορία στο τηλέφωνο ότι επειδή εμείς οι φαρμακοποιοί έχουμε αυτό το σύστημα και πληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο και με παρέπεμψε να μπω στο λινκ. Μπήκα στο λινκ, ήταν ένα πλασματικό περιβάλλον τράπεζας στο οποίο βάζω τους κωδικούς μου, και μαζί με μένα μπαίνει και αυτή στο e banking μου. Μέσα σε 20 λεπτά έκαναν 49 συναλλαγές, προς άλλους λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας προς τους οποίους πήραν τα χρήματα. Ήταν ένα πολύ σοβαρό ποσό, σκεφτείτε έχω επιχείρηση με ενοίκια, προσωπικό, προμηθευτές, οπότε ήταν τέλος Ιουλίου που ήταν μία στιγμή που λάμβανα προκαταβολές για τον χειμώνα, εξοφλήσεις του καλοκαιριού», συνέχισε.

«Εάν αυτή η ιστορία συνέχιζε άλλα 5 λεπτά, γιατί σταμάτησε με ένα τυχαίο γεγονός που ένα μέλος αυτής της σπείρας, ένας ρομά από την Θήβα,  πήγε στην τράπεζα και είπε ότι έχουν μπλοκάρει οι κωδικοί του και έκανε σαματά στην τράπεζα και επέμενε να του ξεμπλοκάρουν την κάρτα του. Για καλή μου τύχη μπήκε η ταμίας στον λογαριασμό του για να δει τι γίνεται, και είδε πολλές μεταφορές από το όνομά μου. Επειδή ήξερε το όνομά μου από την τηλεόραση και από τα δουλειά μου, τον ρώτησε «τι σχέση έχεις με τον Στέλιο Κουδουνάρη τον σχεδιαστή;» της απάντησε ότι δεν ξέρει ποιος είναι αυτός και επέμενε να του  ξεμπλοκαριστεί η κάρτα. Και έτσι κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, και έτσι μπλόκαραν τους λογαριασμούς μου», αποκάλυψε ο σχεδιαστής αναλυτικά.

- Δεν υπάρχει μόνο ο δεκαεξάχρονος του οποίου ο αστυνομικός φύτεψε μια σφαίρα στο κεφάλι... υπάρχουν και οι άλλοι. Επίσης συνεχίζουν να γίνονται κλοπές και από ορισμένους φερόμενους ''παλιατζήδες'', οι οποίοι αν δουν πόρτα ανοικτή ''μπουκάρουν'' και ότι προλάβουν να αρπάξουν !

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι high tech Ρομά στις ηλεκτρονικές απάτες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">