ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γώγος στην ΕΡΤ για ιώσεις: Αναμένεται αποκλιμάκωση τον Φλεβάρη – «Δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά»


«Υπάρχει μεγάλη έξαρση ιώσων. Θα έλεγα ότι κορυφώνεται πια σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη. Ελπίζω ο Γενάρης να είναι η κορύφωση και το Φεβρουάριο να έχουμε μια ύφεση» είπε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως εξήγησε «ξεκίνησαν κάπως νωρίτερα από ό,τι συνήθως, αλλά αυτή τη στιγμή πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά όχι μόνο στον COVID, στα νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς και στις υπόλοιπες ιώσεις, τη γρίπη και τον RSV. Για την βασική τριάδα θυμάμαι το συζητάγαμε και από το τέλος του καλοκαιριού Αύγουστο – Σεπτέμβρη, όταν στην Αμερική ήδη είχε σημάνει συναγερμός για την περίφημη αυτή τριπλή επιδημία».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι ο RSV υπήρχε πάντα στα μικρά παιδιά, και προ πανδημίας, απλά δεν γινόταν τόσο ντόρος. Ήταν ένας από τους ιούς που επικρατούσε στα παιδιά απλά φέτος προσέβαλε πολύ τους ηλικιωμένους.

Τα χαρακτηριστικά των ιώσεων

«Συνήθως οι ιώσεις, οι απλές, οι πιο ανώδυνες, είναι αυτές που προκαλούν προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, πονόλαιμο, τρέχει μύτη, λίγο μπούκωμα. Καμιά φορά κάνει και λίγο βρογχίτιδα. Όταν κατεβαίνει λίγο προς τα κάτω, δηλαδή αρχίζει, κάνει βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία τα πράγματα σκουραίνουν και τότε χρειάζεται παρέμβαση πιο ειδική, πιο ίσως συγκροτημένη, ίσως και νοσοκομειακής στα νοσοκομεία».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι το να πηγαίνει ένα γονιός το παιδί του στο νοσοκομείο με ένα απλό κρυολόγημα «δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία γιατί “πήζουν” τον κόσμο, αλλά και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές προκλήσεις και πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και άλλων πιο δύσκολων νόσων στο παιδί».

Για αυτό το λόγο, εξηγεί, υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση δηλαδή η εξέταση του παιδιού από παιδίατρο.

«Οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά δεν είναι σημαντικές».

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο κ. Γώγος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και «μας ανησυχεί». «Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει εύκολη διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα, ιδιαίτερα σε εποχές επιδημίας, γιατί αυτό δημιουργεί ένα κύμα προβλημάτων που φτάνει και στο νοσοκομείο. Αν δεν μπορεί να βρει η οικογένεια το εισπνεόμενο ή το αντιπυρετικό, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αυτά που λέμε για τα γενόσημα. Επομένως, οι φαρμακοποιοί μπορούν σιγά σιγά να ενημερώνουν τον κόσμο. Υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα αυτή τη στιγμή που μπορούν να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα και έτσι να έχουμε μια βελτίωση στο πρόβλημα που υπάρχει. Θα πρέπει να λυθεί σιγά σιγά, αλλά μάλλον γρήγορα και ουσιαστικά γιατί η επιδημία τρέχει. Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά δεν είναι σημαντικές» και τόνισε ότι «οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, με αντιμικροβιακά. Και αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας και οι γονείς και οι συνάδελφοι φυσικά που χορηγούν τα φάρμακα».

Μετάλλαξη Κράκεν: «Μεταδοτική η νέα μετάλλαξη αλλά με ηπιότερη νόσηση»

Για την μετάλλαξη Κράκεν είπε ότι είναι μια παραλλαγή η οποία μεταδίδεται ευκολότερα δηλαδή έχει περίπου 1,6 φορές παραπάνω δυνατότητα μετάδοσης από ό,τι είχε η προηγούμενη παραλλαγή και έχει και κάποιες κάποια χαρακτηριστικά, δηλαδή προσκολλάται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα νόσηση.

Η νόσηση όμως που κάνει δεν φαίνεται να είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον τα δεδομένα που έχουμε δεν φαίνεται να είναι περισσότερο ισχυρή, σοβαρή, τοξική από την προηγούμενη. Άρα έχουμε μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, η οποία όμως κάνει μια πιο ήπια νόσο».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ακόμα ότι κάθε φορά που έχουμε καινούργια μετάλλαξη, έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μια μικρή ανοσολογική διαφυγή.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι σε όλες τις μεταλλάξεις αυτές που δημιουργήθηκαν μετά τα αρχικά στελέχη, δηλαδή, την Άλφα και τη Δέλτα, φαίνεται ότι η ανοσοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, από τη νόσηση και το εμβόλιο, προστατεύει από τη βαριά νόσο και παρατηρείται μικρό φορτίο στα νοσοκομεία μας. Από τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γρίπη, με τον RSV και λιγότερο από το κορονοϊό.

Όσο για το αν θα την δούμε στην Ελλάδα, είπε ότι «από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο, αλλά νομίζω ότι τώρα ο ΕΟΔΥ κάνει και μια αναδρομική εξέταση των δειγμάτων που έχουμε μαζέψει για να δούμε αν υπάρχει και κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα βέβαια μεγάλης εισαγωγής κρουσμάτων Κράκεν στην Ελλάδα».

«Η επιδημία έχει αλλάξει μορφή, αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς»

Τέλος ο κ. Γώγος είπε ότι Η επιδημία έχει αλλάξει μορφή και αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς. «Να προσθέσω ότι υπάρχουν και εργαλεία τώρα θεραπευτικά, όπως είναι τα αντιικά φάρμακα για τους πάσχοντες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία προστατεύουν σε βαθμό πολύ μεγάλο από 50 – 85% από σοβαρή νόσο. Είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αυτά».

Πηγή: ΕΡΤ, Συνδέσεις

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/2iogMPG
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γώγος στην ΕΡΤ για ιώσεις: Αναμένεται αποκλιμάκωση τον Φλεβάρη – «Δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">