ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Sunak: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «σκοτώσει πολλούς ανθρώπους» μέσα σε δύο χρόνια


Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μόλις δύο χρόνια μπροστά τους για να δαμάσουν τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πριν γίνουν πολύ ισχυρά για να τα ελέγξουν, προειδοποίησε ο επικεφαλής σύμβουλος του Ρίσι Σουνάκ για την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τους The Times, ο Ματ Κλίφορντ δήλωσε ότι τον προβληματίζει η παραδοχή των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο ότι «δεν κατανοούν ακριβώς» πώς αυτά τα συστήματα «επιδεικνύουν τις συμπεριφορές που επιδεικνύουν» – μια κατάσταση που θεωρεί ότι είναι τρομακτική.

Το αίτημα των Βρετανών για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη

Ερωτηθείς αν αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή που οι υπολογιστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε νοημοσύνη, ο κ. Clifford είπε: «Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλέψεων μεταξύ των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης. Νομίζω ότι δύο χρόνια θα είναι το πιο αισιόδοξο άκρο του φάσματος». Ο κ. Sunak ένωσε τη φωνή του με εκείνους που προειδοποιούν σχετικά με την έλλειψη κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου της τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία ότι πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να παρακολουθείται η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Ακόμη, ο ίδιος συναντήθηκε με ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στην Ντάουνινγκ Στριτ και αναμένεται να θέσει το θέμα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Σουνάκ είναι κατανοητό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πιέσει για μια AI έκδοση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία διενεργεί επιθεωρήσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.  Ο κ. Κλίφορντ, ο οποίος προεδρεύει επίσης του κυβερνητικής υπηρεσίας Προηγμένης Έρευνας και Εφεύρεσης (Aria), συμφώνησε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια ρυθμιστική αρχή.

Και πρόσθεσε: «Είναι σίγουρα αλήθεια ότι αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο και δεν ξέρουμε πώς να την ελέγξουμε, τότε αυτό θα θα ανοίξει την κερκόπορτα για κάθε είδους κίνδυνο είτε τώρα, είτε στο μέλλον. Έτσι, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι είναι σωστό να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των φορέων χάραξης πολιτικής».

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό χημικών και βιολογικών όπλων »

Ειδικότερα, σημειώνεται πως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπογράμμισε την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απειλές που κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις έως τη δημιουργία βιοόπλων, εάν η ανθρωπότητα δεν βρει τρόπο να ελέγξει την τεχνολογία.

Μεσοπρόθεσμα, όπως προστίθεται, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό χημικών και βιολογικών όπλων και τη διεξαγωγή μαζικών επιθέσεων μέσω του Διαδικτύου.

Η ανησυχία από τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον της ανθρωπότητας χτύπησε κόκκινο την περασμένη εβδομάδα, με την υπογραφή κοινής δήλωσης από 350 ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT. Προειδοποίησαν ότι υπήρχε κίνδυνος μακροπρόθεσμα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Η θετική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

Ερωτηθείς ποιος είναι ο λόγος που τον κάνει να ανησυχεί ο κ. Κλίφορντ είπε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη τον κρατάει ξύπνιο τη νύχτα: «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα πιο ικανά συστήματα παραδέχονται ελεύθερα ότι δεν καταλαβαίνουν ακριβώς πώς παρουσιάζουν τις συμπεριφορές που παρουσιάζουν».

Ωστόσο, ο κ. Clifford επέμεινε ότι υπάρχουν «προφανή οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, αν όλα πάνε καλά» και ότι ο κόσμος θα μπορούσε να καταλήξει με «πολύ ισχυρά συστήματα που είναι ασφαλή και ανθεκτικά», τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, να θεραπεύσουν ασθένειες, να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να βοηθήσουν τον πλανήτη να φτάσει στο καθαρό μηδέν.


Ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης μετανιώνει για το έργο ζωής του

Ο Τζέφρι Χίντον θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2012, μαζί με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν την τεχνολογία που αποτέλεσε θεμέλιο για τα σημερινή τεχνητή νοημοσύνη.

Τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κούρσα των εταιρειών τεχνολογίας προς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Ο Δρ. Χίντον δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την Google, όπου εργαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία, ώστε να μπορεί να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης Ένα μέρος του, είπε, μετανιώνει τώρα για το έργο της ζωής του.

«Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη συνήθη δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει», είπε ο Δρ. Χίντον κατά τη διάρκεια μιας μακροσκελούς συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο ο Χίντον και άλλοι ειδικοί φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης. Σύντομα, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας. Κάποια στιγμή, λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρωπότητα. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους κακούς παράγοντες από χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για κακούς σκοπούς» δήλωσε ο Δρ. Χίντον.

Λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα του ChatGPT, 19 πρώην και νυν μέλη της Ένωσης για την Προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιας ακαδημαϊκής εταιρείας 40 ετών, δημοσίευσαν επιστολή προειδοποιώντας για τους κινδύνους της. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται ο Έρικ Χόρβιτζ επιστημονικός διευθυντής της Microsoft, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία της OpenAI σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης Bing.

Ο Δρ. Χίντον, που συχνά αποκαλείται “ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης”, δεν υπέγραψε καμία από αυτές τις επιστολές και δήλωσε ότι δεν ήθελε να ασκήσει δημόσια κριτική στην Google ή σε άλλες εταιρείες μέχρι να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Επισήμανση του «θείου» της Ελληνικής ΑΙ Γιάννη Κουρδομένου: Στη δική μας χώρα τα αστικά πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην εποχή της «τουρκοκρατίας» και αποτελούν «αποικία της Τουρκίας» , άρα τι χρειάζεται στην Ελλάδα η γνώμη των ειδικών ; 

Δεδομένου ότι «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό χημικών και βιολογικών όπλων » προσθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδιασμό μορφών αποδοτικής ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ελάχιστο κόστος οι οποίες θα εξαυλώσουν τις ΑΠΕ και τους ολιγάρχες των φωτοβολταϊκών πάρκων. Πειράζει αυτό το μελλοντικό ενδεχόμενο αυτονόμησης ; Ήδη η Κύπρος απελεθέρωσε τους πολίτες από την αδειοδότηση για επένδυση στα φωτοβολταϊκά, ενώ στη δική μας χώρα δεν έχει θεσπιστεί αντίστοιχη πολιτική. 

Άλλωστε αυτός είναι ο κύριος λόγος που στη χώρα μας τα συστημικά ΜΜΕ δεν αναφέρονται εκτενώς στην ΑΙ , ενώ στον αντίποδα οι επικεφαλής ''τεχνολογίας''  απουσιάζουν στην Ελλάδα λόγω άγνοιας του αντικειμένου !

Πιάστε τα μοντέλα και αξιοποιήστε τα στο έπακρο, δημιουργήστε Ελληνική ΑΙ να την δούμε να λειτουργεί και να παρέχετε στη χώρα μας για δημιουργικούς σκοπούς και τα ξαναλέμε κύριοι των κομμάτων ! Διαμορφώστε και εσείς την υπευθυνότητα που απαιτείται, διότι εσείς δεν κάνετε ανάληψη ευθύνης.

Εσείς για πολλοστή φορά αφήσατε ανοικτή κερκόπορτα στις Η.Π.Α ώστε συνολικά ο Ελληνικός λαός να χρησιμοποιεί τεχνολογία made in usa και με σέρβερ στην άλλη πλευρά του ατλαντικού. Εννοώ ότι αν προκύψει «ζημιά» δεν θα έχει γίνει από Έλληνες άρα δεν θα υπάρχουν οι πολιτικές ευθύνες πολιτικών κομμάτων - κυβέρνησης ; 

Στη χώρα μας δεν χρειάζονται δικλείδες ! 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Sunak: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «σκοτώσει πολλούς ανθρώπους» μέσα σε δύο χρόνια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">