ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, συνδιοργάνωσαν την Δευτέρα τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» με τίτλο: «Ολοκαύτωμα 70 χρόνια μετά: Από την Μαρτυρία στην Παιδεία».

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απηύθυνε χαιρετισμό με τρεμάμενη φωνή, λόγω του φορτισμένου κλίματος που επικρατούσε, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως "πρέπει να πάρουμε την σκυτάλη από τους εβραίους μάρτυρες του χτες, για να σβήσουμε την λήθη που επικρατεί σήμερα. 

Τη διατήρηση της μνήμης του ανείπωτου – ειδικά σήμερα που πλέον για βιολογικούς λόγους εκλείπουν οι μάρτυρες, και με τις δύο έννοιες της λέξης. Εκείνοι δηλαδή που γνωρίζουν από πρώτο χέρι κι εκείνοι υπέστησαν τη ναζιστική βαρβαρότητα".

"Σήμερα καλούμαστε επιτακτικά να αναμετρηθούμε με αυτό που ονομάζω «Καθήκον της Μνήμης» όχι μόνο απέναντι στα έξι εκατομμύρια θύματα. Όχι μόνο απέναντι σε μια κοινότητα. Αλλά απέναντι στην ίδια την Ανθρωπότητα. Γιατί το καθήκον της Μνήμης είναι πρώτα και κύρια Καθήκον Ευθύνης. Καθήκον Ευθύνης απέναντι στην Ιστορία. Καθήκον Ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώνουμε. Και στις οποίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε εκείνα τα κρίσιμα όπλα της Γνώσης κατά της άγνοιας, κατά της παραπληροφόρησης, κατά της διαστρέβλωσης της Αλήθειας", τόνισε.

"Το «παρών» έδωσαν 700 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με το Ολοκαύτωμα, με αρκετές σκηνές από το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το οποίο σκηνοθέτησε ο Steven Spielberg και αφηγήθηκε η ηθοποιός, Μέριλ Στριπ.

Ακολούθησε η παρουσία Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος στην σκηνή, οι οποίοι άναψαν μεγάλες λαμπάδες στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">