ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ''κοινωνική δικαιοσύνη'' στη χώρα μας

Ιστορία του Γλυφάδα FM
Δεκαετίες 1970, 1980, 1990, 2000

O Γλυφάδα fm ιδρύθηκε το 1977 και λειτουργούσε στα Νοτιοανατολικά προάστια Αττικής μεταδίδοντας περισσότερο ξένη και Ελληνική μουσική.
Ήταν το πρώτο τοπικό μουσικό ραδιόφωνο στα FM κύματα.

(...)

Δεκαετία 1970

Το νομικό πλαίσιο εκείνη τη περίοδο δεν επέτρεπε την αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, και ίσχυε αποκλειστικά το μονοπώλιο της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία παρεμπιπτόντως δεν λειτουργούσε στα FM κύματα. Το Σύνταγμα του 1975 καθιέρωνε την κρατική εποπτεία της λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Στο άρθρο 15 παρ. 2 αναφέρεται ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους και έχουν σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης». [[Σύνταγμα της Ελλάδος 1975]]

Σαφώς υφίστατο καταστρατήγηση του Ελληνικού Συντάγματος, δεδομένου ότι δεν υφίστατο η επί ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, και ειδικά οι κάτοικοι Νοτίων προαστίων Αττικής το γνωρίζουν καλύτερα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υπολειπόμεθα ενδογενών άμεσων και μαζικών ΜΜΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.

(...)

Δεκαετία 1980

Την δεκαετία του 80 ο σταθμός απέκτησε ευρύτερη απήχηση στο κοινό, (πολλές χιλιάδες ακροατών) δεδομένου ότι σε καθημερινή βάση υφίσταντο μουσικές εκπομπές, και για πρώτη φορά στη χώρα μας και την Αττική με ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές για τους ακροατές και ακροάτριες, οι οποίοι έλεγαν οτιδήποτε ήθελαν στον ραδιοφωνικό αέρα. ( Ήταν η πρώτη φορά στα FM κύματα που καθημερινά χιλιάδες ακροατές - ακροάτριες έβγαιναν μαζικά στον ραδιοφωνικό αέρα)  

Το 1983 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ υπήρξε η πρώτη δίωξη και κατάσχεση του ραδιοφωνικού σταθμού έπειτα από σειρά ανώνυμων απειλητικών τηλεφωνημάτων που μας καλούσαν να διακόψουμε την ανοιχτή γραμμή με τους ακροατές και ακροάτριες. Στην τέλεση της διώξεων και κατασχέσεως παρίστατο η εισαγγελέας Αικατερίνη Πίστολη, αστυνομικοί του Α.Τ Νέου Κόσμου, καθώς και υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών. 

Σε ερώτηση μας για τους λόγους της βίαιας διώξεως - κατασχέσεως και κλεισίματος του ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος δεν παρενοχλούσε ούτε τις επικοινωνίες, ούτε τις αερομεταφορές, δεν υπήρξε σαφής απάντηση, όμως όπως αντιλαμβάνεσθε οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι το τότε πολιτικό προσωπικό, το οποίο υποσχέθηκε ''κοινωνική δικαιοσύνη'', είχε έντονο πρόβλημα εναρμονισμού στα δεδομένα της Ελληνικής κοινωνίας και όσων ίσχυαν εκείνη τη περίοδο, και παράλληλα αδυναμία έκφρασης και υπηρέτησης των πολιτών. 

Το 1983 υπήρχαν μερικές δεκάδες ραδιοφωνικών σταθμών σε ολόκληρο το Ν.Αττικής, και ήταν η απαρχή του κύματος χιλιάδων ερασιτεχνικών σταθμών ( πειρατικών) που ακολούθησαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80. Συγκεκριμένα στα FM κύματα του Ν.Αττικής προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 υπήρχαν περίπου 2.000 χιλ. ερασιτεχνικοί (πειραματικοί - πειρατικοί) ραδιοσταθμοί. 

Η ''κοινωνική δικαιοσύνη'' 

Πολλοί από αυτούς που λειτούργησαν στα FM την δεκαετία του 80, και στη συνέχεια δέχτηκαν διώξεις και κατασχέσεις, είχαν πιστέψει τις φανφάρες ''κοινωνικής δικαιοσύνης'' και σοσιαλισμού. Με το πλήρωμα του χρόνου οι περισσότεροι διαπίστωσαν συνολικά κάτι που εμείς γνωρίζαμε εξ' αρχής: 
''Την απάτη της πολιτικής και των πολιτικών στη χώρα μας, δεδομένου ότι η νεοελληνική φάρα - λαός, έπειτα από εκατονταετίες σκλαβιάς που έχει βιώσει, ουδέποτε μπόρεσε να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου, και του τόπου μας'' 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και οι προσπάθειες από τη πλευρά αρκετών από όσους λειτούργησαν στα FM του N.Αττικής, για συλλογικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, διότι είχαν απέναντι τους κόμματα και πολιτικούς είτε υπαλλήλους, είτε συνεργάτες (συνεταίρους) των ολιγαρχών της διαπλοκής με τους ομίλους αντισυνταγματικών Ραδιοτηλεοράσεων που ακολούθησαν από το 1989 και μετέπειτα.

Η πολυδιαφημιζόμενη εξαγγελθείσα ''κοινωνική δικαιοσύνη'' σκόνταφτε στα σκαλοπάτια του καπιταλισμού, της ολιγαρχίας - κλεπτοκρατίας - διαπλεκόμενων, του γράμματος του νόμου, των συμφερόντων πολιτικών και κομμάτων, σε μια χώρα με σαφέστατο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, άρθρο 15 παρ. 2, που αποτελούσε την βασική υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων - πολιτικών για χάραξη δίκαιου νομικού πλαισίου και κάλυψη του συνόλου των πολιτών.  

Στη χώρα μας κάποιοι έγιναν πιο ''ίσοι'' λόγω χρήματος και χρηματοδοτήσεων σε πολιτικούς και κόμματα, όπως και παροχής επικοινωνίας των πολιτικών με τους πολίτες ( Σε μια χώρα ραδιοτηλεοπτικής Δημοκρατίας) και αρκετά από τα θεμελιώδη του Συντάγματος εξανεμίστηκαν...( Σαφώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσουν τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν την ραδιοτηλεόραση, δεδομένου ότι ο κάθε ιδιοκτήτης στη χώρα μας λειτουργεί κατά το δοκούν)

Το καταργημένο Σύνταγμα

Ο έλεγχος του κρατικού μονοπωλίου από το κόμμα - κυβέρνηση κάλυπτε τις απαιτήσεις όσων είχαν υποχρέωση να υπηρετήσουν το λαό, και δεδομένου ότι υπήρχε η δική τους κάλυψη αρκέστηκαν στη λογική Γιάννης πίνει Γιάννης κερνά... "Aύτός αυτόν αίιλεί ..", κάτι ανάλογο με όσα υφίστανται και σήμερα υπό διαφορετικούς όρους ( Σήμερα πλην του κρατικού μονοπωλίου υπάρχουν και των ολιγαρχών της διαπλοκής, τα κομματικά,  τα δημοτικά, τα οποία φροντίζουν τους διορισμούς κομματικών ημέτερων, όμως αυταπόδεικτα από την δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα δεν υφίσταται η κοινωνική δικαιοσύνη, και το Ελληνικό Σύνταγμα καταργείτε στη πράξη από όσους αξίωσαν την συμμετοχή τους στους θεσμούς..)

Η υπέρμετρη πλεονεξία ''φαταουλισμός''

Το οξύμωρο της ιστορίας είναι όταν διαπιστώνεις το υπέρμετρο θράσος από τη πλευρά κομματικών ημέτερων διορισμένων στα προαναφερόμενα ραδιοτηλεοπτικά, οι οποίοι επιθυμούν πλην των έμμισθων θέσεων και πολιτικά προνόμια, (θεσμικούς ρόλους) υποτίθεται για την υπηρέτηση - εκπροσώπηση των πολιτών, και ειδικότερα για την εδραίωση της ''κοινωνικής δικαιοσύνης''!!!

Προσωπικά  έχοντας μια έμμισθη θέση σε ραδιοτηλεοπτικό ΜΜΕ, σε καμία περίπτωση δεν θα αξίωνα θεσμικό ρόλο - ειδικά προνόμια - δεδομένου ότι είμαι πεπεισμένος ότι δεν διαμορφώνονται βέλτιστοι όροι εκπροσώπησης από ''διπλοθεσίτες'' - ''τριπλοθεσίτες'', και έχουμε αρκετά πειστήρια.

Έχουμε αποδεικτικά από ''διπλοθεσίτες'' οι οποίοι/ες με εξασφαλισμένες θέσεις και μισθούς σε ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ επιθυμούν παράλληλα και θεσμικούς ρόλους, και σε κάποιες των περιπτώσεων πλην δημοσίων σχέσεων με σκοπό την προσωπική τους ανάδειξη και οικονομικά, τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω τα στοιχεία για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στη χώρα μας αλλάζουν άρδην τα βασικά δεδομένα εκπροσώπησης: Οι εργαζόμενοι/ες σε δημοτικές Ρ/Τ επιχειρήσεις,  οι οποίοι/ες εργάζονται σε ένα δήμο και πολιτεύονται σε ένα άλλο, στον οποίο κατοικούν, όπως αντιλαμβάνεστε αδυνατούν πλήρως από τις θέσεις εκλεγμένων να παρέχουν την πολιτική τοποθέτηση τους. Ειδικά στις περιπτώσεις που στον δήμο κατοικίας τους δεν υφίστανται ούτε δημοτικά ούτε ιδιωτικά Ρ/Τ.

Εσείς, έχοντας ανάλογα στοιχεία, γνωρίζετε τις προτάσεις από εκλεγμένους/ες στους δήμους σας που δεν υφίστανται Ρ/Τ μέσα, από εργαζόμενους/ες σε ραδιοτηλεοπτικά άλλων δήμων που έχετε εκλέξει στο δικό σας δήμο; 

Η υπέρμετρη πλεονεξία που διέπει τη φάρα ορισμένων νεοελλήνων - νεοελληνίδων τους οδηγεί σε σημείο κορεσμένου 'φαταουλισμού' και φιλοδοξία προσωπικού εύκολου πλουτισμού, με αδυναμία υγιούς αντιλήψεως όσων αφορά τις απόψεις που σχηματίζονται στο σύνολο των υπολοίπων του κοινωνικού συνόλου. 

Η ''κοινωνική δικαιοσύνη'' μεταφράζεται στο προσωπικό βόλεμα ορισμένων ατόμων χωρίς καμία ουσιαστική υπόσταση στο σώμα της κοινωνίας. Πάντως η πλειονότητα των πολιτών σήμερα, έχει τόσο... 

(...) 

Συνεχίζεται...  
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ''κοινωνική δικαιοσύνη'' στη χώρα μας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">