ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Α. Τσίπρας: Με απλή αναλογική οι κάλπες του 2019

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο ΥΠΕΣ προανήγγειλε την Απλή Αναλογική στους δήμους.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός. Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή, είπε, και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες εκλογής του Κοινοβουλίου και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική».

«Είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συνθέσεις για να προχωρήσει ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σημαίνει ταύτιση απόψεων. Πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνεται η αντιπαράθεση. Είναι ώριμο να μιλήσουμε για την απλή αναλογική -ήταν απόλυτα συνεπές με τις θέσεις μας- και το ίδιο πιστεύουμε και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, εξαγγέλλω την προσπάθεια υλοποίησης μιας πάγιας θέσης που αφορά και τη λειτουργία του πολιτικού βίου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων καθώς και νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας, «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται».


Όσον αφορά το ζήτημα των συμβασιούχων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως αναζητείται η δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Τόνισε δε ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από τον ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων.

Ανέφερε ότι τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι τα χρόνια εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης, καθώς και ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι συνεπής με τις επιταγές του Συντάγματος και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόθεσή μας είναι οι ανάγκες του Δημοσίου να καλύπτονται από σταθερή εργασία και με αξιοπρεπείς μισθούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.

Σχετικά με την επικείμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαβεβαίωσε ότι όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της απόφασης, δεν υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή οπου τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».

«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη», σημείωσε.

Εκτός από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» θα περιλαμβάνει τον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, τον εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών με τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου, καθώς και την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.

Επισημαίνοντας ότι η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός «έχει τραυματιστεί την εποχή των χρηματιστηρίων, της Siemens, της Ολυμπιάδας», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος, αν ενισχύεται η δημοκρατία, αν στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους».

Και προσέθεσε: «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο, ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος».

Επισήμανση: Mε την απλή αναλογική ευνοείται η προοπτική των συμμαχιών, είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, και είναι προτιμότερο να υπάρχουν σε καθεστώς νομιμότητας οι συμμαχίες από το να ισχύουν κάτω από αδιαφανές πλαίσιο.

Με την απλή αναλογική μπορούν να συνεργαστούν αρκετές παρατάξεις
εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών και στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου τα ίδια πρόσωπα.

Σημείωση του ''Γ'': Επί μεγάλο χρονικό διάστημα αδυνατούμε να ακολουθήσουμε την τρέχουσα επικαιρότητα, και οι λόγοι είναι πολλοί, όμως, συμφωνούμε απόλυτα με τον πρωθυπουργό στην απλή αναλογική, κυρίως διότι ως κάτοικοι νοτίων προαστίων Αττικής θεωρούμε ότι θα προσθέσει θετικό πρόσημο, έχοντας μερικές δεκαετίες πληθυσμιακής ανάπτυξης χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη σε αρκετούς τομείς. 

Η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο ανάπτυξης της περιοχής μας, κυρίως για την παιδεία, την υγεία, κ.α.

ΥΓ: Αξίζει να διαβάσετε τις θέσεις του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου ο οποίος είναι αιρετός και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής. Χάρης Κουγιουμτζόπουλος: Πρέπει να καθιερωθεί απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Α. Τσίπρας: Με απλή αναλογική οι κάλπες του 2019 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">