ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατοίκων για το Ελληνικό - Το Ελληνικό είναι μνημείο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, απέρριψε την προσφυγή κατοίκων των Δήμων Αθηνών, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας, και Ηλιούπολης, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση για το «μη χαρακτηρισμό ως μνημείων», κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου με την υπ΄ αριθμ. 149/2018 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτιρίων, με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας, και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική, και εν γένει ιστορική σημασία τους.

Κατόπιν αυτού, κατέληξε μετά από διαλογική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και οι ενδιαφερόμενοι φορείς, στον μη χαρακτηρισμό αυτών των κτιρίων, διαπιστώνοντας ότι «για κανένα απ' αυτά δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις των δέκα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας, μεταξύ των οποίων ήταν η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, και η ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου.

Επισήμανσεις του ''Γιάννη Κουρδομένου'': Εμείς από το δικό μας μετερίζι δεν είμαστε οι αρμόδιοι να κρίνουμε τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου , μπορούμε όμως να εκφέρουμε άποψη.

Το Ελληνικό - τέως αεροδρόμιο - από μόνο του είναι ένα ιστορικής αξίας μνημείο, έστω και αν για ορισμένους σήμερα είναι ένας εγκαταλελειμμένος χώρος, ο οποίος έχει εκπέσει στο σημείο του σκουπιδότοπου. Το Ελληνικό ήταν το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας για πάνω από 60 χρόνια, από το 1938 μέχρι και το 2001.

Για εμάς, οι οποίοι έχουμε γεννηθεί εντός του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, στον απαλλοτριωμένο Βόσπορο, ( συνοικία της Γλυφάδας ), Ιστορικό μνημείο πρέπει να χαρακτηριστεί η εν λόγω συνοικία, έστω και χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος.

Συγκεκριμένα:  Κατά την περίοδο της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής, το 40 - 44, οι Γερμανοί επέσπευσαν την επέκτασή του αεροδρομίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, για δικούς τους σκοπούς. Αντίθετα, η συμμαχική αεροπορία, επεδίωξε να παρεμποδίσει την ολοκλήρωσή του με συνέπεια σειρά επιδρομών, κυρίως νυκτερινών βομβαρδισμών, προς αποφυγή θυμάτων εκ των εργαζομένων εκεί Ελλήνων. 

Αντιλαμβάνεστε ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν τη δεκαετία του 40, και κυρίως τη νύχτα, και η τεχνολογία της δεκαετίας του 40 ουδεμία σχέση έχει με τις ''χειρουργικές επεμβάσεις'' των σύγχρονων αεροσκαφών.

Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε ολοσχερώς η συνοικία του ΒΟΣΠΟΡΟΥ, και προκλήθηκαν πολλές ζημιές και στους παρακείμενους οικισμούς Ελληνικού, Σουρμένων, Γλυφάδας. Κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί κατέστρεψαν τους διαδρόμους του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Έχουμε μαρτυρίες κατοίκων Ελληνικού - Σουρμένων, οι οποίοι ζούσαν εκείνη τη περίοδο του 1944, και όπως μας μετέφεραν οι βομβαρδισμοί στη περιοχή ήταν τόσο έντονοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να τρέξουν προς άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα μας ανέφεραν ότι έφτασαν μέχρι τον Αγ. Δημήτριο.

Δεδομένου ότι στον εν λόγω χώρο, του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, από το 1922 υφίστατο η πρώτη οργανωμένη συνοικία στη πόλη της Γλυφάδας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς στους βομβαρδισμούς της δεκαετίας του 1940, η οποία στη συνέχεια ξαναχτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής, και εν συνεχεία τη δεκαετία του 1960-70, και συγκεκριμένα επί Χούντας, απαλλοτριώθηκε ολοσχερώς, για εμάς είναι η πατρίδα μας- η γεννέτηρά μας, η οποία πουλήθηκε έναντι πινακίου φακής στον όμιλο Λάτση, και κυρίως, ως περιοχή είναι ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, και πρέπει η πολιτεία , δεδομένων και όσων σκοτώθηκαν εκείνη τη περίοδο των βομβαρδισμών , να την χαρακτηρίσει επίσημα μνημείο, και να αναγερθεί μνημείο.

Αντιλαμβάνεστε επαρκώς τι ισχύει στη περιοχή μας

Μας υποσχέθηκαν δημοκρατία, δικαιοσύνη, και αλλαγή σελίδας, και επιχειρείται να μας αφαιρέσουν και την Ιστορία. Μια περιοχή στα όρια του δήμου Γλυφάδας η οποία λέγεται '' Βόσπορος'' άνηκε ιδιοκτησιακά σε αρκετούς συμπολίτες μας , ορισμένοι εκ των οποίων γεννήθηκαν σ' αυτό το τόπο, και επίσημα το Ελληνικό Κράτος, δια μέσω όλων των εμπλεκομένων , ετεροχρονισμένα περνά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Λάτση. 

Εμείς τι ρόλο διαδραματίζουμε, των παρατηρητών της ''ιστορίας'' που θα γράψει ο Λάτσης με τους συνεργάτες του για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, εξ ονόματος του δημοσίου συμφέροντος, καταργώντας τη δική μας ιστορία, και την ΙΣΤΟΡΙΑ του τόπου μας ;

Ο τόπος μας, έπειτα από την καταστροφή την οποία υπέστη την περίοδο της κατοχής, χωρίς αποζημιώσεις, εξ αιτίας των Γερμανών, ετεροχρονισμένα γίνεται από τους ιδίους και Μνημονιακός νόμος για τα οφέλη της οικονομικής ελίτ καθώς και των ιδίων. 

Τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα πόσες φορές θα μας καταστρέψουν χωρίς ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ;

α) Ένα κεφάλαιο ο Βόσπορος του Ελληνικού
β) Δεύτερο κεφάλαιο τα ερτζιανά στα οποία εμείς πρωτοστατήσαμε
γ) Τρίτο κεφάλαιο η αποδέσμευση του δήμου από κομματικές διοικήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επίσης, εμείς πρωτοστατήσαμε.

Και στα τρία σήμερα είμαστε απ ' έξω και άλλοι είναι οι ωφελημένοι.

1) Ο Λάτσης στο Ελληνικό
2) Διαπλεκόμενα, κόμματα, εκκλησία, όμιλοι, κ.α. στα ερτζινά,
3) Και αναφορικά με το δήμο Γλυφάδας, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται η αναφορά ονομάτων, είναι γνωστά.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε επαρκώς τι συντελείται, και τι μετεξελίσσεται στη περιοχή μας, και ουδέποτε ταχτήκαμε κατά της προόδου αν καλύπτει αξιακά το κοινωνικό σύνολο, εσείς οι υπόλοιποι/ες των συμπολιτών μας έχετε τη δυνατότητα ;

Υ.Γ.: Όσοι και όσες εμφανιστείτε στις δημοτικές εκλογές του 2019 αξιώνοντας ψήφους από τους συμπολίτες μας, και ενώ μέχρι εκείνη τη περίοδο δεν θα έχει υπάρξει πραγματικά εκπροσώπηση του τόπου και των δημοτών, θα πρέπει πρώτα να περάσετε πάνω από το πτώμα μου, όπως και άλλων συμπολιτών μας, διότι αυταπόδεικτα μάλλον αυτός είναι ο στόχος σας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατοίκων για το Ελληνικό - Το Ελληνικό είναι μνημείο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">