Έως τις 31.03.2022 θα συνεχιστεί η μετάδοση της “Φωνής της Ελλάδας” από τα Βραχέα κύματα, στη συχνότητα των 9420 ΚΗz (για Ευρώπη, Ατλαντικό Ωκεανό, Β. Αμερική, Κύπρο, Αίγυπτο) όπως προκύπτει από την απόφαση του ΔΣ που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, και έπειτα ο σταθμός των βραχέων κυμάτων θα παύσει τη λειτουργία του όπως σειρά πομπών στα μεσαία κύματα.
Η ΕΡΤ ζητά από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να ενημερώσουν άμεσα “για την πρόθεση της ΕΡΤ, ώστε να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων, καθώς και την απόκτηση της κυριότητας και της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη”.
Η απόφαση του ΔΣ ελήφθη με ψήφους 5-1, με βάση το γεγονός πως τα περισσότερα κρατικά δίκτυα έχουν σταματήσει τη μετάδοση των προγραμμάτων τους από τα Βραχέα και λίαν συντόμως “Η Φωνή της Ελλάδας” και το Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ θα φτάνουν μέσα από την υπό σχεδιασμό πλατφόρμα ERTflix Internantional.
Με άλλη απόφαση του ΔΣ εντέλλονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΡΤ “να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποξήλωση των ιστών στα ανενεργά Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ για λόγους ασφαλείας”.
ΓΛΥΦΑΔΑ WEB
Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος
Η δική μας θέση σε όσα αποφασίζονται επί του παρόντος στην ΕΡΤ από το διοικητικό της συμβούλιο είναι η εξής:''Όποιος αγνοεί το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.'' Χωρίς μέλλον όποιος λαός αγνοεί το παρελθόν του, και αυτή είναι ντε φάκτο κατάσταση.
Την ίδια χρονική περίοδο που πλειάδα χωρών έχουν κάνει ήδη την μετάβαση στην εκπομπή ψηφιακού ραδιοφώνου DRM στα βραχέα κύματαμε πολλαπλά προγράμματα οι δικοί μας ιθύνοντες της ΕΡΤ έχουν ''ψωνιστεί'' και την έχουν ''ψωνίσει'' με την ψηφιακή τηλεόραση ERTflix.
Το θέμα είναι ότι η ERTflix σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει προσιτή σε μεγάλο φάσμα Ελλήνων οι οποίοι με ένα ραδιοφωνάκι στα βραχέα κύματα μπορούν να έχουν μια υποτυπώδη ενημέρωση στη γλώσσα τους.
Ειδικότερα , δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα που υπήρξαν οι ανακοινώσεις που ακολουθούν:
Ναυτεργάτες: «Διατηρήστε την Φωνή της Ελλάδας στα βραχέα»
Κοινή ανακοίνωση των σωματείων μηχανικών και μαγείρων.
Αντίθετους βρίσκει τους ναυτεργάτες η πρόθεση της διοίκησης της ΕΡΤ να σταματήσει την αναλογική εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας, και να την μετατρέψει σε ιντερνετικό-δορυφορικό ραδιόφωνο.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ ζητούν την συνέχιση της «δωρεάν πρόσβασης σε ενημέρωση και ψυχαγωγία» από το ομογενειακό ραδιόφωνο της ΕΡΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν «μια κάρτα internet έχει 40 δολάρια και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας», ενώ σε σημεία που υπάρχουν γεωπολιτικές κρίσεις το internet και οι δορυφορικές μεταδόσεις συχνά διακόπτονται.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της Φωνής της Ελλάδας μέσα από τα βραχέα είναι προβληματική, καθώς σε ορισμένες περιοχές ο σταθμός δεν ακούγεται, αλλά και σε περιοχές που λαμβάνεται το σήμα του εκείνο δεν είναι καλό.
Παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση των τριών σωματείων:
Οι θέσεις των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, σχετικά με το έγγραφο 2241.6/48427/2020 από ΥΝΑΝΠ/ΔΝΕΡ, για τη διατήρηση της εκπομπής του προγράμματος «Φωνή της Ελλάδας» στα βραχέα κύματα, εκφράζουν απόψεις ναυτεργατών και των εργαζομένων στα βραχέα μετά από συνάντηση μαζί τους.
Συγκεκριμένα η σύγχρονη τεχνολογία (ιντερνέτ) δεν φτάνει στον Έλληνα ποντοπόρο ναυτικό γιατί απαιτείται να πληρώσει ακριβά για να έχει πρόσβαση. Μια κάρτα ιντερνέτ έχει 40 δολάρια και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.
Οι Έλληνες ναυτεργάτες θέλουν τις εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας», για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ενημέρωση και ψυχαγωγία όπως μουσικές εκπομπές, αθλητικά κλπ.
Η εκπομπή στα βραχέα μπορεί να καλύψει όλες τις περιοχές του κόσμου. Είναι δωρεάν χωρίς συνδρομή ή πληρωμή για υπηρεσίες πρόσβασης.
Για την ακρόαση αρκεί ένας εύχρηστος δέκτης και όχι πολύπλοκες, ακριβές ή δύσχρηστες για αρκετούς συσκευές.
Δεν υπάρχουν προβλήματα στην ακρόαση από υπερφόρτωση του δικτύου μετάδοσης ή διανομής.
Η εκπομπή γίνεται από την Ελλάδα και δεν μπορεί να εμποδιστεί η λήψη του προγράμματος σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σε αντίθεση με το διαδίκτυο ή τη δορυφορική μετάδοση.
Τα κυβερνητικά στελέχη της ΕΡΤ φαίνεται να ξεχνούν ότι σε περιοχές όπου υπάρχουν γεωπολιτικές κρίσεις το ιντερνέτ και οι δορυφορικές μεταδόσεις συχνά διακόπτονται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενημέρωση των απανταχού Ελλήνων από τα βραχέα.
Οι ναυτεργάτες μας ενημέρωσαν ότι τα τελευταία χρόνια από ορισμένες περιοχές στο κόσμο δεν μπορούν να πιάσουν την «Φωνή της Ελλάδας» αλλά και εκεί που ακούγεται το σήμα δεν είναι πολύ καλό.
Γι αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι σταθμοί επικοινωνίας (πομποί και κατάλληλα κεραιοσυστήματα) της ΕΡΤ. Οι τεχνικοί να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά για εκπομπές υψηλού επιπέδου σύμφωνα με τη σύγχρονη τεχνολογία (όπως η ψηφιακή διαμόρφωση DRM), με κατεύθυνση: ΕΥΡΩΠΗ, ΒΟΡΕΙΟΣ/ΝΟΤΙΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ, ΙΝΔΙΚΟΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ.
Η διατήρηση των εκπομπών της «Φωνής της Ελλάδας», αποτελεί αναγκαιότητα για τους ναυτεργάτες. Μιλάμε για ένα επάγγελμα βαρύ ανθυγιεινό, επικίνδυνο μακριά από τις οικογένειές μας και στις σημερινές συνθήκες με τη γρήγορη φορτοεκφόρτωση των πλοίων και τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, η πρόσβαση στη στεριά είναι σχεδόν αδύνατη.
Η εκπομπή της «Φωνή της Ελλάδας» από την ΕΡΤ στα βραχέα κύματα εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες ναυτεργάτες σε ποντοπόρα πλοία, απευθύνεται και στα 14 εκατ. Ελλήνων ομογενών, στους χιλιάδες οδηγούς φορτηγών στην Ευρώπη, προσφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγία από την Ελλάδα στη μητρική γλώσσα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους τα σωματεία μας είναι κατηγορηματικά αντίθετα με οποιαδήποτε κυβερνητική σκέψη για διακοπή των εκπομπών της «Φωνής της Ελλάδας» στα βραχέα.
Οι ναυτεργάτες θέλουν πρόσβαση στην ενημέρωση, μουσικές και αθλητικές εκπομπές ΔΩΡΕΑΝ χωρίς συνδρομή ή πληρωμή για υπηρεσίες.
Ανάγκη να συνεχιστεί η εκπομπή «Φωνής της Ελλάδας» στα Βραχέα
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας καταθέτουν τις απόψεις τους για την αναγκαιότητα της εκπομπής στα βραχέα
Η εκπομπή της «Φωνής της Ελλάδας» από την ΕΡΤ στα βραχέα κύματα απευθύνεται στα 14 εκατ. Έλληνες ομογενείς, στους δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς σε ποντοπόρα πλοία, στους χιλιάδες οδηγούς φορτηγών στην Ευρώπη, προσφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγία από την Ελλάδα στη μητρική γλώσσα.
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας καταθέτουμε τις απόψεις μας για την αναγκαιότητα της εκπομπής στα βραχέα, παραθέτοντας γεγονότα και στοιχεία που το τεκμηριώνουν.
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ
Από το 1990 με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των δορυφορικών μεταδόσεων, αρκετοί φορείς διέκοψαν λόγω κόστους, την εκπομπή προγραμμάτων στα βραχέα.
Όταν αργότερα αρκετές χώρες επέβαλαν έλεγχο και περιορισμούς στο ίντερνετ και τις δορυφορικές μεταδόσεις, οι περισσότερες χώρες επανήλθαν στην εκπομπή στα βραχέα (η Αυστραλία το 2019).
Από το 2008 έως σήμερα οι ΗΠΑ σταμάτησαν την εκπομπή 10 προγραμμάτων από τα βραχέα, αλλά ξεκίνησαν 9 καινούργια.
Επίσης, σε περιοχές όπου υπάρχουν γεωπολιτικές κρίσεις το ίντερνετ και οι δορυφορικές μεταδόσεις συχνά διακόπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενημέρωση των απανταχού Ελλήνων από τα βραχέα.
Σήμερα 72 χώρες εκπέμπουν στα βραχέα.
Ιδιαίτερα χώρες με ισχυρή ναυτιλία όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και άλλες, όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά εκσυγχρονίζουν ψηφιακά (DRM) την εκπομπή τους στα βραχέα.
Ο Ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμια και δεν υπάρχει άλλη ελληνόφωνη εκπομπή στα βραχέα. Σε αντίθεση με τους αγγλόφωνους ή κινεζόφωνους κλπ. λαούς οι οποίοι έχουν πολλές εκπομπές στη γλώσσα τους από διαφορετικούς σταθμούς.
Για τους παραπάνω λόγους οι περισσότερες χώρες διαθέτουν και τους τρεις τρόπους μετάδοσης προγράμματος (δορυφορικά, διαδικτυακά, και βραχέα).
ΚΥΡΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΚΥΜΑΤΑ
*Η εκπομπή στα βραχέα καλύπτει όλες τις περιοχές του κόσμου
*Είναι δωρεάν χωρίς συνδρομή ή πληρωμή για υπηρεσίες πρόσβασης, αντίθετα με το internet το οποίο συνήθως κοστίζει.
*Για την ακρόαση αρκεί ένας εύχρηστος δέκτης κόστους 10 – 30 Ευρώ και όχι πολύπλοκες, ακριβές ή δύσχρηστες για αρκετούς συσκευές.
*Δεν υπάρχουν προβλήματα στην ακρόαση από υπερφόρτωση του δικτύου μετάδοσης ή διανομής.
*Η εκπομπή γίνεται από την Ελλάδα και δεν μπορεί να εμποδιστεί η λήψη του προγράμματος σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σε αντίθεση με το διαδίκτυο ή τη δορυφορική μετάδοση.
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων (ΚΕΒΑ) της ΕΡΤ στην Αυλίδα, σε έκταση 1.100 στρεμμάτων, υπάρχουν εγκατεστημένοι τρείς πομποί και τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα για να υπάρχει παγκόσμια κάλυψη.
Υπηρετούν 7 ηλεκτρονικοί, εργαζόμενοι της ΕΡΤ, κάθε ομοχειρία διαρκεί 19 ώρες και υπάρχουν δύο για ασφάλεια, λόγω υψηλών τάσεων και ισχύος. Ισχύει συμψηφιστικό ωράριο και δεν αποζημιώνονται για υπερωρίες, αργίες κλπ.
Το σημαντικότερο ετήσιο λειτουργικό κόστος, περίπου 80.000 ευρώ είναι για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα, περίπου 20.000 ευρώ το έτος είναι για ανταλλακτικά, αναλώσιμα και συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Οι περισσότερες εργασίες συντήρησης και επισκευής μικρής κλίμακας (ηλεκτρικές, μηχανολογικές, υδραυλικές, κλπ.) γίνονται από τους τεχνικούς που υπηρετούν στο ΚΕΒΑ και συχνά για υλικά μικρού κόστους το ποσό το καταβάλουν οι ίδιοι.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Λόγω έλλειψης ανταλλακτικών λειτουργεί ένας (1) πομπός 13 ώρες την ημέρα, με κατεύθυνση εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ – ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ.
Μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες, με την προμήθεια ανταλλακτικών (120.000 ευρώ), τον έλεγχο και την επισκευή του κεραιοσυστήματος (20.000 ευρώ) θα υπάρχει δυνατότητα εκπομπής 4ωρου προγράμματος, διαδοχικά, σε τρεις κατευθύνσεις (Ευρώπη – Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία ή Νότια Αφρική).
Επιπλέον με δαπάνη 200.000 ευρώ, μπορεί να γίνει εκσυγχρονισμός του νεότερου πομπού, αντικαθιστώντας την βαθμίδα διαμόρφωσης η οποία λειτουργεί με λυχνία υψηλής ισχύος, με σύγχρονη solid state. Αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας, επίσης αυξάνει τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του.
Επιπλέον δίνει δυνατότητα να εκπέμψει με ψηφιακή διαμόρφωση (DRM), μέχρι 4 πηγές ήχου με εξαιρετική ποιότητα ήχου, όπως και δεδομένα τα οποία μπορούν να περιέχουν χρηστικές πληροφορίες.
Υπάρχει μελέτη συνεργασίας μεταξύ ΕΡΤ και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χώρο του ΚΕΒΑ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από αυτήν θα υπερκαλύπτεται η κατανάλωση των πομπών, μηδενίζοντας το αντίστοιχο κόστος, και μάλιστα θα υπάρχει πλεόνασμα που θα αποδίδεται στην ΕΡΤ συμψηφιστικά.
Στο χώρο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί κέντρο δορυφορικών κεραιών της ΕΡΤ το οποίο θα εξυπηρετεί αυτόνομα τις ανάγκες της και να υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Η εύκολη πρόσβαση στο εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο ευνοεί τη δημιουργία στο χώρο του ΚΕΒΑ αποθηκευτικών χώρων, συμβάλλοντας στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ.
Οι τεχνικοί τουΚΕΒΑ
Επισήμανση: Τελικά οι ιθύνοντες της ΕΡΤ ξέρετε τι σας γίνετε ?
Δεδομένου ότι επί δυο και πλέον δεκαετίες μας παρακρατείτε στην ΕΡΤ σειρά κατασχεμένων συσκευών μας, του ΓΛΥΦΑΔΑ FM, εμείς με βασικό δεδομένο το κλείσιμο του πομπού των βραχέων κυμάτων, καθώς και σειρά πομπών των μεσαίων κυμάτων , καλούμε την πολιτεία να ρυθμίσει με μια τροπολογία στη βουλή ώστε οι μεταδόσεις οι οποίες αποσύρονται να συνεχίσουν να λειτουργούν με κοινωνική δαπάνη από την ίδια την κοινωνία και στις ίδιες συχνότητες εκπομπής.
*Αναφορικά με την καθολική αποσιώπησηόσων προαναφέρονται από όλα τα κανάλια και τις συστημικές - κομματικές αθηναϊκές εφημερίδες και ιστοσελίδες ουδέν σχόλιο. Αυτοί οι σοβαροί και αξιόλογοι ενημερωτές ασχολούνται με ''άλλα θέματα'' και συνολικά ανακυκλώνουν όλοι τα ίδια ! )
* Απαιτείται να έχετε πλήρη εικόνα όσων ισχύουν σε πλειάδα χωρών στις οποίες έγινε η ψηφιακή μετάβαση όμως εξακολουθούν να δεσπόζουν οι μεταδόσεις στα μεσαία και τα βραχέα κύματα. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε όσα κακώς εγκαταλείπει η κρατική ραδιοτηλεόραση να συνεχίσουν να λειτουργούν σύνομα και αδειοδοτημένα από την κοινωνία.
* Αλήθεια δεν σας έχει πιαστεί το δάκτυλο από το touchscreen ? Δεν έχετε κορεστεί ακόμα από τις οθόνες ? Από το νταβατζηλίκι να πληρώνεται μια χούφτα παρόχους για όσα μπορούσαν να είναι εντελώς δωρεάν διότι συνολικά πληρώνεται φόρους και τέλη δεν έχετε μπουχτίσει ακόμα ? Το ραδιόφωνο είναι το πρώτο μέσο και παραμένει για πολλούς ακόμα το πρώτο !
* Αναγνώστη/ια αναλογίσου: Γνωρίζεις πόσο εύκολο είναι παράλληλα με τις κρατικές ψηφιακές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις της ΕΡΤ, τις οποίες πληρώνεις με το ανταποδοτικό τέλος, να προέκυπτε πραγματική ανταπόδοση και να σου παρείχαν δωρεάν ασύρματο wifi ιντερνετ ? Με τους ίδιους πομπούς εκπομπής και τις ίδιες κεραίες που ήδη χρησιμοποιούν για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα καθίσταται εφικτό, απλά χρειάζεται στα linear εκπομπής, τα οποία έχουν εύρος λειτουργίας έως τους 868 ΜΗΖ , ( όπως και οι κεραίες πάνελ ) , εκτός των διαμορφωτών audio και video, και δρομολογηθεί και το 5G .
- Αναμένουμε και τις απόψεις των ειδικών, οι οποίοι καλούνται να μας αιτιάσουν σε τι διαφέρει ένας ενισχυτής linear 5G από τους ενισχυτές ισχύος που χρησιμοποιούν τα Ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια.
Ψηφιακή Βαβέλ
- Προσωπικά εμείς περιμέναμε από όσους αποφασίζουν σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας πιο δημιουργικούς και πιο ευαισθητοποιημένους ανθρώπους με την κλιματική αλλαγή , την ρύπανση του περιβάλλοντος , την ενέργεια, κ.α., άρα από μια ψηφιακή μετάδοση ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑ να καλύπτονται όλοι οι τομείς μιας πολιτείας - κοινωνίας, αντί όσων έχουν αποφασίσει χωρίζοντας το τηλεοπτικό φάσμα σε τηλεοπτικά κανάλια και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
- Τα Gap Filler , Echo Cancellers , DTT σήματα , τα DTT - S.F.N. δίκτυα, τα GPRS
πρωτόκολλα , κ.α, σημαίνουν κάτι σε εσάς ? Είναι σαφές σήμερα με την ψηφιακή τεχνολογία ότι στην ίδια συχνότητα λειτουργούν σειρά πομποί τηλεοπτικού & ραδιοφωνικού σήματος χωρίς να παρεμβάλλονται μεταξύ τους.
- Για όσους/ες δεν διαθέτεται ειδικές γνώσεις αναφέρουμε ότι στις συχνότητες που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά κανάλια μέχρι πρότινως, 700 - 860 ΜΗΖ τώρα λειτουργεί το 5G, όμως το 5G αν και λειτουργεί στις ίδιες συχνότητες με τα τηλεοπτικά κανάλια στην ζώνη των 700 ΜΗΖ το διαχώρισαν απόλυτα από το πρότυπο της τηλεοπτικής μετάδοσης. Ασυμβατότητα.
- Στο 5G μπορείς να περάσεις πληθώρα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων καθώς και των τηλεοπτικών προγραμμάτων - δορυφορικών - καλωδιακών , επίγειων, κ.α , στο τηλεοπτικό πρότυπο μπορείς να περάσεις το 5G ; Ασυμβατότητα. Τουλάχιστον εμείς δεν κατανοούμε απόλυτα τους λόγους που οι ''ειδικοί'' δεν πάντρεψαν στην ψηφιακή εποχή ορισμένα πρότυπα, ώστε μιας και υφίσταται μια δεδομένη λειτουργία σε μια συχνότητα από ένα κεραιοσύστημα, αυτή να εξυπηρετεί σε πολλαπλά επίπεδα. ( Διαμορφώνουν αντικρουόμενα συμφέροντα και ασύμβατες τεχνολογίες στο ίδιο φάσμα συχνοτήτων !)
- Προφανώς μας δουλεύουν ''ψιλό γαζί'' . Καθίσταται εφικτό οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από ένα κεραιοσύστημα να καλύπτουν χιλιάδες τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες , καθώς επίσης, και χιλιάδες καλωδιακά κανάλια, και είναι δύσκολο να μεταδίδουν παράλληλα και τα 10 - 20 τηλεοπτικά με μια πολυπλεξία ; ( Και αντιστρόφως το ανάλογο. Ένας τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος μέχρι πρότινως λειτουργούσε σε μια συχνότητα στην ζώνη των 700 ΜΗΖ με μερικά KW ισχύος ώστε να παρέχει στους δέκτες ένα κανάλι δεν ήταν εφικτό παράλληλα με την κατάλληλη τεχνολογία να μεταδίδει ψηφιακά και το 5G? )
*Εννοούμε την αναβάθμιση και των τηλεοπτικών δεκτών , όπως των τηλεφώνων σε 5G, κάτι το οποίο μάλλον θα γίνει κάπως έπειτα από μια δεκαετία, ίσως και περισσότερο. Ενδεχομένως και ποτέ . Εξαρτάται από τα ολιγαρχικά συμφέροντα !
- Αντί να ενώσουν και να κάνουν συμβατές τις τεχνολογίες μεταξύ τους αυτοί τις διαχωρίζουν , και έπειτα καταργούνται, τόσο οι ενισχυτές, όσο και οι κεραίες που χρησιμοποιούσε ο απλός καταναλωτής ώστε να αγοράσουν τις νέες ''5G '' οι οποίες μόνο συμβατές με το 5G δεν είναι. Το αντίστροφο , είναι πλήρως ασύμβατες κεραίες και ενισχυτές σήματος με το 5G διότι ενισχύουν μέχρι τους 650 ΜΗΖ κόβοντας τελείως την λήψη πάνω από τους 700 ΜΗΖ !
- Τέλος, εμείς αναμέναμε από τους ''ειδικούς'' , οι οποίοι αποφασίζουν σε επίπεδο Ε.Ε, να αξιοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία παρέχοντας την δυνατότητα, ακόμα και από τα βραχέα κύματα , ο ακροατής εκτός από ραδιόφωνο να μπορεί να παρακολουθεί και ένα δυο τηλεοπτικά κανάλια στην γλώσσα του, άρα το ραδιόφωνο να αναβαθμιστεί από τα εργοστάσια παραγωγής σε multimediaψηφιακή συσκευή, ενώ αυτοί δεν το έκαναν ούτε στην ψηφιακή ραδιοφωνία DAB στα VHF που πράγματι γίνεται σε άλλες χώρες !
ΥΓ:Όσα αναφέρονται στο παρόν αποτελούσαν μεταδιδόμενα του υποφαινόμενου πριν από 30 χρόνια αναφορικά με το ψηφιακό μέλλον των τηλεπικοινωνιών και των ραδιοτηλεοράσεων, όμως είναι γνωστό ότι δεν αποφασίζουν οι κοινωνίες σε αυτά τα ζητήματα, αποφασίζουν τα οργανωμένα ολιγαρχικά συμφέροντα. Τέλος πάντων κάποια βήματα έγιναν χωρίς απόλυτα στοχευμένο αποτέλεσμα ώστε ένα κεραιοσύστημα να καλύπτει όλες τις ανάγκες ψηφιακών τηλεπικοινωνιών - ραδιοτηλεοράσεων. Και σήμερα χρειάζονται σειρά από κεραιοσυστήματα για το κάθε διαφορετικό πρότυπο.
- Δεκάδες ασύμβατα μοντέλα στρατιωτικών εξοπλισμών και παράλληλα το αντίστοιχο σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ ένα υγιές και έξυπνο μέλλον μια κοινωνίας προυποθέτεικαθολική συμβατότητα. ( Άλλο πρότυπο για τις επίγειες ψηφιακές μεταδόσεις, άλλο πρότυπο ψηφιακών δορυφορικών, άλλο πρότυπο καλωδιακών, άλλο ψηφιακής ραδιοφωνίας, άλλο πρότυπο ψηφιακής στα βραχαία, άλλο πρότυπο στα μεσαία, άλλο πρότυπο ψηφιακής στα FM, άλλο στα VHF - UHF,κ.τ.λ, κ.τ.λ, στην ψηφιακή Βαβέλ.)
Ρίξτε μια ματιά και στον χάρτη , και στη συνέχεια δείτε στο βίντεο τι ακούνε στα Ελληνικά επτάνησα και ειδικότερα στην Λευκάδα. Ακούγονται οι Ελληνικοί σταθμοί , η μήπως ακούγονται μόνο οι Ιταλικοί οι οποίοι απέχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τους Ελληνικούς ;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου