ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Qatar Gate: Άρση ασυλίας δύο ακόμα ευρωβουλευτών


Τη μεθοδολογία δράσης του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι σε σχέση με το Μαρόκο περιγράφει η εφημερίδα De Standaard

«Για κάθε ψήφισμα που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ», αποκαλύπτει το δημοσίευμα.

Εκτός από το Κατάρ, «το κύκλωμα Παντσέρι» και ο ίδιος ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής δρούσε με συγκεκριμένο τρόπο υπέρ του Μαρόκου, περιγράφει η βελγική εφημερίδα De Standaard, αναφέροντας ότι για κάθε «για κάθε ψήφισμα θα εισέπραττε (σ.σ. το κύκλωμα) 50.000 ευρώ».

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, κατέστη σαφές ότι η βελγική αστυνομία ερευνούσε για μήνες δωροδοκία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ και το Μαρόκο. Ο Παντσέρι και ο βοηθός του συγκεκριμένα λέγεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Μαρόκου για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφέρεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Παντσέρι ήταν «παίκτης με επιρροή» στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο ΕΚ στο οποίο ήταν για τρεις θητείες. Ως πρώην συνδικαλιστής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2004, αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το 2009 η προσοχή του στράφηκε στις εξωτερικές υποθέσεις. Προήδρευσε της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, αναφέρεται ότι με το δεδομένο ότι ο Αντόνι Παντσέρι μιλά μόνο ιταλικά, η επικοινωνία ήταν δύσκολη και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε και τον ρόλο του διερμηνέα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2017, ο Ιταλός προήδρευσε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που θα του επιτρέψει να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σε αυτόν τον ρόλο, αποσπά επιδέξια την προσοχή από το Μαρόκο: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν την προσοχή του – εκτός από αυτές στο Μαρόκο. Το 2017, για παράδειγμα, ο Παντσέρι επέστησε την προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, τα βίαια ξεσπάσματα στο Μπουρούντι και τη δίωξη των LGBT ατόμων στην Τσετσενία, αλλά όχι στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που κρατούνταν σε μεγάλη κλίμακα από τις μαροκινές αρχές εκείνη την περίοδο.» επισημαίνεται.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι μετά την αποχώρησή του από την ευρωβουλή το 2019, ο Παντσέρι παραμένει ενεργός στα παρασκήνια. Ίδρυσε τη ΜΚΟ των Βρυξελλών Fight Impunity για να ασκήσει πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πραγματικότητα, η ΜΚΟ χρησιμεύει ως κάλυμμα για μίζες από το Μαρόκο και το Κατάρ, επισημαίνεται στο άρθρο.


Άρση  ασυλίας δύο ακόμα ευρωβουλευτών 

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιασμίνα Γιακίμοβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπός της ασυλίας είναι να διασφαλιστεί "ότι το κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει".

Μία από τις αντιπροέδρους του σώματος, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των επιδρομών του περασμένου μήνα.

Παραμένει προφυλακισμένη, μαζί με τον σύντροφό της, Francesco Giorgi, και έναν Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, τον Pier Antonio Panzeri.

Σε ακρόαση τον περασμένο μήνα, προέκυψε ότι η κρατική υπηρεσία ασφαλείας VSSE του Βελγίου εργαζόταν πάνω σε έρευνα για τις κατηγορίες διαφθοράς για περισσότερο από ένα χρόνο, με τη βοήθεια άλλων χωρών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (2 Ιανουαρίου) ότι η επικεφαλής του, Ρομπέρτα Μετσόλα, ξεκίνησε "επείγουσα διαδικασία" για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς που συνδέεται με το Κατάρ.

Το κοινοβούλιο δεν έδωσε τα ονόματα των βουλευτών. Αλλά πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα των βελγικών διωκτικών αρχών σχετικά με τις καταγγελίες για δωροδοκία δήλωσαν στο AFP ότι πρόκειται για έναν Ιταλό ευρωβουλευτή, τον Andrea Cozzolino, και έναν Βέλγο, τον Marc Tarabella.

Ο Βέλγος και ο Ιταλός έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα από την πολιτική τους ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από τα αντίστοιχα εθνικά τους κόμματα.

Το σπίτι του Ταραμπέλα ερευνήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, παρουσία της προέδρου Μετσόλα

Ο Tarabella ήταν αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας "για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο".

Εν τω μεταξύ, ο Γκιόργκι φέρεται να ομολόγησε ότι ελήφθησαν χρήματα για το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο Κοζολίνο ασκεί την προεδρία της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το αίτημα άρσης της ασυλίας πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί στην ολομέλεια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στις 16 Ιανουαρίου, και στη συνέχεια να ανατεθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η επιτροπή αυτή συντάσσει στη συνέχεια σύσταση, υπέρ ή κατά της άρσης της βουλευτικής ασυλίας, η οποία πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μετσόλα ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή, με στόχο την ολοκλήρωσή της στις 13 Φεβρουαρίου.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Qatar Gate: Άρση ασυλίας δύο ακόμα ευρωβουλευτών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">